IV. Lipót osztrák őrgróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Lipót

Osztrák őrgróf
Uralkodási ideje
1136   1141
ElődjeIII. Lipót
UtódjaII. Henrik
Életrajzi adatok
UralkodóházBabenberg-ház
Született1108
Elhunyt1141. október 18. (33 évesen)
Niederalteich
NyughelyeHeiligenkreuzi apátság
ÉdesapjaIII. Lipót osztrák őrgróf
ÉdesanyjaNémetországi Ágnes bajor hercegnő
Testvére(i)
HázastársaMaria of Bohemia
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. Lipót témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

IV. (Bőkezű) Lipót (?, 1108Niederalteich, 1141. október 18.) Babenberg-házi osztrák őrgróf 1136-tól, bajor herceg 1139-től.

Élete[szerkesztés]

III. Lipót osztrák őrgróf kisebbik fia volt, nem tisztázott, hogy miért ő örökölte a trónt bátyjai, Adalbert és II. (Jasomirgott) Henrik helyett.

Anyja, Németországi Ágnes révén a Hohenstauf-dinasztiával állt rokonságban. Ez a kapcsolat volt a forrása folyamatos versengéseinek a Welf-házzal, amelyben féltestvérét, III. Konrád német-római császárt támogatta. III. Konrád jutalmul neki ajándékozta a Welfektől elkobzott Bajor Hercegséget, míg testvérének, Jasomirgott Henriknek a Rajnai Palotagrófságot adta hűbérül. Bajorországban testvérén, Ottó freisingi püspökön keresztül oldotta meg a kormányzást.

Rövid uralkodásának legfontosabb eseménye „Mautern cseréje” volt Reginmar passaui püspökkel. A püspök megkapta a bécsi Szent Péter-templomot, cserébe az őrgróf kiterjedt birtokokat kapott a püspöktől Bécs körül, kivéve egy területet a városfalon kívül, ahol a mai Szent István-székesegyház épült.

1138-ban vette feleségül Máriát, I. Szobeszláv cseh fejedelem és Árpád-házi Adelhaid lányát, aki Lipót halála után III. Herman badeni őrgróf felesége lett.

Lipót váratlanul halt meg rövid uralkodás után. A trónon bátyja, Henrik követte.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leopold, Duke of Bavaria című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
III. Lipót
Ausztria őrgrófja
11361141
Következő uralkodó:
II. Henrik
Előző uralkodó:
X. Henrik
Bajorország hercege
11391141
Következő uralkodó:
Konrád