Szent X. Piusz Papi Testvérület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szent X. Piusz Papi Testvérület
Héraldique meuble Coeur vendéen.svg
Rövidítés SSPX
Egyéb nevek Lefebvristák
Alapító Marcel Lefebvre
Alapítva 1970
Típus Hagyományhű katolikus

Superior General Davide Pagliarani
Székhelye Menzingen, Svájc
A Szent X. Piusz Papi Testvérület weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent X. Piusz Papi Testvérület témájú médiaállományokat.

A Szent X. Piusz Papi Testvérület,[1] más néven Szent X. Piusz Papi Testvériség[2] (latin: Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X; rövidítve SSPX vagy FSSPX) egy nemzetközi papi társaság, amit a francia római katolikus Marcel Lefebvre érsek alapított 1970-ben. Az SSPX arról ismert, hogy számos egyházi reformot elutasít, amely a II. Vatikáni zsinat nyomán (direkt tanítása vagy annak befolyása révén) jött létre a katolikus egyházban. Az SSPX fő feladata "a katolikus hagyomány őrzése annak teljességében és tisztaságában, igazságainak tanítása, erényeinek terjesztése, különösképpen a római katolikus papságon keresztül."[3] Ezt a katolikus szentségek kiszolgáltatásával és hagyományos latin mise bemutatásával kívánják fenntartani. Az SSPX jelenlegi vezetője (szuperior generális) Davide Pagliarani.

Az SSPX az elmúlt években a Vatikán részleges elismerését nyerte el: Az SSPX papjai által meghallgatott szentgyónások (2016. nov. 20. óta)[4] és bemutatott házassági szertartások (2017. ápr. 4.)[5] egyházjogilag érvényesnek minősülnek. Ez azért jelentős, mert a katolikus egyház hét szentsége közül e kettő igényli az egyházi hierarchia kifejezett engedélyét.

Története[szerkesztés]

Eredete[szerkesztés]

Lefebvre érseket Rómában tartózkodván 1970 májusában nyolc francia szeminarista látogatá meg. Aziránt érdeklődének, az érsek tud-e nekik egy konzervatív, hagyományhű szellemiségű katolikus szemináriumot mutatni.[6] Az érsek a fribourgi (Freiburg) egyetemre igazította őket, mely akkortájt konzervatív szellemiségű volt, később azonban a korszellem által befolyásolva ugyanolyan liberális lett, mint bárhol máshol. Ekkortájt fogalmazódék meg az érsekben egy saját szeminárium gondolata.

Az SSPX formális bejegyzése 1970. november 1-jén történt meg, François Charrière, Lausanne, Genf és Fribourg püspöke által, Lefebvre személyes sürgetésére.

Magyarországon[szerkesztés]

A magyar közvélemény az SSPX-ről az 1970-es évek óta szerezhetett tudomást, amennyire ez a vasfüggöny mögött lehetséges volt. A szocialista újságírás (pl. Világosság, Rakéta Regényújság) Lefebvre érseket 'botrányhősnek' igyekezett beállítani, hírnevét feketítendő, de mégis hasznos tudnivalókat közölt a Testvériség ügyeiről (mint pl. a Saint Nicolas du Chardonnet templom elfoglalása 1977-ben a Lefebvre-követők részéről).[7] A Szabad Európa Rádió is rendszeresen beszámolt az Econe-i Nemzetközi Papi Szeminárium életéről.

Az első csonkaországi piuszos bemutatkozó misére 1990. október 21-én került sor a budapesti Hotel Benczúr bérelt nagytermében, a szentmisét P. Paul Natterer mutatta be. A Testvériség bemutatkozását a budapesti Jáki Kápolna esperese, Varsányi Ferenc atya segítette.[8] A hivatalos egyház elzárkózott attól, hogy a piuszos atyák részére templomot biztosítson. Először kéthavonta volt mise a Hotel Benczúr nagytermében, utána 1992-től 1998-ig havonta egyszer a Palatinus Hotelben. Utána következett a Flandria hotel, majd 2002-től az üllői úti hotel Millennium. A Testvériség vezetői, látván az igényt a hagyományos (tridenti) misére, gyűjtést rendeztek, és a befolyó, nagyrészt külföldi adományokból egyesületet alapítottak Renovandum Mariae Regnum réven, majd egy lakást vásároltak a Thököly úton (Zugló).[9] Az első misét az új kápolnában P. Michael Weigl mutatta be, 2004. november 21-én. Azóta ez a budapesti helyszín (Thököly út 116).

Jelenleg a piuszos atyák Budapesten, Miskolcon és Debrecenben tartanak miséket, rendszerint kéthetente egyszer. A Magyarországon működő SSPX papok az osztrák rendtartomány tagjaiként teljesítenek szolgálatot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hivatalos honlap
  2. Katolikus Lexikon
  3. https://sspx.org/en/about/mission
  4. Apostolic Letter Misericordia et misera (20 November 2016) | Francis. w2.vatican.va
  5. New pastoral provisions for Sacrament of Marriage for SSPX” (en nyelvű) 
  6. The Wanderer Interviews Fr. Aulagnier, SSPX, Luc Gagnon, September 18, 2003
  7. Magyar Világ 2007/39.
  8. "Köszönjük Monseigneur! -a Szent X. Piusz Papi Testvériség magyarországi működésének krónikája 1990-2007", Magyar Világ 2007/39
  9. Magyar Világ 2007/39

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]