Trombózis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trombózis
Akut artériás trombózis tüneteit mutató jobb talp (a kép bal oldalán)
Akut artériás trombózis tüneteit mutató jobb talp (a kép bal oldalán)

LatinulThrombosis
BNO-10
BNO-9
Leírás
Főbb tünetekelhelyezkedéstől függő
A Wikimédia Commons tartalmaz Trombózis témájú médiaállományokat.

A trombózis (az ógörög: θρόμβωσις – thrómbōsis – "besűrűsödés” jelentésű szóból) olyan vérrögképződés a véredényben, ami megakadályozza a vér áramlását a vérkeringésben. Ha a véredény (egy véna vagy artéria) megsérül, akkor a test trombociták és fibrinek segítségével hoz létre vérrögöt a vérveszteség megakadályozására. Vérrögök akkor is kialakulhatnak bizonyos körülmények között, ha a véredény maga nem is sérült. Ha vérrög, vagy annak egy része elszabadul és keringeni kezd a testben, akkor ezt a rögöt embolusznak (embolus) nevezik.[1][2]

A trombózis előfordulhat a vénákban (vénás trombózis) vagy az artériákban (artériás trombózis). A vénás trombózis vérbőséget okoz a test érintett részén, míg az artériás trombózis (és ritka esetben a komolyabb vénás trombózis is) hatással van a vérellátásra és károsodást okoz azokban a szövetekben, melyeket ez az artéria lát el (iszkémia és nekrózis). Az artériás és vénás vérrög (thrombus) egy darabja is lehet embolusz leválása után, ami a keringési rendszerben utazva és egy másik helyen elakadva embóliát okozhat. Az ilyen embóliát tromboembólia névvel illetik. Komplikációkat okozhat, ha a vénás trombózis (angol rövidítéssel: VTE) a tüdőben telepszik meg és így tüdőembólia jön létre. Az artériás embolusz messzebbre juthat le az érintett véredényben, ahol embóliát okozhat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2008) „Mechanisms of thrombus formation”. New England Journal of Medicine 359 (9), 938–949. o. DOI:10.1056/NEJMra0801082. PMID 18753650.  
  2. Handin RI. Chapter 53: bleeding and thrombosis, Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th, New York, NY: McGraw-Hill (2005). ISBN 978-0-07-139140-5 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thrombosis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.