Vatikáni Apostoli Levéltár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vatikáni Apostoli Levéltár
Interiors of Vatican Secret Archives B.png
Ország Vatikán
Település Vatikán
Elhelyezkedése
Vatikáni Apostoli Levéltár (Vatikán)
Vatikáni Apostoli Levéltár
Vatikáni Apostoli Levéltár
Pozíció Vatikán térképén
é. sz. 41° 54′ 25″, k. h. 12° 27′ 22″Koordináták: é. sz. 41° 54′ 25″, k. h. 12° 27′ 22″
A Vatikáni Apostoli Levéltár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vatikáni Apostoli Levéltár témájú médiaállományokat.

A Vatikáni Apostoli Levéltár, latinul Archivum Apostolicum Vaticanum (2019. októberéig: Vatikáni Titkos Levéltár, latinul Archivum Secretum Vaticanum) a Vatikánban található. Általában történelmi szempontból fontos, esetenként súlyosnak ítélt esetek dokumentumainak tárolására hozták létre az archívumot. Becslések szerint a polcok hossza nyolcvanöt kilométer lehet. Az archívum tartalmaz olyan állami papírokat, levelezéseket, pápai üzleti könyveket, és sok egyéb dokumentumokat is, amelyeket az egyház halmozott fel az évszázadok során.

Története[szerkesztés]

A XVII. században választotta el V. Pál pápa a Vatikáni Apostoli Könyvtártól. 2012-ben volt 400 éves az archívum, és ebből az alkalomból megközelítőleg 100 dokumentum volt megtekinthető, melyek a VIII. századtól a XX. századig terjedő időszakot öleltek fel.

A gyűjtemény[szerkesztés]

A polcokon 35 000 iratot helyeztek el. Olyan dokumentumok találhatóak itt, melyek nemcsak a történészek számára érdekesek. Az 1939 utáni iratokat a pincében őrzik. Összesen körülbelül 100 000[1] darabot számlál az archívum. A sérülékenyebb darabokat digitalizálták, és számítógépen tekinthetők meg.

Történelem témában például:

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vatican_Apostolic_Archive című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]