Kiss-Rigó László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiss-Rigó László
szeged-csanádi püspök
KissRigoLaszloFotoThalerTamas.JPG

Coat of arms of László Kiss-Rigó.svg
Született 1955. április 6. (63 éves)
Budapest
Nemzetiség magyar
Iskolái Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar
Munkássága
Felekezet római katolikus egyház
Pappá szentelés 1981. június 14.
Esztergom
Püspökké szentelés 2004. február 21.
Esztergom

Hivatal esztergom-budapesti segédpüspök
Hivatali idő 20042006

Hivatal szeged-csanádi püspök
Hivatali idő 2006
Elődje Gyulay Endre
Utódja hivatalban
Kiss-Rigó László a Catholic Hierarchy-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kiss-Rigó László témájú médiaállományokat.
Apostoli utódlás
Szentelés dátuma 2004. február 21.
Szentelés városa Esztergom
Szentelő Erdő Péter
Társszentelők Paskai László
  Juliusz Janusz
Coat of arms of László Kiss-Rigó.svg

Kiss-Rigó László (Budapest, 1955. április 6. –) szeged-csanádi püspök.

Pályafutása[szerkesztés]

Gyermekkora egy részét Indiában töltötte. Két év sorkatonai szolgálat után Esztergomban és Budapesten végezte teológiai tanulmányait. 1981. június 14-én szentelték pappá Esztergomban, majd 1982-ben teológiai doktorátust szerzett a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián. Szécsényben, majd a budapesti Haller téri templomban volt káplán. 1983-tól 1985-ig a római Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasa volt. A Lateráni Egyetemen szerzett egyházjogi licenciátust.

1985-től az esztergomi Szent Anna-plébániatemplom káplánja, 1997-től plébánosa volt. 1986-tól az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-tól főigazgatója. 1991-től 2004-ig az Esztergom-Budapesti főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának igazgatója volt. 1998 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára. II. János Pál pápa 1994-ben pápai káplán címmel tüntette ki.

Püspöki pályafutása[szerkesztés]

2004. február 21-én szentelték pudentianai címzetes püspökké Esztergomban, miután január 24-én az Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspökévé nevezték ki. Jelmondata: „Erő, szeretet, józanság” („Virtus, dilectio, sobrietas”). Megyés püspökké a Szeged-Csanádi egyházmegye élére 2006. augusztus 26-án nevezték ki.

Kiss-Rigó László nyújtja át 2008-tól a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard ünnepségén az egyik szablyát. 2015-ben az elismerést szimbolizáló díszszablyát atadó társa Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke volt.[1] 2009-től ő celebrál az emlékkardhoz kapcsolódó Balassi-mise alkalmain. 2013. január 25-én a bécsi Szent István-székesegyházStephansdom – adott helyet ennek az istentiszteletnek.[2]

2010 februárjában Hódmezővásárhelyen részt vett a FideszKDNP kampányrendezvényén, ahol a pártszövetség melletti szavazásra buzdította a jelenlevőket.[3] Tettét többen kritizálták.[4][5] A Magyar Szocialista Párt sajtótájékoztatóján bocsánatkérésre szólította föl a főpapot, és tiltakozott az ellen, hogy „bármely egyház nyíltan kiálljon a választásokon egy párt mellett és kampányoljon egy másik politikai közösség és annak tagjai ellen.” Az MSZP véleménye szerint a püspök ezzel megbántotta a párt hívő szavazóit.[6] A Jobbik Magyarországért Mozgalom azt sérelmezte, hogy visszautasította a párt meghívását szegedi rendezvényükre, jóllehet szerintük a Jobbik – a Fidesz–KDNP-vel ellentétben – „nem csak nevében keresztény, hanem programjában is kiáll a keresztény értékek mellett.”[7] A főpásztor az őt ért kritikákra válaszul kijelentette, hogy nem közösített ki senkit, és párbeszédre hívta az MSZP szóvivőjét, Nyakó Istvánt.[8] Véleménye szerint jelenleg csak egy olyan párt van, ami „hitelesen tudja képviselni a keresztény egyház által vallott józan és észszerű értékeket.” Hozzátette azt is, hogy a baloldali értékek keresztény értékek is, valamint hogy a liberális értékek is fontosak a keresztény egyháznak.[9]

Elismerések[szerkesztés]

Kiss-Rigó László

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]


Előde:
Gyulay Endre
Szeged–csanádi püspök
2006 – hivatalban
Utóda: