Ugrás a tartalomhoz

Németországi forgalmi rendszámok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A német rendszámtáblák (németül: Kraftfahrzeug-Kennzeichen vagy hétköznapibb nyelven Nummernschilder) azt jelölik, hogy az adott járművet melyik területen regisztrálták. Ha egy motoros jármű tulajdonosa megváltoztatja Németországon belül az állandó lakhelyét, vagy más járásból, városból vesz járművet, annak megfelelően meg kell változtatnia a jármű dokumentumait. Ebben az eljárásban a tulajdonos dönthet úgy, hogy új rendszámtáblát igényel, vagy akár meg is tarthatja az eddig használt jelzéseket. Hessen, Schleswig-Holstein, Brandenburg, Szászország, Türingia és Észak-Rajna-Vesztfália voltak azon első államok, melyek törvényei szerint a tulajdonosoknak nem kellett lecserélniük a rendszámtáblát, ha az államon belül költöznek el. Azóta a szövetségi kormány is hasonló szabályozást fogadott el, mely 2015. január 1-től hatályos.[1] Innentől kezdve már nem lehet a rendszámtábla alapján ránézésről megmondani, hogy hol van a tulajdonos lakóhelye. Ennek ellenére mind a mai napig nagyon népszerű játék, még gyermekek körében is Németországban, hogy utazás közben ki kell találni, „honnan jött az az autó”.[2]

Van egy olyan lehetőség is, hogy ideiglenes rendszámtáblát regisztrálnak (például motoroknál), mikor a közutakat az évnek csak egy bizonyos szakaszában akarják használni. Bár az ideiglenes rendszámot csak a rajtuk feltüntetett időszakban szabad használni, és ha hosszabb ideig akarják használni, akkor új rendszámot kell venni, az állandó rendszámoknak nincs lejárati idejük. Németországban a gépjárműadót a rendszámtáblától függetlenül, a bankszámláról történő közvetlen levonással fizetik ki.

A rendszámtáblákat nem a regisztrációs iroda készíti, hanem harmadik fél, profitorientált vállalat, mely az irodával megegyező vagy ahhoz nagyon közel fekvő helységben üzemel. A sikeres regisztrációt követően a jelentkező csak egy papírdarabot kap, amit bármelyik, rendszámtáblákat forgalmazó boltban leadhat. Néhány helyen a környéken több olyan üzlet is van, ahol ezeket a rendszámokat el lehet készíttetni, s minél messzebb van a bolt a regisztrációs irodától, általában annál olcsóbb az adott helyen a rendszám. Ahogy ezek a rendszámtáblák – általában néhány perc alatt – elkészülnek, az igénylőnek vissza kell mennie az irodába, ahol kifizeti az eljárás díját, megkapja a biztonsági pecsétet és a biztonsági matricát, majd ezek felhelyezése után forgalomba lehet állni az új rendszámtáblával.

Formátum[szerkesztés]

Az 1994 utáni német rendszámtábla (FE-stílus)
Az 1994 előtti német rendszámtábla-formátum (DIN-stílus), még mindig használatban
Német járások és rendszámtábla-kódjuk térképen

A jelenlegi német rendszámtáblák kinézete 1994 óta változatlan. Ahogy az Európai Unió legtöbb országában, így itt is kék alapon fehérrel írva az országkóddal kezdődik a sor (D Németország német nevének németül: Deutschland = Németország rövidítéséből), az Európai Unió zászlaja (kék alapon körbe elrendezve 12 sárga csillag) szerepel rajta.

