Ugrás a tartalomhoz

Habsburg Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg Károly
1989-ben
1989-ben
A Habsburg-Lotaringiai-ház feje
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2007. január 1.
ÖrökösHabsburg Ferdinánd Zvonimir
ElődHabsburg Ottó
Ausztria képviselője az Európai Parlamentben
Hivatali idő
1996 – 1999

Születési névKarl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam
Született1961. január 11. 1961január 11. (63 éves)
Starnberg, Németország
PártOsztrák Néppárt

SzüleiHabsburg Ottó
Habsburg Regina
HázastársaFrancesca Thyssen-Bornemisza
(1993–2017)
Christian Nicolau de Almeida Reid
(2022–)
GyermekeiEleonóra  •  Ferdinánd Zvonimir  •  Glória
Foglalkozáspolitikus
Vallásrómai katolikus

DíjakAranygyapjas rend lovagja
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Károly témájú médiaállományokat.

Habsburg Károly, vagy Habsburg–Lotaringiai Károly Tamás Róbert Mária Ferenc György Bahnam (németül: Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam von Habsburg–Lothringen; Starnberg, 1961. január 11. –) osztrák politikus, Magyarország tituláris trónörököse, a Habsburg–Lotaringiai-ház feje a családi szabályok szerint. Apja Habsburg Ottó, apai nagyapja pedig IV. Károly, az utolsó magyar király volt. Habsburg Ottó, aki hosszú ideig nem adta fel trónigényét, 1961. május 31-én egyértelműen lemondott minden osztrák uralkodói igényéről. Ez volt az ára ugyanis annak, hogy egyáltalán beutazhasson ő vagy a család más tagja Ausztriába.[1]

Habsburg–Lotaringiai Károly főhercegné kászoni és impérfalvai báró Thyssen-Bornemisza Franciska.

Élete

[szerkesztés]

Habsburg Károly 1961-ben született Bajorországban Habsburg Ottó és Regina szász–meiningeni hercegnő fiaként, IV. Károly, az utolsó magyar király unokájaként.

1987-ben megalapította a Páneurópa-Ausztria szervezetet, melynek jelenleg is az elnöke. 1996. október 13-án az Osztrák Néppárt színeiben beválasztották az Európai Parlamentbe, 2002. január 19-ől kezdve az UNPO (Unrepresented Nations and Peoples Organization) főigazgatója.

1981 óta él Ausztriában, Salzburg városában. 1993. január 11-én feleségül vette kászoni és impérfalvai báró Thyssen-Bornemisza Franciskát(wd), akinek a szülei báró kászoni és impérfalvai Thyssen-Bornemisza Hans Heinrich (19212002) és Fiona Frances Elaine Campbell-Walter voltak. A Thyssen-Bornemissza család révén apai ági felmenői között az előkelő magyar főnemesi gróf gönczruszkai Kornis-, a gróf zabolai Mikes-, valamint a gróf hallerkői Haller családok találhatóak. A házasság az 1839-től érvényes házszabályzat szerint rangon aluli lett volna, azonban ezt a kitételt a dinasztia akkori feje Habsburg Ottó 1990. november 30-án törölte, hivatkozván arra, hogy mivel a dinasztia már nem uralkodik, ezért nem szükséges fenntartani az egyenlő házasság kritériumát. A Habsburg-Lotharingiai ház szabályzatának módosulásával, rangon alulinak csak azok a házasságok számítanak, amik nem nemesi származásúakkal köttetnek.[2] A házaspár 2003 óta külön él. Három gyermekük született:

Jegyzetek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]