Lilienfeldi apátság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lilienfeldi apátság
Stift Lilienfeld
Az apátság keletről nézve
Az apátság keletről nézve
EgyházmegyeSankt Pölten-i egyházmegye
Lilienfeldi apátság Stift Lilienfeld (Ausztria)
Lilienfeldi apátság Stift Lilienfeld
Lilienfeldi apátság
Stift Lilienfeld
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 48° 00′ 47″, k. h. 15° 35′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lilienfeldi apátság
Stift Lilienfeld
témájú médiaállományokat.

A Lilienfeldi apátság (németül: Stift Lilienfeld) egy ciszterci kolostor az alsó-ausztriai Lilienfeldben, Sankt Pöltentől délre. Pyrker János László személyében magyar apátja is volt.

Történelem[szerkesztés]

1202-ben VI. Lipót, Ausztria és Stájerország hercege alapította a Heiligenkreuzi apátság leányházaként. Az egymást követő apátok Ausztria uralkodóinak tanácsosai voltak, és ennek az értékes kapcsolatnak köszönhetően az apátság meggazdagodott.

Matthias Kollweis apát (1650–1695) a törökök Bécs elleni előretörése során 1683-ban erőddé alakította a kolostort, helyőrséget telepített, és rengeteg szökevénynek adott menedéket.

A 17. században a középkori épületeket barokk építményekkel bővítették. A 18. század első felében a torony, a könyvtár és a templom belső és berendezése is megújult barokk stílusban .

Az apátságot II. József császár 1789-ben felszámolta, de bár a könyvtárat, a levéltárat és a hordozható értékeket eltávolították, II. József halála után II. Lipót császár már 1790-ben újra megnyitotta.

1810-ben az apátság nagy része egy tűzvészben elpusztult, de Pyrker János László apát vezetésével újjáépítették, aki később velence pátriárka (1820–26) és végül egri pátriárka-érsek lett.

1976-ban VI. Pál pápa a lilienfeldi apátsági templomot "kisbazilikának" nyilvánította.

A szerzetesek az obszerváns ciszterci közösséghez tartoznak az osztrák kongregáció részeként.

Az 1980-as évek elejétől a Lilienfeldi Apátság adott otthont a Sommerakademie Lilienfeldnek, egy nyári zeneakadémiának, ahol neves tanárok mesterkurzusai zajlanak. A tanfolyamok júliusban két hétig tartanak, és általában 5 koncertet adnak elő a résztvevők. Csak 2008-ban több mint 160 ember vett részt 27 országból a Sommerakademie Lilienfeld tevékenységében.

Borkészítés[szerkesztés]

Az adományozás részeként VI. Lipót herceg, Ausztria hercege Pfaffstättenben és környékén, Baden bei Wien és Gumpoldskirchen között földeket adományozott az apátságnak, amelyen a szerzetesek fallal körülvett birtokot emeltek ("kolostori kastélyként" ismert). A gótikus templomból, kastélyból és számos egyéb épületből álló Lilienfelderhof birtokot 2006-ban a Kartause Gaming Magánalapítvány szerezte meg 99 éves bérleti szerződéssel. Az ingatlan és szőlőültetvényei jelenleg felújítás alatt állnak.

Képek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Verena Friedrich és Pius Maurer: Das Zisterzienserstift Lilienfeld. Passau 2007
  • Pius Maurer, Irene Rabl, Harald Schmid (kiad.): Campililiensia. Geschichte, Kunst und Kultur des Zisterzienserstiftes Lilienfeld. Lilienfeld 2015, ISBN 978-3-900935-11-5
  • Eugen Müller: Profeßbuch des Zisterzienserstiftes Lilienfeld. St. Ottilien 1996

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lilienfeld Abbey című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.