Habsburg Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg Károly
SKKH Erzherzog Karl von Österreich.jpg
Született
1961. január 11. (55 éves)[1]
Starnberg[2]
Állampolgársága osztrák
Gyermekei Habsburg Ferdinánd Zvonimir
Szülei Regina szász–meiningeni hercegnő
Habsburg Ottó
Foglalkozása politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Károly témájú médiaállományokat.

Habsburg Károly, vagy Habsburg–Lotaringiai Károly Tamás Róbert Mária Franziskus György Bahnam osztrák főherceg, magyar, cseh és horvát királyi herceg (németül: Karl Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam von Habsburg–Lothringen; Starnberg, 1961. január 11. –) az osztrák és magyar uralkodóház, a Habsburg–Lotaringiai-ház feje a családi szabályok szerint. Apja Habsburg Ottó, az utolsó magyar koronaherceg, apai nagyapja pedig IV. Károly, az utolsó magyar király volt. Habsburg Ottó, aki hosszú ideig nem adta fel trónigényét, 1961. május 31-én egyértelműen lemondott minden osztrák uralkodói igényéről. Ez volt az ára ugyanis annak, hogy egyáltalán beutazhasson ő vagy a család más tagja Ausztriába.[3]

Habsburg Károly a legitimisták szemében Ausztriában II. Károly, Magyarországon, Horvátországban és Csehországban V. Károly néven címzetes uralkodó (császár illetve király).

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Habsburg Károly 1961-ben született Bajorországban Habsburg Ottó és Regina szász–meiningeni hercegnő fiaként, IV. Károly, az utolsó magyar király unokájaként.

1987-ben megalapította a Páneurópa-Ausztria szervezetet, melynek jelenleg is az elnöke. 1996. október 13-án az Osztrák Néppárt színeiben beválasztották az Európai Parlamentbe, 2002. január 19-ől kezdve az UNPO (Unrepresented Nations and Peoples Organization) főigazgatója.

1981 óta él Ausztriában, Salzburg városában. 1993. január 11-én feleségül vette kászoni és impérfalvai báró Thyssen-Bornemisza Franciskát. A házaspár 2003 óta külön él. Három gyermekük született:

Leszármazása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Károly témájú médiaállományokat.

Jegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Integrált katalógustár, 2014. április 9.
  2. Integrált katalógustár, 1020649887, 2015. augusztus 13.
  3. Niederhauser Emil: A Habsburgok utóélete. A világ száz évvel ezelőtt