Ausztriai Anna spanyol királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ausztriai Anna
Anthonis Mor 007.jpg
Uralkodóház Habsburg
Született 1549. november 2.
Cigales
Elhunyt 1580. október 26. (30 évesen)
Badajoz
NyughelyeEl Escorial-i királyi kolostor
Édesapja II. Miksa német-római császár és magyar király
Édesanyja Spanyolországi Mária
Házastársa II. Fülöp spanyol király
Gyermekei Ferdinánd, Asztúriai hercege
Diego, Asztúriai hercege
III. Fülöp spanyol király
Rang főhercegnő
Vallása római katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Ausztriai Anna témájú médiaállományokat.

Ausztriai Anna (spanyolul: Ana de Austria, németül: Anna von Österreich, portugálul: Ana de Áustria; Cigales, Spanyol Királyság, 1549. november 2. – Badajoz, Spanyol Királyság, 1580. október 26.), Habsburg-házi osztrák főhercegnő, aki nagybátyjával, II. Fülöp spanyol királlyal 1570-ben kötött házassága révén Spanyolország királynéja, valamint életének utolsó napjaiban még rövid ideig Portugália királynéja 1580-ban bekövetkezett haláláig.

Anna volt II. Miksa német-római császár és Spanyolországi Mária császárné legidősebb gyermeke. Eredetileg unokatestvérének, Don Carlos infánsnak, a spanyol trónörökösnek, II. Fülöp király fiának volt a jegyese, ám ő 1568. július 24-én meghalt. Mivel II. Fülöpnek ugyanebben az évben, október 3-án halt meg harmadik felesége, Franciaországi Izabella királyné, így végül 1570-ben Anna magához a királyhoz, azaz anyai nagybátyjához ment hozzá.

A beszámolók szerint Anna volt Fülöp négy felesége közül a legkedvesebb. Házasságukat boldognak írják le, amit nagyban befolyásolt a királyné élénk és vidám természete. Kapcsolatukból öt gyermekük született, de a felnőttkort csak a későbbi uralkodó, III. Fülöp érte el. Jó kapcsolatot ápolt hitvese előző házasságából származó két leányával, Izabella Klára Eugénia és Katalin Michéla infánsnőkkel is. Influenza következtében hunyt el harmincéves korában.

Ifjúkora[szerkesztés]

Anna királyné 1571 körül Alonso Sánchez Coello spanyol festő munkáján

A főhercegnő volt II. Miksa német-római császár és Spanyolországi Mária császárné legidősebb gyermeke. Már szülei is elsőfokú unokatestvérek voltak. Anyai nagyapja, V. Károly császár és király uralkodása alatt született Cigalesben, a Spanyol Királyságban, ám négy éves korától Bécsben nevelkedett. Annát apja kedvenc gyermekének tartották, aki még egy magyarországi látogatást is késleltetett, hogy leánya mellett lehessen annak betegeskedése idején.

A német-római császár leányaként kívánatos menyasszonyjelölt volt az európai előkelőségek között. Szülei úgy vélték, hogy egy spanyol házasság megerősíti a Habsburg-ház két ágának, a spanyol és az osztrák Habsburgok kapcsolatát. Ezért kezdetben unokatestvére, Don Carlos infáns jegyese volt, ám a házassági tervek szerte foszlottak a trónörökös 1568-ban bekövetkezett halálával. Mivel nagybátyja, II. Fülöp király harmadik felesége, Franciaországi Izabella királyné ugyanebben az éveben belehalt a szülésbe, a király végül maga kérte meg Anna főhercegnő kezét. A terveket eleinte sokan ellenezték, köztük V. Piusz pápa is, ám végül sikeresen elrendezték az esküvőt.

1570 májusában képviselők útján egybekeltek. Anna 1570 őszén indult Ausztriából a Spanyol Királyságba két fivére, Albert és Vencel főhercegek kíséretében. (Albert később a király egyik leányát, Izabella Klára Eugéniát vette feleségül és kormányozták közösen a Spanyol-Németalföldet, míg Vencelt a kasztíliai Máltai lovagrend nagymesterévé nevezték ki, ám tizenhat éves korában váratlanul elhunyt.)

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Anna lett II. Fülöp negyedik felesége. A király mindhárom korábbi hitvesével, Portugáliai Mária Manuélával, I. Mária angol királynővel és Franciaországi Izabellával is rokoni kapcsolatban állt. Annával való házassága a Habsburg-család osztrák és spanyol ágának megerősítése érdekében keletkezett. Bár a főhercegnőt (Franciaországi Izabellához hasonlóan) eredetileg Fülöp fiának, Don Carlos trónörökösnek szánták, az infáns kárai halála miatt és révén, hogy Fülöpnek nem volt több fiúörököse, a király maga vezette oltárhoz Annát. Házasságukra 1570. szeptember 12-én került sor Segoviában. Kapcsolatukból öt gyermek született:

  • Ferdinánd, Asztúria hercege (1571. december 4. – 1578. október 18.), gyermekként meghalt,
  • Károly Lajos infáns (1573. augusztus 12. – 1575. június 30.), gyermekként meghalt,
  • Diego Félix infáns (1575. augusztus 15 – 1582. november 21.), gyermekként meghalt,
  • III. Fülöp spanyol király (1578. április 14. – 1621. március 31.), apja halálát követően spanyol király,
  • Mária infánsnő (1580. február 14. – 1583. augusztus 5.), gyermekként meghalt.

Források[szerkesztés]

  • Constantin von Wurzbach: Habsburg, Anna von Oesterreich (Königin von Spanien). Nr. 25. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich 6. Wien: L. C. Zamarski. 1856–1891. 151. o. Online elérés
  • Ferdinand Kramer: Philipp II., König von Spanien. in: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon 7. Herzberg: Traugott Bautz. 1994. 454-471. Online elérés[halott link]
Ausztriai Anna
Habsburg-ház, osztrák ág
Született: 1549. november 2. Elhunyt: 1580. október 26.
Előző
Franciaországi Izabella
Spanyolország, Nápoly
és Szicília királynéja

1570. május 4. – 1580. október 26.
Következő
Ausztriai Margit
Előző
Ausztriai Katalin
Portugália királynéja
1580. szeptember 12. –
1580. október 26.