Anton Leichtfried

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anton Leichtfried
Született1967 (57 éves)[1]
Scheibbs
Állampolgárságaosztrák
Nemzetiségemagyar
Foglalkozása
  • teológus
  • katolikus pap
  • katolikus püspök
Tisztsége
  • címzetes püspök (2006. november 21. – )
  • segédpüspök (2006. november 21. – )
Iskolái
Sankt Pölten-i segédpüspök
Vallásarómai katolikus egyház
Szentelők

HivatalSankt Pölten-i segédpüspök
Hivatali idő2005. november 21.-

Hivatalrufinianai címzetes püspök
Hivatali idő2005. november 21.-
ElődjeLuiz Vicente Bernetti O.A.D.
Utódjahivatalban
Társszentelt püspökök
stephan Turnovszky2008
A Wikimédia Commons tartalmaz Anton Leichtfried témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Anton Leichtfried (Scheibbs, 1967 –) székesegyházi prépost és a Sankt Pölten-i egyházmegye segédpüspöke.

Élete[szerkesztés]

Miután 1985-ben végzett a Stiftsgymnasium Seitenstettenben, Leichtfried belépett a St. Pölten-i szemináriumba. 1987 és 1992 között a Collegium Germanicum et Hungaricum szeminaristájaként tanult a római Gregoriana Pápai Egyetemen, ahol dogmatikai teológiából szerzett diplomát. 1991. október 10-én szentelték pappá a Sant'Ignazio-templomban.

1992 és 1993 között Oberomachlingben, majd Waidhofen an der Thayában volt káplán 1996-ig.

1996 és 2000 között Leichtfried Gisbert Greshakenél fejezte be doktori tanulmányait a Freiburgi Egyetemen, amelyet a Szentháromság-teológia mint történelemteológia témakörben végzett disszertációjával. 2000 óta spirituális igazgató az össz-osztrák Propaedeuticumban (a papjelöltek felkészítési éve) Hornban.

2005. március 4. óta a Szeminárium régense.

2006. november 21-én szentelte fel XVI. Benedek pápa. Rufiniana címzetes püspökévé és a Sankt Pölten-i egyházmegyében segédpüspökké nevezték ki. Klaus Küng püspök 2007. február 25-én szentelte püspökké; Társszentelő volt Christoph Schönborn bécsi érsek és Ludwig Schwarz linzi püspök. Mottója: Da cor docile!, németül "Kölcsönözz halló szívet!" (1 Kings 3,9 EU). Leichtfried feladatai az Osztrák Püspöki Konferencián a papi hivatások és az egyházi szolgálatok területére terjednek ki (teológia és a felszentelt hivatalok és szolgálatok rendje; a papi tanácsok ARGE; állandó diakónusok; diakónusok képzése; propedeutika; szemináriumok; laikus teológusok; egyházi szeminárium szakmák/BPAÖ); Liturgia (Osztrák Liturgikus Intézet; Ausztriai Liturgikus Bizottság; Osztrák Egyházzenei Bizottság; Liturgikus Könyvek Állandó Bizottsága); Az Osztrák Katolikus Bibliaművek és az intézeti levelező tanfolyam a teológiai oktatáshoz.

2021 januárja óta a Pius Parsch Liturgikus Tanulmányok és Szakramentális Teológiai Intézet egyházi protektora is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Anton Leichtfried című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.