Habsburg Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Habsburg Károly
(Karl Habsburg-Lothringen)
L’archiduc Charles d’Autriche.jpg
Született 1961. január 11. (61 éves)[1][2][3]
Berg am Starnberger See
Állampolgársága osztrák
Házastársa
  • Thyssen-Bornemisza Franciska
  • Archduchess Christian, Archduchess of Austria
Gyermekei
SzüleiRegina szász–meiningeni hercegnő
Habsburg Ottó
Foglalkozása
Tisztsége az Európai Parlament képviselője (1996. november 11. – 1999. július 19.)
Kitüntetései Aranygyapjas rend lovagja

A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Károly témájú médiaállományokat.

Habsburg Károly, vagy Habsburg–Lotaringiai Károly Tamás Róbert Mária Ferenc György Bahnam (németül: Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam von Habsburg–Lothringen; Starnberg, 1961. január 11. –) osztrák politikus, a Habsburg–Lotaringiai-ház feje a családi szabályok szerint. Apja Habsburg Ottó, apai nagyapja pedig IV. Károly, az utolsó magyar király volt. Habsburg Ottó, aki hosszú ideig nem adta fel trónigényét, 1961. május 31-én egyértelműen lemondott minden osztrák uralkodói igényéről. Ez volt az ára ugyanis annak, hogy egyáltalán beutazhasson ő vagy a család más tagja Ausztriába.[4]

Habsburg–Lotaringiai Károly főhercegné kászoni és impérfalvai báró Thyssen-Bornemisza Franciska.

Élete[szerkesztés]

Habsburg Károly 1961-ben született Bajorországban Habsburg Ottó és Regina szász–meiningeni hercegnő fiaként, IV. Károly, az utolsó magyar király unokájaként.

1987-ben megalapította a Páneurópa-Ausztria szervezetet, melynek jelenleg is az elnöke. 1996. október 13-án az Osztrák Néppárt színeiben beválasztották az Európai Parlamentbe, 2002. január 19-ől kezdve az UNPO (Unrepresented Nations and Peoples Organization) főigazgatója.

1981 óta él Ausztriában, Salzburg városában. 1993. január 11-én feleségül vette kászoni és impérfalvai báró Thyssen-Bornemisza Franciskát(wd), akinek a szülei báró kászoni és impérfalvai Thyssen-Bornemisza Hans Heinrich (19212002) és Fiona Frances Elaine Campbell-Walter voltak. A Thyssen-Bornemissza család révén apai ági felmenői között az előkelő magyar főnemesi gróf gönczruszkai Kornis-, a gróf zabolai Mikes-, valamint a gróf hallerkői Haller családok találhatóak. A házasság az 1839-től érvényes házszabályzat szerint rangon aluli lett volna, azonban ezt a kitételt a dinasztia akkori feje Habsburg Ottó 1990. november 30-án törölte, hivatkozván arra, hogy mivel a dinasztia már nem uralkodik, ezért nem szükséges fenntartani az egyenlő házasság kritériumát. A Habsburg-Lotharingiai ház szabályzatának módosulásával, rangon alulinak csak azok a házasságok számítanak, amik nem nemesi származásúakkal köttetnek.[5] A házaspár 2003 óta külön él. Három gyermekük született:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. The Peerage (angol nyelven)
  3. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Niederhauser Emil: A Habsburgok utóélete. A világ száz évvel ezelőtt. [2009. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 7.)
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Line_of_succession_to_the_former_Austro-Hungarian_throne

Források[szerkesztés]