Habsburg György (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg György
Georg von Habsburg.jpg
Született 1964. december 16. (52 éves)
 NSZK, Starnberg
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége osztrák, magyar
Házastársa Duchess Eilika of Oldenburg
Gyermekei Karl-Konstantin von Habsburg
Szülei Regina szász–meiningeni hercegnő
Habsburg Ottó
Foglalkozása újságíró, politikus
Díjak Aranygyapjas rend lovagja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg György témájú médiaállományokat.

Habsburg György (teljes nevén Paul Georg Maria Joseph Dominikus von Habsburg-Lothringen; Starnberg, 1964. december 16. –) osztrák és magyar újságíró, politikus, közéleti személyiség, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpiai pályázat nagykövete.[1]


Apai nagyapja IV. Károly, az utolsó magyar király volt, apja pedig Habsburg Ottó, az utolsó magyar trónörökös, ezért a Gothai almanach (többek között) magyar királyi hercegként említi őt, bár nagyapját és egész családját valamennyi érintett országban megfosztották a tróntól, és több országban, így Magyarországon is eltörölték a nemesi rangokat és címeket.[2]

Tanulmányai[szerkesztés]

1984-ben érettségizett a bajorországi Tutzingban, majd jogot hallgatott az Innsbrucki Egyetemen. 1985-ben egy fél évet töltött a Madridi Egyetemen, ahol történelmet hallgatott, majd 1986 és 1989, valamint 1990 és 1993 között a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität politológia és történelem szakos hallgatója volt, közben rövid időre ismét a madridi Complutense Egyetem történelem és iszlám szakos hallgatója volt.

Életpályája[szerkesztés]

1987-ben a ZDF német közszolgálati televízió munkatársa lett, majd 1989-ben rövid ideig az ománi televíziónál dolgozott. 1990-ben Markus Film néven saját céget alapított, amely dokumentumfilm-készítéssel foglalkozott, de több ország lapjainak is tudósított.

1993-ban költözött Magyarországra, és vette fel a magyar állampolgárságot. Ekkor lett édesapja hivatalvezetője is. 1995-ben az MTM Kommunikációs Iroda igazgatója lett, majd 1996 és 2002 között a TV2 tulajdonosának, az MTM–SBS Televízió Rt. igazgatótanácsának tagjaként dolgozott.

1996-ban utazónagykövetnek nevezték ki. 2004-2012 között a Magyar Vöröskereszt elnöke. 2009-ben a Magyar Demokrata Fórum EP-választási listájának második helyére jelölték.

Családja[szerkesztés]

Habsburg György és édesapja Habsburg Ottó a Budai Várban, 2006-ban.

Édesapja Habsburg Ottó korábbi osztrák trónörökös, nagyapja IV. Károly, az utolsó magyar király. Édesanyja Regina szász–meiningeni hercegnő (1925–2010), aki a szász–meiningeni uralkodóházból származott.

1995-ben ismerte meg egy bajorországi találkozó alkalmával a protestáns Eilika oldenburgi hercegnőt (* 1972), János Frigyes oldenburgi herceg leányát. Eljegyzésüket 1997 februárjában jelentették be; a menyegzőt 1997. október 18-án tartották a budapesti Szent István-bazilikában. A házaspár jelenleg is Magyarországon él három gyermekével:

  • Habsburg Zsófia (* 2001)
  • Ildikó (* 2002)
  • Károly Konstantin (* 2004).

Habsburg Ottó gyermekei közül György az egyedüli, aki rangjának megfelelően házasodott, azaz uralkodóházból származó hercegnőt vett feleségül. A Habsburg-ház törvényei szerint bátyja, Károly házassága érvénytelennek számítana, ha Habsburg Ottó mint a család feje nem fogadta volna el a frigyet. Ellenkező esetben ma Habsburg György megelőzné Ferdinánd nevű unokaöccsét mint Károly bátyja örököse a családfő pozíciójában.

Leszármazása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Ők a budapesti olimpiai pályázat nagykövetei”. híradó.hu, 2016. november 7. (Hozzáférés: 2016. november 14.)
  2. A Gothai Almanach (Genealogisches Handbuch des Adels), mely a jelenlegi és egykori uralkodóházak leszármazását tartja számon, a királyi hercegi címet használja a trónfosztott uralkodócsaládok tagjai esetében is: Königlicher Prinz bzw. Prinzessin von Ungarn a királyi fenség (Königliche Hoheit) megszólítással. Dugast Rouille (1985:27): „(Paul-)Georges, né 16.12.1964 Starnberg (Bavière), prince impérial et archiduc d'Autriche, prince royal de Hongrie et de Bohèmie,”

Források[szerkesztés]