Kismartoni egyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kismartoni egyházmegye
Diözese Eisenstadt
(Dioecesis Sideropolitanus)
Eisenstadt - Dom (1).JPG
Wappen Bistum Eisenstadt.png
Elhelyezkedés
Ország Ausztria
Területi fennhatóság Burgenland
FőegyházmegyeBécsi
é. sz. 47° 50′ 43″, k. h. 16° 31′ 30″
Statisztikai adatok
Terület3966 km²
Lakosság
Teljes291 023
Egyházmegyéhez tartozók202 645 (2011.12.31.)
További jellemzők
Egyház római katolikus egyház
Rítus latin
Alapítás ideje 1922
Székesegyház Szent Márton-dóm
Védőszent Tours-i Szent Márton
Vezetése
Püspök Ägidius Zsifkovics[1]
Nyugalmazott püspök Paul Iby
Térkép
Kismartoni egyházmegye
Kismartoni egyházmegye
Kismartoni egyházmegye weboldala
Kismartoni egyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Kismartoni egyházmegye témájú médiaállományokat.

A Kismartoni egyházmegye (németül: Diözese Eisenstadt, latinul: Dioecesis Sideropolitanus) római katolikus egyházmegye Ausztriában. A Bécsi egyháztartományhoz tartozik, területe Burgenlandra terjed ki.

Székesegyháza a kismartoni Szent Márton-dóm, melynek története a 13. századig nyúlik vissza. Védőszentje 1924 óta Tours-i Szent Márton.[1]

Történelem[szerkesztés]

A terület az első világháború végéig Magyarországhoz tartozott, területén a Győri és a Szombathelyi egyházmegye osztozott. A mai Burgenland 1921-ben lett Ausztria része.

1922-től 1949-ig a Bécsi főegyházmegye érsekeit nevezték ki apostoli adminisztrátorrá. Az első nehézségeket a paphiány áthidalása jelentette, mivel sok pap visszatért magyarországi egyházmegyéjébe. 1924-ben Tours-i Szent Mártont választották Burgenland védőszentjévé. Theodor Innitzer bíboros alatt alapították a Burgenlandi Papi Szemináriumot Bécsben és egy kisszemináriumot. Az egyházi igazgatás központját Bécsből Kismartonba helyezték át.[2]

Az Anschluss (1938) komoly visszaesést jelentett a katolikus iskolák megszüntetésével és a lelkipásztori tevékenység akadályozásával. Az egyházi igazgatás központját előbb Nagymartonba, majd Savanyúkútra kellett áthelyezni.[2]

A második világháború után, 1949-ben Joseph Schoiswohlt nevezték ki apostoli adminisztrátorrá, aki újra Kismartonba helyezte át az igazgatási központot.

Stephan László személyében 1954-ben egy burgenlandi került az apostoli kormányzóság élére, akit 1956-ban szenteltek püspökké. 1960. augusztus 15-én XXIII. János pápa Magna quae bullájával a területet egyházmegyévé emelte. 1988-ban II. János Pál pápa ausztriai útja során látogatást tett Darázsfaluban.[2]

Szervezet[szerkesztés]

Az egyházmegyében szolgálatot teljesítő püspökök[szerkesztés]

Szomszédos egyházmegyék[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b I. Bartholomaiosz történelmi látogatást tett Kismartonban (magyar nyelven). Magyar Kurír, 2014. november 11. (Hozzáférés: 2014. november 14.)
  2. a b c d Eisenstadti egyházmegye története (magyar nyelven) (pdf). Kismartoni egyházmegye, 2010. [2014. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Diözese Eisenstadt című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]