Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnő
Elzbieta Habsburzanka.jpg
Született 1526. július 9.
Linz[1]
Elhunyt 1545. június 15. (18 évesen)[2]
Vilnius[3]
Házastársa II. Zsigmond Ágost lengyel király
Szülei Jagelló Anna magyar királyné
I. Ferdinánd magyar király
Sírhely Vilnius Cathedral
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnő témájú médiaállományokat.

Habsburg Erzsébet (németül Elisabeth von Österreich, lengyelül Elżbieta Habsburżanka; Linz, 1526. június 9.Vilnius, Litvánia, 1545. június 15.) Habsburg főhercegnő, a Habsburg-ház osztrák ágának sarja, 1543-tól Lengyelország királynéja és Litvánia nagyhercegnője.

Élete[szerkesztés]

1526. június 9-én született I. Ferdinánd magyar király és Jagelló Anna magyar királyi hercegnő elsőszülött gyermekeként. Kezét már röviddel születése után elígérték I. Zsigmond lengyel király fiának, a trónörökös Zsigmond Ágost hercegnek. A házasságot Krakkóban 1543. május 6-án kötötték meg. A 16 éves főhercegnő napjai azonban keservesen teltek a krakkói királyi udvarban. Anyósa, a hatalomra vágyó Bona Sforza királyné valósággal megkeserítette életét, és hamarosan férje is elhidegült tőle. Erzsébet epilepsziában szenvedett, Zsigmond Ágost valószínűleg ezért idegenkedett testileg feleségétől.

A lengyel trónörökös és a Habsburg főhercegnő házassága nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a frigy ugyanis a térség két uralkodó dinasztiája, a Habsburg-ház és a Jagelló-ház viszonyát volt hivatva javítani. Ez azonban nem valósult meg.

A fiatalasszony végül két évvel a házasságkötés után, 1545. június 15-én, tizenkilenc éves korában váratlanul meghalt. Házassága gyermektelen maradt. A vilniusi Szent Szaniszló katerdrálisban helyezték végső nyugalomra. Halála után Zsigmond Ágost még kétszer nősült meg. 1547-ben feleségül vette a litván hercegi családból származó Barbara Radziwiłłt, akit egyes feltételezések szerint anyósa, Bona Sforza régens-anyakirályné 1551-ben megmérgezett. 1553-ban Erzsébet húgával, Katalin főhercegnővel lépett házasságra, ám ő sem tudott gyermeket szülni a királynak, ezért 1562-ben különvált tőle. Mivel egyik feleségétől sem született örököse, gyermektelensége folytán halt ki 1572. július 7-én a Jagelló-ház férfiága.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 12.)
  2. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  3. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 31.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Előző
Sforza Bona
Lengyelország királynéja POL Przemysł II 1295 COA.svg
1543 – 1545
Következő
Radziwiłł Barbara
Előző
Sforza Bona
Litvánia nagyhercegnéje Coat of arms of Lithuania.svg
1543 – 1545
Következő
Radziwiłł Barbara