Luis Antonio Tagle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Luis Antonio Tagle
Cardinal Luis Antonio Tagle Sambuhay 2019.jpg
Született 1957. június 21. (65 éves)[1]
Manila
Állampolgársága Fülöp-szigeteki
Foglalkozása
 • katolikus pap
 • international forum participant
Iskolái
 • Ateneo de Manila Egyetem
 • Amerikai Katolikus Egyetem
 • St. Andrew's School
a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa
Coat of arms of Luis Antonio Tagle (cardinal).svg
Dominus est
(Az Úr az)
Vallása római katolikus egyház
Pappá szentelés 1982. február 27.
Manila
Püspökké szentelés 2001. december 12.
Szentelők
 • Jaime Sin (főszentelő)
 • Manuel C. Sobreviñas (társszentelő)
 • Pedro D. Arigo (társszentelő)
Bíborossá kreálás 2012. november 24.

Hivatal Imusi püspök
Hivatali idő 2001-2011
Elődje Manuel Cruz Sobreviñas
Utódja Reynaldo Gonda Evangelista

Hivatal Manilai érsek
Hivatali idő 2011-2019
Elődje Gaudencio Rosales
Utódja Jose Fuerte Advincula

Hivatal Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa
Hivatali idő 2019-
Elődje Fernando Filoni
Utódja hivatalban

Luis Antonio Tagle aláírása
Luis Antonio Tagle aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Luis Antonio Tagle témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Luis Antonis Gokim Tagle (Manila, 1957. július 21. –) Fülöp-szigeteki bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa, a Nemzetközi Karitász elnöke. 2011 és 2020 között a Manilai főegyházmegye érseke volt.

Mind nézeteit, mind személyiségét tekintve igen közel áll Ferenc pápához, ami miatt a sajtóban gyakran „ázsiai Ferencként” emlegetik.[2]

Életrajza[szerkesztés]

Louis Antonio Gokim Tagle 1957. július 21-án született a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában, egy jómódú katolikus család legidősebb gyermekeként. A középiskola után a manilai jezsuita szemináriumban, valamint a szintén jezsuita fenntartású Ateneo de Manila egyetemen folytatja tanulmányait. 1981. július 18-án diakónussá, 1982. február 27-én pedig pappá szentelik. Az ezt követő években az Imusi egyházmegyében végez lelkipásztori szolgálatot. 1985-ben püspöke az Egyesült Államokba küldi, ahol a washingtoni Amerikai Katolikus Egyetemen teológiai doktorátust szerez.

1992-ben tér vissza egyházmegyéjébe, ahol az imusi szeminárium rektora, 1993-tól pedig püspöki helynök lesz. Az ezt követő időszakban több intézményben is oktat, valamint szakértőként részt vesz a püspöki konferencia munkájában is. 1997-től tagja a Nemzetközi Teológiai Bizottságnak, melyet ekkor Ratzinger bíboros vezet. Római tartózkodása alatt kutatóként is aktív, kutatási területe a II. vatikáni zsinat. 1998-ban a székesegyház plébánosaként szolgál.

2001. október 22-én II. János Pál pápa az Imusi egyházmegye élére nevezi ki, püspökké szentelésére december 12-én kerül sor. Már ebben az időszakban aktívan használja az internetet a fiatalok megszólítása érdekében: heti rendszerességgel megjelenő videói, melyekben a Szentírást magyarázza, országszerte hamar ismertté teszik. 2011. október 13-án XVI. Benedek pápa a Manilai főegyházmegye érsekének nevezi ki, hivatalát december 12-én foglalja el. A következő év novemberében Benedek pápa - pontifikátusának utolsó konzisztóriumán - bíborossá kreálja. Római címtemploma a San Felice da Cantalice a Centocelle.

