Cianózis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cianózis
A kéz cianózisa, az alacsony oxigén szaturáció következménye
A kéz cianózisa, az alacsony oxigén szaturáció következménye

Angolul Cyanosis
Osztályozás
BNO-10 R23.0
BNO-9 782.5
Adatbázisok
OMIM219400
DiseasesDB17332
MedlinePlus003215
eMedicine med/3002 
A Wikimédia Commons tartalmaz Cianózis témájú médiaállományokat.

A cianózis a bőr vagy nyálkahártya kék illetve lila elszíneződése, amely a bőrfelszín közeli szövetek alacsony oxigénszintjének következménye. A cianózis kezdete 2,5 g/dl dezoxihemoglobin.[1] A kékes elszíneződés magas hemoglobin szinttel rendelkezők esetén könnyebben észrevehető, mint az anémiások esetén. Ugyanakkor a kékes színt erősen pigmentált bőrön nehezebb felfedezni. Amikor cianózis jelei először megjelennek – például az ajkakon vagy az ujjakon – 3–5 percen belül be kell avatkozni; mert a cianózist súlyos hypoxia vagy súlyos keringési elégtelenség is kiválthatja.

A cianózis elnevezés szó szerinti jelentése „a kék betegség” vagy „a kék állapot”. A név a cián szóból származik, amely pedig a görög kyanos szóból, melynek jelentése: kék.[2]

Differenciál diagnózis[szerkesztés]

Szívbeteg kisbaba. Megfigyelhető a lila körömágy
Akut artériás trombózis a jobb lábban

A cianózisnak két fő típusa létezik: a központi (törzs és az ajkak) illetve a perifériás (csak a végtagokat érinti). A cianózis előfordulhat az ujjakon, beleértve a körmök alatti területet is, illetve más végtagokon; vagy az ajkakon és a nyelven.

Központi cianózis[szerkesztés]

A központi cianózis gyakran keringési vagy légzési zavar, azaz a tüdőben lévő vér nem megfelelő oxigénellátása miatt alakul ki. Akkor alakul ki, amikor az artériás vér oxigénszaturációja (telítettsége) 85% alatti. A cianózist sötétebb bőrű személyeknél nemigen lehet észlelni, amíg a szaturáció 75% alá nem süllyed.

Akut cianózis fuldoklás, fulladás következtében léphet fel, és az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a légutak elzáródtak.

Okai[szerkesztés]

1. Központi idegrendszer:

2. Légzőrendszer:

3. Szívbetegségek:

4. Vér:

5. Egyéb:

Perifériás cianózis[szerkesztés]

A perifériás cianózis a kéz illetve a végtagok elkékülése, a nem megfelelő vérkeringés eredménye. A végtagokat elérő vér nem oxigén-gazdag, a bőrön át nézve kék színűnek látszódik; amelyhez több tényező vezethet. A központi cianózist kiváltó bármely ok előidézheti a perifériás cianózis tüneteit, azonban a perifériás cianózis anélkül is előfordulhat, hogy a beteg bármilyen szív- vagy tüdőbetegségben szenvedne. A kis véredények beszűkültek lehetnek; amelyet a vér rendes oxigénellátásának növelésével kezelni lehet.

Okai[szerkesztés]

Differenciálcianózis[szerkesztés]

A differenciálcianózis az alsó végtagok kékes elszíneződése – kivéve felső végtagokat és a fejet. Ez a nyitott duktusz arteriózusos beteg (patent ductus arteriosus) esetében látható. Olyan betegeknél, akiknél a nagy duktusz progresszív pulmonális érbetegséggé fejlődik, valamint a jobb szívkamrában túlnyomás következik be. Amint a pulmonális nyomás meghaladja aorta nyomást, a shunt megfordulása (jobb-bal shunt) következik be. A felső végtagok rózsaszínűek maradnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mini Oxford Handbook of Clinical Medicine, 7th, 56. o. 
  2. Mosby’s Medical, Nursing and Allied Health Dictionary, 4th, Mosby-Year Book, 425. o. (1994) 

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cyanosis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]