Szlovéniai forgalmi rendszámok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szlovén forgalmi rendszámok szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jelenlegi szlovén forgalmi rendszám

Szlovénia 1991. június 25-én szakadt el Jugoszláviától, majd az év végétől használják a jugoszláv rendszámok helyett a saját szlovén forgalmi rendszámot.

A szlovén ábécé betűi szerepelhetnek a rendszámokon, kivéve: Č, Š és Ž betűket. A múltban X, Y és W betűvel ellátott táblákat is kiadtak, mára ez papíron lehetséges, de nem gyakori. Tehát 22 fajta betű előfordulása lehetséges.

Történelmi rendszámok[szerkesztés]

Régi jugoszláv rendszám
LJ = Ljubljana

Jugoszláv rendszám[szerkesztés]

Szlovénia jelenlegi formájában 1991-ben nyerte el függetlenségét Jugoszláviától. Addig az ott rendszeresített formátum futott az utakon. Általános formája fehér alapon fekete karakterekkel írt, két betű (területjelölő kód) - vörös csillag - két, vagy három számkód - kötőjel - két, vagy három számkód volt (pl.: LJ*25-56, LJ*256-987)

Szlovénia területére eső volt jugoszláv területkódok: CE, GO, KP, KR, LJ, MB, MS, NM.

Jelenlegi rendszámok[szerkesztés]

1991-es rendszám
KP = Koper
2004-2008 közötti rendszám
KR = Kranj
2008 utáni rendszám
LJ = Ljubljana

1991-es sorozat[szerkesztés]

Az 1991-ben bevezetett új rendszám teljesen szakított a régi jugoszláv rendszámok formátumával.

A normál, általánosan használt rendszám fehér alapon fekete karakterekkel írt, két latin betű (területkód) - városcímer - maximum két szám, melyből az első betű is lehet - kötőjel - három szám, melyből az utolsó betű is lehet (pl.: LJ*N9-99N), világoszöld kerettel. Méretei megfelelnek az európai szabványnak: az egysoros 520 mm * 120 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm; motorkerékpár: 150 mm * 150 mm.

Pótkocsikon a karaktercsoportok sorrendje fordított, elöl van az ötkarakteres sorozatszám, aztán a címer, majd a területkód, pl.: N9-99N*LJ.

A motorkerékpárok rendszáma csak négyjegyű sorozatszámmal rendelkezik, melyből az első és az utolsó betű is lehet, pl.: LJ*25-1A.

A mopedrendszámok fehér alapúak, piros felirattal és a felirat két sorban található rajtuk. A rendszám mérete: 105 mm * 130 mm.

Lehetőség van személyre szabott rendszámok vásárlására is, ezeknél a sorozatszám helyén található a választott felirat, pl: LJ*FRANCE1.

2004-es sorozat[szerkesztés]

EU-section-with-SLO.svg

2004. május 1-jétől (Szlovénia belépése az EU-ba) a rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehér színnel az SLO felirat is megtalálható. Ezzel egy időben a rendszám kerete feketére változott és a karakterek betűtípusa is másfajta lett. Más paramétereiben a rendszám megegyezik az 1991-es eredetijével.

2008-tól visszatértek a zöld kerethez, és a betűtípus is megváltozott.

Területi betűkódok[szerkesztés]

A normál szlovén rendszámok első (pótkocsikon utolsó) két karaktere egy területkód. Az egyes városok kódjai a következők.

Kód Központ Község(ek)
CE Celje Celje, Laško, Mozirje, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Velenje, Žalec
GO Nova Gorica Ajdovščina, Idrija, Tolmin, Nova Gorica
KK Krško Brežice, Krško, Sevnica
KP Koper Ilirska Bistrica, Izola (Isola), Koper (Capodistria), Piran (Pirano), Sežana (Sesana) Portorož (Portorose)
KR Kranj Jesenice, Kranj, Radovljica, Škofja Loka, Tržič
LJ Ljubljana Cerknica, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Kamnik, Kočevje, Litija, Ljubljana, Logatec, Ribnica, Trbovlje, Vrhnika, Zagorje ob Savi
MB Maribor Lenart v Slovenskih Goricah, Maribor, Ormosd, Pesnica pri Mariboru, Ptuj, Ruše, Slovenska Bistrica
MS Muraszombat Gornja Radgona, Lendva (Lendava), Ljutomer, Muraszombat (Murska Sobota)
NM Novo mesto Črnomelj, Metlika, Novo mesto, Trebnje
PO Postojna Postojna
SG Slovenj Gradec Dravograd, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec

A területkódot egy címer követi, amely a régiókon belüli nagyobb városok címere lehet, összesen 54 darab címert használnak.

