Ugrás a tartalomhoz

Vizeletinkontinencia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vizeletinkontinencia a vizelet akarattalan távozása a szervezetből. Ez az állapot gyakran átmeneti és felnőtt korban szinte mindig egészségproblémából ered.

Hasonló, de ritkább eset a székletinkontinencia, mellyel ez a cikk nem foglalkozik.

Inkontinencia a nőknél

[szerkesztés]

A nőknél az inkontinencia kétszer gyakoribb mint a férfiaknál. A terhesség és szülés, a menopause és a női húgyuti szervek felépítése felelős ezért a jelentős különbségért. Ettől eltekintve a nők és a férfiak szinte azonos mértékben válhatnak inkontinenssé idegi sérülések, születési rendellenességek, szívrohamok, meszesedés vagy az öregséggel kapcsolatos okok folytán.

Míg az idősebb nőknél gyakoribb az inkontinencia, mint a fiatalabbaknál ez nem jelenti azt, hogy az öregedés elkerülhetetlen velejárója lenne. Az inkontinencia kezelhető és gyakran minden korban gyógyítható.

Az inkontinens nők gyakran nem keresnek orvosi segítséget a szégyenérzet miatt.

A női inkontinencia oka általában azon izmok problémája melyek a vizelet visszatartását és kieresztését végzik. A szervezet a vizeletet – vizet és a vesék által kiválasztott salakanyagokat – a húgyhólyagban tárolja, egy léggömbszerű szervben. Ez a hólyag a húgycső segítségével vezeti ki a testből a folyadékot.Jegyzetek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]