Habsburg Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Habsburg Károly
(Karl Habsburg-Lothringen)
Blue-Shield Vienna 3406.JPG
Született 1961. január 11. (57 éves)[1]
Starnberg[2]
Állampolgársága osztrák
Házastársa Francesca von Habsburg
Gyermekei Habsburg Ferdinánd Zvonimir
SzüleiRegina szász–meiningeni hercegnő
Habsburg Ottó
Foglalkozása
  • politikus
  • újságíró
Tisztség az Európai Parlament képviselője (1996. november 11. – 1999. július 19.)
Kitüntetései Aranygyapjas rend lovagja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Károly témájú médiaállományokat.

Habsburg Károly, vagy Habsburg–Lotaringiai Károly Tamás Róbert Mária Ferenc György Bahnam (németül: Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam von Habsburg–Lothringen; Starnberg, 1961. január 11. –) osztrák politikus, a Habsburg–Lotaringiai-ház feje a családi szabályok szerint. Apja Habsburg Ottó, apai nagyapja pedig IV. Károly, az utolsó magyar király volt. Habsburg Ottó, aki hosszú ideig nem adta fel trónigényét, 1961. május 31-én egyértelműen lemondott minden osztrák uralkodói igényéről. Ez volt az ára ugyanis annak, hogy egyáltalán beutazhasson ő vagy a család más tagja Ausztriába.[3]

Élete[szerkesztés]

Habsburg Károly 1961-ben született Bajorországban Habsburg Ottó és Regina szász–meiningeni hercegnő fiaként, IV. Károly, az utolsó magyar király unokájaként.

1987-ben megalapította a Páneurópa-Ausztria szervezetet, melynek jelenleg is az elnöke. 1996. október 13-án az Osztrák Néppárt színeiben beválasztották az Európai Parlamentbe, 2002. január 19-ől kezdve az UNPO (Unrepresented Nations and Peoples Organization) főigazgatója.

1981 óta él Ausztriában, Salzburg városában. 1993. január 11-én feleségül vette kászoni és impérfalvai báró Thyssen-Bornemisza Franciskát. A házasság az 1839-től érvényes házszabályzat szerint rangon aluli lett volna, azonban ezt a kitételt a dinasztia akkori feje Habsburg Ottó 1990 november 30.-án törölte, hivatkozván arra, hogy mivel a dinasztia már nem uralkodik, ezért nem szükséges fenntartani az egyenlő házasság kritériumát. A Habsburg-Lotharingiai ház szabályzatának módosulásával, rangon alulinak csak azok a házasságok számítanak, amik nem nemesi származásúakkal köttetnek.[4] A házaspár 2003 óta külön él. Három gyermekük született:

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Károly témájú médiaállományokat.

Jegyzet[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.)
  3. Niederhauser Emil: A Habsburgok utóélete. A világ száz évvel ezelőtt
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Line_of_succession_to_the_former_Austro-Hungarian_throne