A rendszámtábla többi része feketével van nyomtatva, fehér háttérre. Az országkód után egy-, két- vagy hárombetűs jelzés szerepel, ami azt mutatja meg, melyik városban/járásban regisztrálták az autót. Például B Berlin jele. Ezek a kódok régebben megegyeztek a német járások jeleivel. 2013 óta már egykori járások is kaptak jelzéseket.[3] Néhány esetben a városi járások és a környező települések ugyanazt a jelet használják. Az ilyen esetekben az ezt követő betűk és számok mennyisége eltér a városon kívül és belül. Például Straubing esetében (SR) egy betű van a kód után (SR-A 123). Az ezt körülvevő németül: Straubing-Bogen esetében két betű (SR-AB 123) áll a kód után. Ezt a rendszert azonban csak kevés városban használják, egyre több helyen nem tesznek különbséget a város és az azt körülvevő járás között. Ilyen példa többek között németül: Regensburg és az azt körülvevő Regenburg járás csak 2007 óta használ külön rendszert.

A városok/járások kódjának a hossza általában összefüggésben van a területen élők lélekszámával. Emögött az az elképzelés áll, hogy minden jelzés ugyanolyan hosszú legyen, ne legyenek túlnyúlások. A nagyobb járásoknak ugyanis a több lakó miatt több jel állna a területjelek után. A legnagyobb német városoknak általában egy betű a jele (B=Berlin, M=München, K=Köln, F=Frankfurt, L=Lipcse németül: Leipzig, S=Stuttgart), a legtöbb többi német járásnak két- vagy hárombetűs a kódja. Tehát a városokról és az egybetűs járásokról azt feltételezik, hogy nagyobbak és fontosabbak. Így sok járás próbálkozik minél rövidebb jelzést szerezni magának.[4]

Vannak azonban kivételek is. Ilyen például Németország második legnagyobb városa, Hamburg (HH, németül: Hansestadt Hamburg, mert történelmileg a Hanza-szövetséghez tartoztak, és ez már 1906 és 1945 között szerepelt is náluk mint elöljáró. Hasonló a története Brémának és Bremerhavennek is, melyek Bréma Szabad Hanza Városhoz tartoznak, és közös HB előtagot használnak (1906–1947-ben, majd 1950 után ismét). Ezeket az utánuk használt betűk és számok darabszáma különbözteti meg.

1956-ban Lübeck szintén visszakapta régen használt HL előtagját, melyet 1906 és 1937 között már használt, amikor megszűnt az államisága. Az imént említett három északnyugati városhoz hasonlóan, de történelmi előzmények nélkül négy északkeleti Hanza-város, Greifswald, Rostock, Stralsund és Wismar is a HGW, HRO, HST and HWI mellett döntött, mert a HG (németül: Hochtaunuskreis és németül: Bad Homburg vor der Höhe), HR (németül: Schwalm-Eder-Kreis, Homberg), HS (németül: Kreis Heinsberg) és HW (németül: Kreis Halle Vesztfália) már ki voltak osztva nyugatnémet járásoknak.

Több nyugatnémet városnak az előtagja a központjukból származik. Ilyen németül: Ammerland (WST, németül: Westerstede után), németül: Dithmarschen (HEI, németül: Heide in Dithmarschen után), németül: Harburg (WL, németül: Winsen an der németül: Luhe után), németül: Herzogtum Lauenburg (RZ, németül: Ratzeburg után) stb.

Területi betűkódok[szerkesztés]

A standard német rendszámok chip előtti karakterei területkódok. Az adott város vagy járás méretétől függően egy-három betűs területkód jelenhet meg a rendszámokon, ez az első karaktercsoport. Mindegyik rendszámon az adott szövetségi tartomány (Bundesland) pecsétje látható. Tartományonként a következők lehetnek:

