Cymburgis mazóviai hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piast Cymburgis
Mazóviai Cymburgis
UralkodóházPiast
Született1394/97
Varsó
Elhunyt1429. szeptember 28.
Türnitz
NyughelyeLilienfeldi apátság
ÉdesapjaPiast Siemowit
ÉdesanyjaLitvániai Alexandra
HázastársaHabsburg Ernő
Gyermekei
Vallásarómai katolikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Piast Cymburgis témájú médiaállományokat.

Piast Cymburgis vagy Mazóviai Cymburgis (németül: Cimburgis von Masowien, lengyelül: Cymbarka mazowiecka), más névváltozata alapján Cimburga vagy Zimburgis (Varsó, 1394 vagy 1397Türnitz, 1429. szeptember 28.) a Piast-dinasztia mazóviai ágából származó mazóviai hercegnő, IV. Siemowit mazóviai herceg és Alexandra litvániai hercegnő második leánya, aki II. Ernő osztrák herceggel kötött házassága révén Belső-Ausztria hercegnéje 1412 és 1424 között. Gyermekei között ott van egy későbbi német-római császár, Frigyes herceg, valamint egy későbbi uralkodó osztrák főherceg, Albert herceg is.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Cymburgis a Habsburg-házból származó II. Ernő osztrák herceg második felesége lett. Ernő III. Lipót osztrák herceg és Viridis Visconti milánói hercegnő harmadik fia volt. Házasságukra 1412. január 25-én került sor Zsigmond császár és király rezidenciáján, Budán. Kapcsolatukból kilenc gyermek született, melyek közül négy érte meg a felnőttkort. Gyermekeik:

Titulusai[szerkesztés]

Címei[szerkesztés]

Születése jogán:

  • mazóviai hercegnő

Belső-Ausztria hercegnéje mint Mazóviai Cymburgis: 1412. január 25. – 1424. június 10.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cimburgis von Masowien című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.