Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában (Dicasterium ad Integram Humanam Progressionem fovendam)
Emblem of Vatican City State.svg

Rangja: kongregáció (dikasztérium)
Alapítója: Ferenc pápa
Alapítás dátuma: alapítás: 2016. augusztus 31.
működés megkezdése: 2017. január 1.
Feladatköre: illetékes azokban a kérdésekben, amelyek a migrációkra, a szükséget szenvedőkre, a betegekre és a kirekesztettekre, a társadalom peremére szorultakra, a fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák áldozataira, a bebörtönzöttekre, a munkanélküliekre, valamint a rabszolgaság bármely formájának, illetve kínzásoknak az áldozataira, továbbá a méltóságukban veszélyeztetett egyéb személyekre vonatkoznak

Vezetője: Peter Kodwo Appiah Turkson bíboros, prefektus

A Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában[1] (más forrásban: Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma,[2] latinul: Dicasterium ad Integram Humanam Progressionem fovendam) a Római Kúria egyik hivatala (dikasztériuma), melyet Ferenc pápa 2016. augusztus 31-én hozott létre. A kongregáció 2017. január 1-jén kezdte meg működését. Vezetőjéül Ferenc pápa 2016. augusztus 31-én a ghánai származású Peter Kodwo Appiah Turkson bíborost nevezte ki, aki azt megelőzően az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa elnöke volt.

Létrehozása[szerkesztés]

2016. augusztus 31-én, szerdán közzé tették Ferenc pápa “Humanam progressionem” kezdetű Motu Proprio-ját, amellyel a Szentatya új dikasztériumot hozott létre. Az új Dikasztérium 2017. január 1-jén jött létre, négy Pápai Tanács összevonásával:

Ezzel a dátummal ez a négy tanács megszűnt, ezzel hatálytalanná váltak II. János Pál pápa 1988-ban közzétett „Pastor Bonus” Apostoli Konstitúciójának 142-153 terjedő pontjai.

Feladatköre[szerkesztés]

A kongregáció „különösen illetékes lesz azokban a kérdésekben, amelyek a migrációkra, a szükséget szenvedőkre, a betegekre és a kirekesztettekre, a társadalom peremére szorultakra, a fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák áldozataira, a bebörtönzöttekre, a munkanélküliekre, valamint a rabszolgaság bármely formájának, illetve kínzásoknak az áldozataira, továbbá a méltóságukban veszélyeztetett egyéb személyekre vonatkoznak.”[3] Ezen túl foglalkozik az emberi jogokkal, különös tekintettel a munkával kapcsolatos jogokra, beleértve a kiskorúakat is, valamint az emberkereskedelemmel, a halálbüntetéssel és a leszereléssel.

Különösen feladata, hogy elmélyítse az egyház társadalmi tanítását, azon működve, hogy „az széles körben elterjedjen, és a gyakorlatban megvalósuljon, továbbá, hogy a társadalmi, gazdasági és politikai kapcsolatokat egyre inkább hassa át az evangélium lelkülete.”[3][4]

A kongregációban három bizottság működik:

  • Karitatív Bizottság
  • Ökológiai Bizottság
  • Egészségügyi Dolgozók Bizottsága

A kongregáció illetékese egyben a Caritas Internationalis (Nemzetközi Karitász) vezetője is. Az új szerv illetékes a nemzetközi karitatív társulatok felállítása és felügyelete terén, valamint a hasonló célokból létrehozott pénzalapokra vonatkozó döntésekben is.

Vezetése[szerkesztés]

Fénykép Név, beosztás Országa Kinevezés dátuma
Kardinaali Peter Turkson.jpg Peter Kodwo Appiah Turkson bíboros
prefektus
 Ghána 2016. augusztus 31.
Template-Priest.svg Michael Czerny, S.J

helyettes titkár

 Csehország 2016. december 14.
Template-Priest.svg Fabio Biaggio scalabriánus

helyettes titkár

 Olaszország 2016. december 14.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]