2015-től a Nemzetközi Karitász elnöke. 2019. december 8-án Ferenc pápa a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusának nevezi ki, mely az egyik legfontosabb római hivatal. 2020. május 1-én a Ferenc pápa rendelete alapján - címtemplomának megtartása mellett - a Bíborosi Kollégium püspöki rendjébe kooptálja.[3] 2021. február 22-én Ferenc pápa a Szentszék Vagyonkezelőségének tagjai közé is kinevezi.[4] Ezen kívül a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció és a Megszentelt Élet Intézményeinek Kongregációja, valamint a Törvényszövegek Pápai Tanácsa tagja.

Nézetei[szerkesztés]

Tagle bíborost általában közvetlen, vidám, karizmatikus, ám egyszerű személyiségként írják le a sajtóban, aki nem riad meg az Egyházra vonatkozó kínos kérdésekben állást foglalni. [5] Felszólalásaiban gyakran felhívja a figyelmet a harmadik világban élő keresztény közösségek problémáira, így különösen a paphiányra, a kisebbségben élő keresztény közösségek elnyomására és a vallásszabadság megsértésére, a migrációra,[6][7] valamint a fiatalokat érintő problémákra, mint az oktatás hiányosságai, a hiteles példaképek hiánya vagy a család intézménye elleni támadások.[2][8] Gyakran szólal fel a fogyasztói társadalom, a „kiselejtezés kultúrája” és az ehhez kapcsolódó környezeti pusztítás problémáira.[9]

Egy 2015-ös londoni ifjúsági kongresszuson tartott beszédében az Egyház kommunikációját kritizálta. Véleménye szerint megváltozott a nyelv, és egyes kifejezések, melyek korábban könyörületességet fejeztek ki, a mai felfogásunk szerint már alkalmatlanok erre. Így az Egyház „kemény szavakat használt a meleg, elvált vagy különélő emberekkel kapcsolatban. (...) Sokakat, akik ezekbe a csoportba tartoztak, megbélyegeztek, ami a többségi társadalomtól való elszigetelődésükhöz vezetett.”[10] Az elváltak és újraházasodottak szentáldozása kapcsán kifejtette, hogy nem lehet egy egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni, mivel minden eset egyedi, egy általános szabály ezért kontraproduktív lehet.[8]

2017. május 25-én Erdő Péter bíboros meghívására Esztergomba érkezett, ahol részt vett a katolikus pedagógiai konferencián. Beszédében a katolikus nevelés középpontjába a Bibliát és a karitászt helyezte. Kiemelte, hogy „fontos, hogy találkozzunk Jézussal, hogy megszülessen bennünk, és olyanná alakítson, amilyen Ő maga – ez a katolikus oktatás célja.”[11]

Tagle bíborost gyakran említik Ferenc pápa lehetséges utódaként.[5][12]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Davos 2014 Participant List
 2. a b Solymosi, J. „Bemutatjuk: „Majdnem nem lettem pap!””, katolikus.ma, 2019. december 27. 
 3. RESCRIPTUM EX AUDIENTIA SS.MI. vatican.va, 2020. május 1.
 4. Appointment of members of the APSA”, filcatholic.org, 2021. február 23. 
 5. a b Tubeza, P.C. „CNN analyst sees Manila archbishop a ‘papal contender’”, Philippine Daily Inquirer, 2011. október 22. 
 6. Winfield, N. „Cardinal reaffirms celibacy rule, plays down shortage of priests”, The Seattle Times, 2005. október 4. 
 7. Fel kell mutatnunk a reményt”, Magyar Kurír, 2017. május 29. 
 8. a b Obordo, R. „Cardinal Tagle criticises use of ‘harsh words’ for gay and divorced people”, Catholic Herald, 2015. március 9. 
 9. Mennyi az értéke a bíborosnak? És az órájának?”, Magyar Kurír, 2018. szeptember 4. 
 10. Bingham, J. „Cardinal: Church's 'severe' stance towards gay or divorced Catholics left people 'branded'”, The Telegraph, 2015. március 9. 
 11. Jó embereket kell nevelnünk! - Tagla érsek a katolikus pedagógiai konferencián”, Magyar Kurír, 2017. május 25. 
 12. ‘Papabile’ Cardinal Tagle given Vatican post”, Catholic Herald, 2019. december 19. 

Források[szerkesztés]