Az Európai Unió forgalmi rendszámai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Európai Unió mindegyik tagállamának rendszámában az EU formációnak tartalmaznia kell az Európai Unió zászlaját, alatta pedig az adott ország gépkocsijelzését; ezt a gépjárműveket és pótkocsijaikat nyilvántartásba vevő tagállam államjelzésének a Közösségen belüli forgalomban történő elismeréséről szóló 2411/98/EK tanácsi rendelet (1998. november 3.) szabályozza.

Az első tagállam, amely bevezette a forgalmi rendszámon látható egységes európai jelképet, Írország volt (1991), utána Portugália (1992), majd Németország döntött így. (1994). Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, ugyanakkor a rendszámait nem kell lecserélni amíg azok ki nem futnak a forgalomból.

Lista[szerkesztés]

Az EU tagállamai
Ország Autójelzés Rendszám
ismertetője
Példa
 Ausztria A van
 Belgium B nincs
 Bulgária BG van
 Ciprus CY nincs
 Csehország CZ van
 Dánia DK nincs
 Észtország EST van
 Finnország FIN van
 Franciaország F nincs
 Görögország GR nincs
 Hollandia NL nincs
 Horvátország HR van
 Írország IRL nincs
 Lengyelország PL van
 Lettország LV nincs
 Litvánia LT nincs
 Luxemburg L nincs
 Magyarország H van
 Málta M nincs
 Németország D van
 Olaszország I nincs
 Portugália P nincs
 Románia RO van
 Spanyolország E van
 Svédország S van
 Szlovákia SK van
 Szlovénia SLO van

Egyesült Királyság[szerkesztés]

Az Európai Unió tagjaként az országban használatos volt a többi tagállamhoz hasonló kék alapon feltüntetett országjelzésű (GB) rendszám is (1998–2020), de ez nem volt kötelező. 2021. szeptember 28-tól a nemzetközi autójelzés megváltozott „UK”-ra. A rendszámon a nemzetközi jelzés és az ország zászlója helyett más is megjelenhet: a királyságok zászlaja és annak kódja, rövidítése vagy teljes neve is (pl. Wales esetén: Wales és CYM – Cym – CYMRU – Cymru – WALES – Wales feliratok).

Példa EU-s rendszámokra: