VI. Lipót osztrák herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VI. Lipót

Osztrák herceg
Uralkodási ideje
1198   1230
Elődje I. Frigyes
Utódja II. Frigyes
Életrajzi adatok
Uralkodóház Babenberg-ház
Született 1176. október 15.
Elhunyt 1230. július 28. (53 évesen)
San Germano
NyughelyeLilienfeldi apátság
Édesapja V. Lipót osztrák herceg
Édesanyja Ilona
Testvére(i) I. Frigyes osztrák herceg
Házastársa Angelina Teodóra osztrák hercegné
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz VI. Lipót témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
VI. Lipót osztrák herceg

VI. (Dicsőséges) Lipót (?, 1176. október 15.Cassino, 1230. július 28.) osztrák herceg 1198-tól és Stájerország hercege 1194-től.

Élete[szerkesztés]

Lipót volt V. Lipót herceg és Árpád-házi Ilona osztrák hercegné legkisebb fia (ilyen módon II. Géza magyar király unokája). V. Lipót halála után, a georgenbergi egyezmény áthágásával úgy határoztak, hogy az idősebb fiú I. Frigyes kapja Ausztriát és Lipót Stájerországot. Frigyes 1198-as halála után a két hercegséget újra egyesítették.

VI. Lipót két keresztes hadjáratban is részt vett. Az albigensek elleni dél-franciaországi hadjáratban (12091229) és az ötödik keresztes hadjáratban (12171221), amelyben a Szentföldre utazott II. András magyar király társaságában, és Cipruson csatlakozott hozzájuk I. Hugó ciprusi király is. Elődjéhez hasonlóan ő is monostorokat alapított. Legjelentősebb alapítása Lilienfeld Alsó-Ausztriában, a Traisen folyó völgyében. Ide temették halála után. Ezen felül modern kolostorokat építtetett a ferenceseknek és a dominikánusoknak. 1212-ben városi rangra emelte Ennst és 1221-ben Bécset is, amelynek a területe közel megkétszereződött.

Lipót uralkodása alatt a gótika kezdett el terjedni Ausztriában. A klosterneuburgi Capella Speciosa volt az első ilyen stílusú épület a Duna völgyében. Ennek a rekonstrukcióját láthatjuk ma Laxenburgban. Fürstenberg piactere az ő időszakában épült ki tervszerűen.

Uralkodása alatt Ausztria a térség központja lett. Ez Angelina Teodóra bizánci hercegnővel kötött házasságának is betudható, amellett hogy ő tartotta a kapcsolatot II. Frigyes német-római császár és IX. Gergely pápa között. Ezen a kapcsolaton dolgozott akkor is, amikor meghalt 1230-ban Itáliában.

Lipót udvara a minnesängerek központjaként ismert. Itt élt Walther von der Vogelweide, Neidhart és Ulrich von Liechtenstein is. Feltételezhetően a Nibelung-ének is az ő udvarában született.

Gyermekei[szerkesztés]

VI. Lipót és Theodora Angelina gyermekei:


Előző uralkodó:
I. Frigyes
Ausztria hercege
11981230
Következő uralkodó:
II. Frigyes
Előd:
V. Lipót
Stájerország hercege

(11941230. július 28.)

Utód:
II. (Civakodó) Frigyes