Cianózis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cianózis
A kéz cianózisa, az alacsony oxigén szaturáció következménye
A kéz cianózisa, az alacsony oxigén szaturáció következménye

Angolul Cyanosis
Osztályozás
BNO-10 R23.0
BNO-9 782.5
Adatbázisok
DiseasesDB17332
eMedicine med/3002 
A Wikimédia Commons tartalmaz Cianózis témájú médiaállományokat.

A cianózis a bőr vagy nyálkahártya kék illetve lila elszíneződése, amely a bőrfelszín közeli szövetek alacsony oxigénszintjének következménye. A cianózis kezdete 2,5 g/dl dezoxihemoglobin.[1] A kékes elszíneződés magas hemoglobin szinttel rendelkezők esetén könnyebben észrevehető, mint az anémiások esetén. Ugyanakkor a kékes színt erősen pigmentált bőrön nehezebb felfedezni. Amikor cianózis jelei először megjelennek - például az ajkakon vagy az ujjakon - 3-5 percen belül be kell avatkozni; mert a cianózist súlyos hypoxia vagy súlyos keringési elégtelenség is kiválthatja.

A cianózis elnevezés szó szerinti jelentése "a kék betegség" vagy "a kék állapot". A név a cián szóból származik, amely pedig a görög kyanos szóból, melynek jelentése: kék.[2]

Differenciál diagnózis[szerkesztés]

Szívbeteg kisbaba. Megfigyelhető a lila körömágy.
Akut artériás trombózis a jobb lábban.

A cianózisnak két fő típusa létezik: a központi (törzs és az ajkak) illetve a perifériás (csak a végtagokat érinti). A cianózis előfordulhat az ujjakon, beleértve a körmök alatti területet is, illetve más végtagokon; vagy az ajkakon és a nyelven.

Központi cianózis[szerkesztés]

A központi cianózis gyakran keringési vagy légzési zavar, azaz a tüdőben lévő vér nem megfelelő oxigénellátása miatt alakul ki. Akkor alakul ki, amikor az artériás vér oxigénszaturációja (telítettsége) 85% alatti. A cianózist sötétebb bőrű személyeknél nem lehet észlelni, amíg a szaturáció 75% alá nem süllyed.

Akut cianózis fuldoklás, fulladás eredményeképpen léphet fel, és az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a légutak elzáródtak.

Okai[szerkesztés]

1. Központi idegrendszer:

2. Légzőrendszer:

3. Szívbetegségek:

4. Vér:

5. Egyéb:

  • Nagy magasság
  • Hipotermia
  • Veleszületett cianózis (HbM Boston) amely az α-codon mutációjának eredménye, és a primer szekvencia változásában jelenik meg: H → Y. Tirozin stabilizálja a Fe(III) alakot (oxyhaemoglobin) ezzel a Hb permanens (állandó) T-állapotát hozva létre.
  • Obstruktív alvási apnoe

Perifériás cianózis[szerkesztés]

A perifériás cianózis a kéz illetve a végtagok elkékülése, a nem megfelelő vérkeringés eredménye. A végtagokat elérő vér nem oxigén-gazdag, a bőrön át nézve kék színűnek látszódik; amelyhez több tényező vezethet. A központi cianózist kiváltó bármely ok előidézheti a perifériás cianózis tüneteit, azonban a perifériás cianózis anélkül is előfordulhat, hogy a beteg bármilyen szív- vagy tüdőbetegségben szenvedne. A kis véredények beszűkültek lehetnek; amelyet a vér rendes oxigénellátásának növelésével kezelni lehet.

Okai[szerkesztés]

Differenciál cianózis[szerkesztés]

A differenciál cianózis az alsó végtagok kékes elszíneződése - kivéve felső végtagokat és a fejet. Ez a nyitott duktusz arteriózusos (patent ductus arteriosus) betegek esetében látható. Olyan betegeknél, akiknél a nagy duktusz progresszív pulmonális érbetegséggé fejlődik, valamint a jobb szívkamrában túlnyomás következik be. Amint a pulmonális nyomás meghaladja aorta nyomást, a shunt megfordulása (jobb-bal shunt) következik be. A felső végtagok rózsaszínűek maradnak.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mini Oxford Handbook of Clinical Medicine, 7th, 56. o. 
  2. Mosby’s Medical, Nursing and Allied Health Dictionary, 4th, Mosby-Year Book, 425. o. (1994) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cyanosis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.