Speciális formátumok[szerkesztés]

A normál rendszámok mellett Szlovéniában is található számos különleges, speciális rendeltetésű rendszám is, melyek a következők:

Ideiglenes[szerkesztés]

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy az utolsó sorozatszám helyett az érvényesség évének utolsó két karaktere található egymás alatt, pl.: CE*E4-55 04.

2004 előtt a rendszám alapszíne világoszöld volt.

Export[szerkesztés]

Export rendszám
MB = Maribor

Akkor használják, ha a jármű véglegesen elhagyja az országot.

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a háttér sárga és a keret zöld színű, valamint az utolsó sorozatszám helyett az érvényesség hónapjának és évének utolsó két karaktere található egymás alatt, pl.: LJ*S6-10 0604.

2004 előtt a rendszám kerete a normál rendszámokéhoz hasonlóan zöld volt, de a karaktereket már akkor is vörössel írták.

Próba[szerkesztés]

Rövid távú ideiglenes rendszámként használják, készülhet fémből és papírból is. Ha fémből készül, a sorozatszám háromjegyű, és tartalmazza a címert is, mérete 340 mm * 150 mm. Ha papírból készül, akkor formátuma megegyezik a normál rendszámokéval, de a címer helyett kötőjelet használnak, mérete nem szabványos. Mindkét esetben a rendszám felső részén a PREIZKUŠNJA felirat látható.

Nehéz gépjárművek[szerkesztés]

Extrém túlsúlyos tehergépjárműveken és pótkocsikon használják.

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a rendszám vörös alapon fehér karakterekkel írtak, pl.: LJ*47-456.

Mezőgazdasági[szerkesztés]

A rendszám sötétzöld alapon fehér karakterekkel írt, a felső sorban két latin betű (területkód) - városcímer, alatta két szám, melyből az első betű is lehet - kötőjel - két szám, melyből az utolsó betű is lehet, fehér kerettel, pl.: LJ*/40-01.

Méretei: 220 mm * 220 mm.

Rendőrségi[szerkesztés]

Rendőrségi rendszám
6 = Postnoja

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a karakterek és a keret színe kék, valamint a területkód helyett fix P betűt (Policija) használnak, a városcímer helyett pedig a rendőrség címere látható, pl.: P*43-074.

A sorozatszám első számjegye a rendőrségi régiókat jelöli, melyek a következők:

 • 01 - Ljubljana
 • 02 - Maribor
 • 03 - Novo Mesto
 • 04 - Muraszombat (Murska Sobota)
 • 05 - Kranj
 • 06 - Postojna
 • 07 - Koper (Capodistria)

Katonai[szerkesztés]

Katonai rendszám
2 = Maribor

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a területkód helyett fix SV betűket (Slovenska Vojna) használnak, a városcímer helyett pedig a katonaság címere látható, pl.: SV*03-116.

A sorozatszám első két számjegye a katonai régiókat jelöli, melyek a következők:

 • 01 - Ljubljana
 • 02 - Maribor
 • 03 - Novo Mesto
 • 04 - Muraszombat (Murska Sobota)
 • 05 - Kranj
 • 06 - Postojna
 • 07 - Koper (Capodistria)

Teherszállító járművek rendszáma inverz színű, azaz fekete alapon fehér karakterekkel írt.

1997 előtt a betűk SV helyett TO (Teritorske Osvoboditve) voltak.

Diplomáciai[szerkesztés]

Diplomata rendszám
CD = Diplomáciai testület tagja

A rendszám fehér alapon fekete karakterekkel írt, fix világoszöld diplomáciai kód - szóköz - maximum három szám (országkód) - kötőjel - két szám, fekete kerettel. Méretei megegyeznek a normál rendszáméival, és 2004 óta a kék sáv is megtalálható a bal oldalon.

A diplomáciai kód a következő lehet:

 • CDM - Nagykövet
 • CD - Diplomáciai testület tagja
 • CC - Konzulátusi testület tagja
 • M - Technikai személyzet

2000 előtt a jugoszláv formátumot használták, ami fekete alapon okkersárga karakterekkel írt két latin betű (területkód) - szóköz - két szám (országkód) - kötőjel - egy latin betű (diplomáciai kód) - három szám - szóköz - az érvényesség évének utolsó két számjegye, okkersárga kerettel formátumú volt. 1997-ben a invertálták a színeket, és az érvényesség ideje lekerült a rendszámról.

Az akkor kódok jelentése a következő volt:

 • A - Diplomáciai/Konzulátusi testület tagja
 • E - Külföldi gazdasági társaság képviselője
 • M - Diplomáciai képviselet dolgozója
 • P - Külföldi kulturális képviselet/média tagja

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:License plates of Slovenia
A Wikimédia Commons tartalmaz Szlovéniai forgalmi rendszámok témájú médiaállományokat.