Marc Ouellet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marc Ouellet
Cardinalouellet.jpg
Született 1944. június 8. (72 éves)
La Motte
Állampolgársága kanadai
Foglalkozása
  • egyetemi tanár
  • katolikus pap
Tisztség
  • érsek
  • cardinal of the Roman Curia
Iskolái
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Marc Ouellet témájú médiaállományokat.
Marc Ouellet 2012-ben

Marc Ouellet (La Motte, 1944. június 8. –) kanadai bíboros, québec korábbi érseke, a Püspöki Kongregáció prefektusa.

A kanadai Québec tartomány La Motte településén született 1944. június 8-án egy nyolcgyerekes katolikus családban. 17 évesen egy hoki-sérülést követő gyógyulás során Lisieux-i Szent Terézről olvasott, ami elindította a papság felé. 1968-ban szentelték fel, majd Val-d'Or város Saint-Sauveur templomának plébánosa lett. 1970-ben Dél-Amerikába költözött, hogy egy szemináriumban tanítson.

1976-ban elvégezte a római Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem filozófia szakát, majd 1982-ben a Gregoriana Pápai Egyetemen doktorált dogmatikus teológiából.

2001. március 3-án címzetes püspöknek és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa titkárának nevezték ki. Ugyanebben az évben március 19-én II. János Pál pápa püspökké szentelte a Szent Péter-bazilikában. 2002. november 15-én Québec érseke és Kanada prímása lett. A 2003. október 21-i konzisztóriumon a pápa bíborossá kreálta. II. János Pál pápa 2005-ös halála után felmerült a neve, mint lehetséges pápajelölt, de az akkori konklávé Joseph Ratzingert választotta meg. 2010. június 30-án a Püspöki Kongregáció prefektusává nevezték ki, s ekkor a québeci érseki funkcióról lemondott. Ugyanekkor kinevezést nyert a Latin-Amerikával foglalkozó Pápai Bizottság élére is.

Ezek mellett a Szentszéken aktív munkát folytat. Tagja többek között az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregációnak, a Katolikus Nevelés Kongregációjának, a Papi Kongregációnak, a Kultúra Pápai Tanácsának, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának és a Hittani Kongregációnak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Marc Ouellet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • John L. Allen Jr.: Three Possible Popes (angol nyelven). National Catholic Reporter, 2011. május 4. (Hozzáférés: 2013. március 9.)
  • David M. Cheney: Marc Cardinal Ouellet, P.S.S. (angol nyelven). Catholic-Hierarchy.org. (Hozzáférés: 2013. március 9.)
  • Cardinal Ouellet (angol nyelven). catholic-pages.com. (Hozzáférés: 2013. március 9.)

További információk[szerkesztés]