Evangelizációs Dikasztérium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Evangelizációs Dikasztérium
Alapítva 2022. június 5.
Jogelőd

Az Evangelizációs Dikasztérium a Római Kúria egyik dikasztériuma. 2022. június 5-én jött létre az Új Evangelizáció Pápai Tanácsaának és a Népek Evangelizálásának Kongregációjának egyesülésével, a Praedicate evangelium apostoi konstitúció alapján.[1] A Praedicate evangelium úgy írja le, hogy „az evangelizáció munkájának szolgálatában áll, hogy Krisztust, a népek világosságát szóban és tettben megismerjék és tanúskodjanak róla, és hogy felépüljön az Ő Titokzatos Teste, amely az Egyház. A dikasztérium felelős a világban zajló evangelizáció alapvető kérdéseiért, valamint az új részegyházak létrehozásáért, kíséréséért és támogatásáért, a Keleti Egyházak Kongregációjának hatáskörének sérelme nélkül.[2]

Jelentősége[szerkesztés]

A Praedicate evangeliumban az Evangelizációs Dikasztérium első osztályú a Római Kúria osztályainak listáján. Ezt úgy értelmezik, hogy az Evangelizációs Dikasztérium az összes osztály közül a legfontosabb. Körülbelül az elmúlt 500 évben (bár különböző neveken) mindig a Hittani Kongregáció volt legfontosabb dikasztérium.[3] Az apostoli konstitúciót bemutató sajtótájékoztatón Marco Mellino püspök kijelentette, hogy a Praedicate evangeliumban a dikasztériumok megjelenési sorrendjének nincs jogi hatálya, de "talán" az első három dikasztérium sorrendje igen fontos: az első az Evangelizációs Dikasztérium, a második a Hittani Kongregáció, és a harmadik Apostoli Alamizsnahivatal, a Szeretetszolgálat Dikasztériuma.[4]

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

A Praedicate szerint a dikasztérium egyik része „a világ evangelizációjának alapvető kérdéseivel”, a másik „a hatáskörébe tartozó területeken az első evangelizációval és az újrészegyházakkal ” foglalkozik.[2] A dikasztériumot közvetlenül a római pápa vezeti, aki a prefektusa.[1]

Hierarchia Az alábbiakban felsoroljuk az Evangelizációs Dikaszter prefektusait és proprefektusait. Ez a szervezeti hierarchia sajátja ennek a dikasztériumnak, összehasonlítva a Római Kúria többi dikasztériumával, ahol a hivatalban lévő pápa a prefektusa, miközben két proprefektus segíti őt, a Praedicate evangelium szerint.

Prefektus[szerkesztés]

No. Név Treminus kezdete Terminus vége
1 Portrait of Pope Francis (2021).jpg Ferenc pápa

(1936–)

2022. június 5. hivatalban

az új evangelizációs szekció proprefektusa[szerkesztés]

1 Rino.fisichella.JPG Salvatore Fisichella

(1976–)

2022. június 5. hivatalban[5]

az első evangelizációs szekció proprefektusa[szerkesztés]

1 Fájl:Luis Antonio Cardinal Tagle Pallium.jpg Luis Antonio Tagle

(1982–)

2022. június 5. Present[6]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dicastery for Evangelization című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wooden, Cindy: Pope promulgates Curia reform, emphasizing church's missionary nature (amerikai angol nyelven). Catholic News Service , 2022. március 19. [2022. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 20.)
  2. The Dicastery for Evangelization (angol nyelven). Vatican News , 2022. június 5. (Hozzáférés: 2022. június 5.)
  3. O'Connell, Gerard: With Pope Francis’ reform of the Roman Curia, nine years of work is coming to fruition (angol nyelven). America Magazine , 2022. március 19. (Hozzáférés: 2022. március 20.)
  4. San Martín, Inés: Vatican explains new reform of Roman Curia, with evangelization at its core (angol nyelven). Crux . (Hozzáférés: 2022. március 22.)
  5. CNA: Winning 2025 Jubilee Year logo unveiled after global competition (angol nyelven). Catholic News Agency . (Hozzáférés: 2022. július 27.)
  6. Cardinal Tagle opens AMECEA plenary with call for ‘spirit of caring’ - Vatican News (angol nyelven). www.vaticannews.va , 2022. július 11. (Hozzáférés: 2022. július 27.)