Sorbonne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 48° 50′ 55″, k. h. 2° 20′ 36″

Sorbonne (Párizs)
Sorbonne
Sorbonne
A Sorbonne Párizs térképén

A Sorbonne Párizs egyik épülete a Latinnegyedben (Quartier Latin). Az épület névadója a 13. századi teológus, Robert de Sorbon volt, aki megalapította a teológiának szentelt Sorbonne kollégiumot a régi párizsi egyetem idején. A Sorbonne nevet használják még az 1793 előtti párizsi egyetem megnevezésére, a 19. században itt székelő karok megnevezésére, valamint az új párizsi egyetem (1896–1971) megnevezésére is.

1970-ben a párizsi egyetemet tizenhárom részre osztották, amelyek közül több is megtartotta nevében a Sorbonne jelölést.

Elnevezések[szerkesztés]

La Sorbonne (Paris-I)

Jelenleg több párizsi egyetem viseli a Sorbonne nevet, illetve a Sorbonne-tól származónak tartja magát:

Ez a négy egyetem a történelmi Sorbonne épületeiben kapott helyet.

A fenti intézmények nem tévesztendők össze az alábbiakkal:

  • Sorbon kollégium (Ardennes).
  • Robert-de-Sorbon Főiskola, La Trimouille székhellyel

Története[szerkesztés]

A Sorbonne

A középkorban a párizsi egyetem az első helyet vívta ki az európai egyetemek között. A 16. század első harmadában már egy kicsit megkopott a régi fénye, mivel sok másik egyetem is nagyon jó hírnévnek örvendett, de a komoly tudományok művelése terén még mindig vezető szerepet játszott.

A városnak csaknem egyharmadát tették ki a különféle kollégiumok, ahol főként a különféle alapítványi ösztöndíjasok vagy a fizető diákok laktak és tanultak. A Szajnától délre eső városrész, a ma is ismert nevén Quartier Latin (Latinnegyed) mintegy 12-15 ezer diáknak nyújtott otthont. A tudományegyetem a teológiai, kánonjogi, orvosi és szabadművészeti karokat foglalta magába. Ez utóbbiban bölcseletet, klasszikus nyelveket és retorikát oktattak. Az egyetem tanulói nemzetiség szerint elkülönülve laktak és tanultak a különböző kollégiumokban. Négy nemzetiséghez lehetett tartozni: normandiai, picardiai, német és francia. A francia csoportba tartoztak a Párizstól keletre és délre lakó franciák, valamint a spanyol, portugál és olasz tanulók.

Leírása[szerkesztés]

A Sorbonne-hoz köthető híres emberek[szerkesztés]

A Sorbonne-on tanult magyarok[szerkesztés]

  • József Attila (1926-27) költő
  • Karády Viktor (1959-65) franciaországi magyar szociológus, társadalomtörténész, az MTA tagja
  • Köpeczi Béla (1946-49) művelődés- és irodalomtörténész, az MTA tagja, 1982–1988 között Magyarország művelődési minisztere

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sorbonne témájú médiaállományokat.