Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnő
Elzbieta Habsburzanka.jpg
Született
1526. július 9.
Linz
Elhunyt
1545. június 15. (18 évesen)
Vilnius
Házastársa II. Zsigmond Ágost lengyel király
Szülei Jagelló Anna magyar királyné
I. Ferdinánd magyar király
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnő témájú médiaállományokat.

Habsburg Erzsébet (németül Elisabeth von Österreich, lengyelül Elżbieta Habsburżanka; Linz, 1526. június 9.Vilnius, Litvánia, 1545. június 15.) Habsburg főhercegnő, a Habsburg-ház osztrák ágának sarja, 1543-tól Lengyelország királynéja és Litvánia nagyhercegnője.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1526. június 9-én született I. Ferdinánd magyar király és Jagelló Anna magyar királyi hercegnő elsőszülött gyermekeként. Kezét már röviddel születése után elígérték I. Zsigmond lengyel király fiának, a trónörökös Zsigmond Ágost hercegnek. A házasságot Krakkóban 1543. május 6-án kötötték meg. A 16 éves főhercegnő napjai azonban keservesen teltek a krakkói királyi udvarban. Anyósa, a hatalomra vágyó Bona Sforza királyné valósággal megkeserítette életét, és hamarosan férje is elhidegült tőle. Erzsébet epilepsziában szenvedett, Zsigmond Ágost valószínűleg ezért idegenkedett testileg feleségétől.

A lengyel trónörökös és a Habsburg főhercegnő házassága nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a frigy ugyanis a térség két uralkodó dinasztiája, a Habsburg-ház és a Jagelló-ház viszonyát volt hivatva javítani. Ez azonban nem valósult meg.

A fiatalasszony végül két évvel a házasságkötés után, 1545. június 15-én, tizenkilenc éves korában váratlanul meghalt. Házassága gyermektelen maradt. A vilniusi Szent Szaniszló katerdrálisban helyezték végső nyugalomra. Halála után Zsigmond Ágost még kétszer nősült meg. 1547-ben feleségül vette a litván hercegi családból származó Barbara Radziwiłłt, akit egyes feltételezések szerint anyósa, Bona Sforza régens-anyakirályné 1551-ben megmérgezett. 1553-ban Erzsébet húgával, Katalin főhercegnővel lépett házasságra, ám ő sem tudott gyermeket szülni a királynak, ezért 1562-ben különvált tőle. Mivel egyik feleségétől sem született örököse, gyermektelensége folytán halt ki 1572. július 7-én a Jagelló-ház férfiága.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Előző
Sforza Bona
Lengyelország királynéja POL Przemysł II 1295 COA.svg
1543 – 1545
Következő
Radziwiłł Barbara
Előző
Sforza Bona
Litvánia nagyhercegnéje Coat of arms of Lithuania.svg
1543 – 1545
Következő
Radziwiłł Barbara