Forgalmi rendszám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabványos svéd rendszámtábla
Számjegyek nélküli svéd rendszámtábla

A forgalmi rendszám a közúti járműveken található kisméretű tábla, amely számokból és betűkből álló sorozattal egyedien azonosítja a járművet. A rendszámtábla a jármű hátulján mindenhol kötelező; de sok helyen az elejére is fel kell szerelni.

Legtöbb helyen a rendszámon elhelyezett matrica igazolja, hogy a gépkocsi átesett a kötelező műszaki vizsgákon, és szabályosan van forgalomba helyezve.

A rendszámot (illetve a rendszámon található azonosítót) használják a gépjármű azonosítására mindenféle közlekedési szabálysértés illetve bűncselekmény esetén és egyéb, közlekedéssel, gépjárműtartással kapcsolatos adminisztráció kapcsán.

Mivel a rendszám megváltozhat (például elveszhet), ezért még az alvázszámot is ellenőrzik a jármű egyértelmű azonosításakor.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A rendszámtábla hagyományosan fémből készült, de már az Európai Unió egyre több tagállamában műanyagból gyártják (például Franciaország, Nagy-Britannia stb.).
  • A trolibuszok kizárólag pályaszámot kapnak, mert gumikerekes vasúti járműnek számítanak.
  • A motorkerékpárokon sokáig elöl is használtak rendszámot. A sárvédő tetején, a menetiránnyal párhuzamosan álló fémlemez azonban szemből nem látszott; viszont súlyos sérülést okozhatott.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Forgalmi rendszám témájú médiaállományokat.