Habsburg Izabella dán királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg Izabella dán királyné

KoronázásaKoppenhága
1515. augusztus 12.
UralkodóházHabsburg-ház
Született1501. július 18.
Brüsszel
Elhunyt1526. január 19. (24 évesen)[1][2][3][4]
Gent
Nyughelye

ÉdesapjaI. (Szép) Fülöp kasztíliai és leóni király
ÉdesanyjaI. (II.) (Őrült) Johanna kasztíliai és leóni királynő
Testvére(i)
HázastársaII. Keresztély dán király
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Izabella dán királyné témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Habsburg Izabella (Brüsszel, 1501. július 18.Gent, 1526. január 19.), kasztíliai infánsnő (királyi hercegnő), osztrák főhercegnő, II. Keresztély dán király felesége, Dánia királynéja.

Élete[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

A félig osztrák, félig spanyol (kasztíliai) hercegnő 1501. július 18-án, Brüsszelben, Spanyol-Németalföld fővárosában született Szép Fülöp főherceg és Kasztíliai (Őrült) Johanna királynő harmadik gyermekeként és második lányaként. Testvérei:

Izabella gyermekéveit Spanyol-Németalföldön töltötte, apai nagynénje, Habsburg Margit savoyai hercegné gyámsága alatt, aki a tartomány spanyol királyi helytartója volt.

Habsburg Izabella spanyol királyi hercegnő, Dánia királynéja

Házassága[szerkesztés]

1514. július 11-én, képviselők útján, névleges formában nőül ment II. Keresztély dán királyhoz, ám egy évvel később, 1515. augusztus 12-én az esküvői szertartást újból meg kellett ismételniük, mivel Izabella csak addigra érte el a megfelelő kort a házasság elhálásához és örökösök világrahozatalához.

A király és a királyné kapcsolata a házasság első éveiben elég feszült és közömbös volt, és új hazájában Izabella új nevet kezdett el használni, az Erzsébetet. Rendkívül kényelmetlenül érezte magát a dán udvarban, mivel férje szeretője, Dyveke Sigbritsdatter és annak anyja, Sigbrit Willoms igen nagy befolyást szerzett az uralkodó és környezete felett, ám a királyné közérzete, valamint férjével való viszonya csak akkor kezdett el láthatóan javulni, amikor Dyveke 1517-ben meghalt, Sigbrittel való kapcsolata pedig ugyancsak pozitív módon átalakult, s így már mindkét asszony az uralkodó fontos tanácsadójává vált az ország főbb ügyeiben. 1520-ban Keresztély megszerezte magának a svéd koronát is, így Izabella immáron svéd királyné is lett. 1523-ban a királyné hitvesével és gyermekeivel együtt elhagyta Dániát, és Hollandiába hajózott, majd pedig körbeutazták az egész Németalföldet, hogy támogatókat szerezzenek férje trónjának visszaszerzéséhez. Utazásaik során, 1523-ban jártak többek között Szászországban és 1523-24-ben Berlinben is, ahol a királynét érdekelni kezdték Luther Márton tanításai és a protestáns vallás, habár később Keresztély tanácsára hivatalosan sosem tért át erre a hitre, mivel politikai és családi okokból nem hozhatta nyilvánosságra efféle nézeteit, elvégre a Habsburgok mindig is elkötelezett katolikusok voltak.

1525 tavaszán Izabellát egy rejtélyes kór támadta meg, mely körülbelül egy évvel előtte kezdődött a királynénál, s napról napra rosszabbodott. Az asszonyt végül 24 évesen érte a halál Zwijnaarde kastélyában, és úgy hírlik, mindkét úrvacsorát, a protestánsat és a katolikusat is elfogadta halálos ágyán, ám ezt Habsburg rokonai később megcáfolták, mivel szerintük Izabella hű katolikusként halt meg 1526-ban. A királyné halála előtt apai nagynénjére bízta Keresztély visszasegítését a dán trónra.

Férje, Keresztély király, aki 20 évvel volt idősebb Izabellánál, csak 33 évvel később, 1559-ben hunyt el, 77 éves korában. Felesége halála után már nem nősült újra.

Gyermekei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Peerage (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Find a Grave (angol nyelven)
  3. Dansk Biografisk Lexikon (dán nyelven)
  4. Diccionario biográfico español (spanyol nyelven). Real Academia de la Historia, 2011. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
Előző
Szászországi Krisztina
Dánia királynéja
1515 – 1523
Következő
Pomerániai Zsófia
Előző
Szászországi Krisztina
Norvégia királynéja
1515 – 1523
Következő
Pomerániai Zsófia
Előző
Szászországi Krisztina
Svédország királynéja
1520 – 1521
Következő
Szász-Lauenburgi Katalin