Szlovén forgalmi rendszámok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jelenlegi szlovén forgalmi rendszám

Szlovénia 1991. június 25-én szakadt el Jugoszláviától, majd az év végétől használják a jugoszláv rendszámok helyett a saját szlovén rendszámot.

Az 1991-es rendszám[szerkesztés]

Az 1991-ben bevezetett új rendszám teljesen szakított a régi jugoszláv rendszámok formátumával.

A normál, általánosan használt rendszám fehér alapon fekete karakterekkel írt, két latin betű (területkód) - városcímer - maximum két szám, melyből az első betű is lehet - kötőjel - három szám, melyből az utolsó betű is lehet (pl.: LJ*N9-99N), világoszöld kerettel. Méretei megfelelnek az európai szabványnak: az egysoros 520 mm * 120 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm; motorkerékpár: 150 mm * 150 mm.

Pótkocsikon a karaktercsoportok sorrendje fordított, elöl van az ötkarakteres sorozatszám, aztán a címer, majd a területkód, pl.: N9-99N*LJ.

A motorkerékpárok rendszáma csak négyjegyű sorozatszámmal rendelkezik, melyből az első és az utolsó betű is lehet, pl.: LJ*25-1A.

A mopedrendszámok sárga alapúak, és a felirat három sorban található rajtuk. A rendszám mérete: 105 mm * 130 mm.

Lehetőség van személyre szabott rendszámok vásárlására is, ezeknél a sorozatszám helyén található a választott felirat, pl: LJ*FRANCE1.

A 2004-es rendszám[szerkesztés]

2004. május 1-jétől (Szlovénia belépése az EU-ba) a rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehér színnel az SLO felirat is megtalálható. Ezzel egy időben a rendszám kerete feketére változott és a karakterek betűtípusa is másfajta lett. Más paramétereiben a rendszám megegyezik az 1991-es eredetijével.

2008-tól visszatértek a zöld kerethez, és a betűtípus is megváltozott.

A városok kódjai a rendszámon[szerkesztés]

A normál szlovén rendszámok első (pótkocsikon utolsó) két karaktere egy területkód. Az egyes városok kódjai a következők.

A területkódot egy címer követi, amely a régiókon belüli nagyobb városok címere lehet, összesen 54 darab címert használnak.

Különleges rendszámok[szerkesztés]

A normál rendszámok mellett Szlovéniában is található számos különleges, speciális rendeltetésű rendszám is, melyek a következők:

Ideiglenes rendszámok[szerkesztés]

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy az utolsó sorozatszám helyett az érvényesség évének utolsó két karaktere található egymás alatt, pl.: CE*E4-55 04.

2004 előtt a rendszám alapszíne világoszöld volt.

Export rendszámok[szerkesztés]

Akkor használják, ha a jármű véglegesen elhagyja az országot.

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a karakterek és a keret színe vörös, valamint az utolsó sorozatszám helyett az érvényesség hónapjának és évének utolsó két karaktere található egymás alatt, pl.: LJ*S6-10 0604.

2004 előtt a rendszám kerete a normál rendszámokéhoz hasonlóan zöld volt, de a karaktereket már akkor is vörössel írták.

Próbarendszámok[szerkesztés]

Rövid távú ideiglenes rendszámként használják, készülhet fémből és papírból is. Ha fémből készül, a sorozatszám háromjegyű, és tartalmazza a címert is, mérete 340 mm * 150 mm. Ha papírból készül, akkor formátuma megegyezik a normál rendszámokéval, de a címer helyett kötőjelet használnak, mérete nem szabványos. Mindkét esetben a rendszám felső részén a PREIZKUŠNJA felirat látható.

Nehéz gépjárművek rendszámai[szerkesztés]

Extrém túlsúlyos tehergépjárműveken és pótkocsikon használják.

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a rendszám vörös alapon fehér karakterekkel írtak, pl.: LJ*47-456.

Mezőgazdasági járművek rendszámai[szerkesztés]

A rendszám sötétzöld alapon fehér karakterekkel írt, a felső sorban két latin betű (területkód) - városcímer, alatta két szám, melyből az első betű is lehet - kötőjel - két szám, melyből az utolsó betű is lehet, fehér kerettel, pl.: LJ*/40-01.

Méretei: 220 mm * 220 mm.

Rendőrségi rendszámok[szerkesztés]

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a karakterek és a keret színe kék, valamint a területkód helyett fix P betűt (Policija) használnak, a városcímer helyett pedig a rendőrség címere látható, pl.: P*43-074.

A sorozatszám első számjegye a rendőrségi régiókat jelöli, melyek a következők:

 • 1 - Ljubljana
 • 2 - Maribor
 • 3 - Novo Mesto
 • 4 - Muraszombat (Murska Sobota)
 • 5 - Kranj
 • 6 - Postojna
 • 7 - Koper (Capodistria)

Katonai rendszámok[szerkesztés]

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a területkód helyett fix SV betűket (Slovenska Vojna) használnak, a városcímer helyett pedig a katonaság címere látható, pl.: SV*03-116.

A sorozatszám első két számjegye a katonai régiókat jelöli, melyek a következők:

 • 01 - Ljubljana
 • 02 - Maribor
 • 03 - Novo Mesto
 • 04 - Muraszombat (Murska Sobota)
 • 05 - Kranj
 • 06 - Postojna
 • 07 - Koper (Capodistria)

Teherszállító járművek rendszáma inverz színű, azaz fekete alapon fehér karakterekkel írt.

1997 előtt a betűk SV helyett TO (Teritorske Osvoboditve) voltak.

Diplomáciai rendszámok[szerkesztés]

A rendszám fehér alapon fekete karakterekkel írt, fix világoszöld diplomáciai kód - szóköz - maximum három szám (országkód) - kötőjel - két szám, fekete kerettel. Méretei megegyeznek a normál rendszáméival, és 2004 óta a kék sáv is megtalálható a bal oldalon.

A diplomáciai kód a következő lehet:

 • CDM - Nagykövet
 • CD - Diplomáciai testület tagja
 • CC - Konzulátusi testület tagja
 • M - Technikai személyzet

2000 előtt a jugoszláv formátumot használták, ami fekete alapon okkersárga karakterekkel írt két latin betű (területkód) - szóköz - két szám (országkód) - kötőjel - egy latin betű (diplomáciai kód) - három szám - szóköz - az érvényesség évének utolsó két számjegye, okkersárga kerettel formátumú volt. 1997-ben a invertálták a színeket, és az érvényesség ideje lekerült a rendszámról.

Az akkor kódok jelentése a következő volt:

 • A - Diplomáciai/Konzulátusi testület tagja
 • E - Külföldi gazdasági társaság képviselője
 • M - Diplomáciai képviselet dolgozója
 • P - Külföldi kulturális képviselet/média tagja

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]