Habsburg Ferdinánd Zvonimir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg Ferdinánd Zvonimir
Született 1997. június 21. (17 éves)
Salzburg
Nemzetisége osztrák, magyar, horvát
Szülei Habsburg Károly
Foglalkozása autóversenyző

Habsburg Ferdinánd Zvonimir[1] (Salzburg, 1997. június 21. – ), teljes neve németül Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen, IV. Károly magyar király és Bourbon–Pármai Zita királyné dédunokája.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apja Habsburg Károly, Habsburg Ottó fia és IV. Károly, az utolsó magyar király, osztrák császár és cseh király unokája. Anyja Thyssen-Bornemisza Franciska bárónő.

Ferdinándot 1997. szeptember 20-án keresztelték meg Zágrábban. A szertartást Franjo Kuharić (19192002) bíboros, rangidős zágrábi érsek vezette német nyelven. „»Megkeresztellek téged a Ferdinánd Zvonimir névre«, mondta az idős bíboros, miközben a szülők – Habsburg Károly és Thyssen-Bornemisza Franciska – megpróbálták lecsendesíteni a süvöltő sarjukat.”[2] A Habsburgok 1918-ig Horvátország királyai is voltak, ezért a zágrábi keresztelő jelképes aktus volt, és a horvátok rokonszenvét kívánták elnyerni azzal, hogy Zvonimir Demeter (–1089) horvát királynak, Árpád-házi Ilona (–1091 körül) férjének[3] a nevét kapta második keresztnévként. Ő volt az a horvát király, aki egyesítette az országot, és lényegében megalapította a horvát államot. Az első keresztnevét a Ferdinándot pedig III. Ferdinánd kasztíliai király után adták neki, aki legyőzte a mórokat. Ennek ellenére a horvátok többsége Ferenc Ferdinándra asszociált, akit Szarajevóban gyilkoltak meg a feleségével. Az első Habsburg-házi fiúunokája keresztelői ünnepségén megjelent a nagyapa, Habsburg Ottó is, amely a horvát Nemzeti Színház épületében volt. A teátrumot I. Ferenc József avatta fel mint horvát király. Az egyik horvát vendég megjegyezte: „»Ki tudja, lehet, hogy még egy szép nap a kis Zvoni szerepet játszik a horvát politikában.«”[2] A keresztelőruhája Mária Terézia magyar királynőtől származott, és még a kis Zvonimir apja és nagyapja keresztelőjén is ezt használták.

2010. február 10-én részt vett nagyanyja, Szász-Meiningeni Regina temetésén, amikor is a 12 éves Ferdinánd unokatestvérével, az ötéves Károly Konstantinnal, Habsburg György fiával, ők ketten vitték nagyanyjuk érmeit és kitüntetéseit egy bársonypárnán.[4]

Ferdinánd kedveli az autósportot, maga is versenyzik gokarttal.[5] 2013-tól magyar színekben versenyez a győri Kálmán Motorsport tagjaként.[6] 2013 áprilisában kettős győzelemmel debütált a Magyar Országos, és a Közép – Európai Gokart Bajnokság szezonnyitó futamán, az ostffyasszonyfai Pannonia-Ringen.[7]

Ősei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A horvát Zvonimir név jelentése: a világ vagy béke hangja, mely a horvát zvoniti (cseng, csenget) és főnévi származéka a zvuk (hang), valamint a mir (világ, béke) szavakból tevődik össze.
  2. ^ a b Welt/Carl Gustav Ströhm: Staatsakt und Familienfeier. In Zagreb wurde der Urenkel des letzten österreichischen Kaisers getauft, 1997. szeptember 22. – 2014. május 30.
  3. Ilona horvát királyné I. Béla magyar király lánya volt és nővére I. Gézának és I. Lászlónak.
  4. Royalty in the News/Funeral of Archduchess Regina of Austria – 2014. május 30.
  5. Magyar színekben gokartozik a Habsburg-sarj, Hír24, 2013. február 7. – 2014. május 30.
  6. Habsburg Ferdinánd Zvonimir Győrbe igazolt, Magyar Nemzet Online, 2013. február 7. – 2014. május 30.
  7. Habsburg Ferdinánd meghódította a Pannónia-Ringet, mcsatorna.hu, 2013. április 15. – 2014. május 30.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]