Zsigmond osztrák főherceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsigmond
osztrák herceg és főherceg

Tirol grófja
Uralkodási ideje
1439. június 24.   1490. március 19.
ElődjeIV. Frigyes
UtódjaI. Miksa
Életrajzi adatok
UralkodóházHabsburg-ház
Született1427. október 26.
Innsbruck
Elhunyt1496. március 4. (68 évesen)
Innsbruck
NyughelyeStift Stams Austrian Grave
ÉdesapjaIV. Frigyes, Tirol grófja
ÉdesanyjaBraunschweigi Anna, Lüneburg hercegnője
Testvére(i)
  • Margaretha of Habsburg
  • Hedwig von Habsburg
  • Wolfgang von Habsburg
Házastársa1. Stuart Eleonóra
2. Szász Katalin
Gyermekei(1. házasságából):
Wolfgang (1480–1480)
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsigmond témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zsigmond (Innsbruck, 1427. október 26.Innsbruck, 1496. március 4.) osztrák herceg, majd főherceg és Tirol (hercegesített) grófja 1446-tól 1490-ig.

Élete[szerkesztés]

Zsigmond IV. Frigyes és Braunschweigi Anna fia volt. Unokatestvére V. Frigyesnek (III. Frigyes néven német-római császár), aki apja halála után a gyámja és régensherceg volt egészen 1446-ig.

1446-ban Zsigmond szerezte meg a hatalmat Tirolban, Hátsó-Ausztriában és néhány sváb területen. 1449-ben feleségül vette a francia udvarban nevelkedő Stuart Eleonórát, I. Jakab skót király lányát. 1469-ben eladta a Rajna-menti földjeit Merész Károly burgundi hercegnek. Az ok bizonytalan: valószínűleg az adósságait akarta csökkenteni, amelyek fényűző udvartartásának fenntartásából halmozódtak fel – esetleg a Svájci Régi Szövetség (Konföderáció) terjeszkedésével szemben védekezett. 1474-re elég pénzt gyűjtött, hogy visszavásárolja ezeket az eladott birtokokat, és szembefordult Merész Károllyal az héricourt-i csatában.

1477-ben unokatestvére, III. Frigyes főhercegi rangra emelte Zsigmondot. Az 1470-es évek végén vagy a 80-as évek elején Zsigmond kiadott egy dekrétumot, amelyben bevezette a történelem első igazán nagy ezüsttartalmú pénzét, a guldengroschent, amit a Habsburgok Csehországban a tallér előtt használtak. Ez volt az elődje a legtöbb Európában később használatos pénzérmének. Az özvegy Zsigmond ekkor elvette az akkor 16 éves Szász Katalint, Albert szász herceg és Podjebrád Szidónia cseh királyi hercegnő lányát. Második házasságából nem született gyermeke.

Bár a Velencével folytatott háború 1487-ben patthelyzettel végződött, Tirol lakossága kényszerítette Zsigmondot, hogy mondjon le Miksa javára, aki később követte apját, III. Frigyest a császári trónon.

Gyermeke[szerkesztés]

Első házassága hosszú ideig gyermektelen maradt, majd a már 40 fölött járó főhercegné egy fiút szült, Wolfgang főherceget, de gyermekével együtt meghalt röviddel a szülést követően (1480).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
IV. Frigyes
Tirol (hercegesített) grófja
1439 – 1490
A Tiroli Grófság címere
Következő uralkodó:
I. Miksa