A[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
A Augsburg (AA–ZZ 100–999 und 5000–9999)* Augsburg Bayern
Landkreis Augsburg (sonst)*
AA Ostalbkreis AAlen Baden-Württemberg
AB Stadt Aschaffenburg (sonst)* AschaffenBurg Bayern
Landkreis Aschaffenburg (AA–ZZ 100–9999)*
ABG Landkreis Altenburger Land AltenBurG Thüringen
ABI Landkreis Anhalt-Bitterfeld Anhalt, BItterfeld Sachsen-Anhalt
AC Städteregion Aachen AaChen Nordrhein-Westfalen
AE Vogtlandkreis AuErbach Sachsen
AH Kreis Borken AHaus Nordrhein-Westfalen
AIB Landkreis München (Q 10–9999) AIBling Bayern
Landkreis Rosenheim (sonst)
AIC Landkreis Aichach-Friedberg AIChach Bayern
AK Landkreis Altenkirchen (Westerwald) AltenKirchen Rheinland-Pfalz
ALF Landkreis Hildesheim ALFeld Niedersachsen
ALZ Landkreis Aschaffenburg ALZenau Bayern
AM Stadt Amberg AMberg Bayern
AN Stadt Ansbach (sonst)* ANsbach Bayern
Landkreis Ansbach (AA–ZZ 100–999)*
ANA Erzgebirgskreis ANnAberg Sachsen
ANG Landkreis Uckermark ANGermünde Brandenburg
ANK Landkreis Vorpommern-Greifswald ohne die Stadt Greifswald ANKlam Mecklenburg-Vorpommern
Landkreis Altötting AltÖtting Bayern
AP Landkreis Weimarer Land APolda Thüringen
APD Landkreis Weimarer Land APolDa Thüringen
ARN Ilm-Kreis ARNstadt Thüringen
ART Kyffhäuserkreis ARTern Thüringen
AS Landkreis Amberg-Sulzbach Amberg, Sulzbach Bayern
ASL Salzlandkreis ASchersLeben Sachsen-Anhalt
ASZ Erzgebirgskreis Aue, SchwarZenberg Sachsen
AT Landkreis Mecklenburgische Seenplatte ohne die Stadt Neubrandenburg AltenTreptow Mecklenburg-Vorpommern
AU Erzgebirgskreis AUe Sachsen
AUR Landkreis Aurich AURich Niedersachsen
AW Landkreis Ahrweiler AhrWeiler Rheinland-Pfalz
AZ Landkreis Alzey-Worms AlZey Rheinland-Pfalz
AZE Landkreis Anhalt-Bitterfeld Anhalt-ZErbst Sachsen-Anhalt

B[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
B Stadt Berlin Berlin Berlin
Berlin, Senat und Abgeordnetenhaus
Diplomaten
BA Stadt Bamberg BAmberg Bayern
Landkreis Bamberg
BAD Stadt Baden-Baden BADen-Baden Baden-Württemberg
BAR Landkreis Barnim BARnim Brandenburg
BB Landkreis Böblingen BöBlingen Baden-Württemberg
BBG Salzlandkreis BernBurG Sachsen-Anhalt
BBL Brandenburg, Landesregierung, Landtag und Polizei[2] BrandenBurgische Landesregierung Brandenburg
BC Landkreis Biberach BiberaCh Baden-Württemberg
BCH Neckar-Odenwald-Kreis BuCHen Baden-Württemberg
BD Deutscher Bundestag, Bundesrat, Bundespräsidialamt, Bundesregierung, Bundesministerien, Bundesfinanzverwaltung und Bundesverfassungsgericht[2] BundesDienst[3] bundesweit
BE Kreis Warendorf BEckum Nordrhein-Westfalen
BED Landkreis Mittelsachsen Brand-ErbisDorf Sachsen
BER Landkreis Barnim BERnau Brandenburg
BF Kreis Steinfurt BurgsteinFurt Nordrhein-Westfalen
BGD Landkreis Berchtesgadener Land BerchtesGaDen Bayern
BGL Landkreis Berchtesgadener Land BerchtesGadener Land Bayern
BH Ortenaukreis (F 7000–7999, N 8000–8999, O 2000–2999, OF 1–6999, OG 9000–9999, OK 3000–3999 und OP 1–4999) BüHl Baden-Württemberg
Landkreis Rastatt (sonst)
BI Stadt Bielefeld BIelefeld Nordrhein-Westfalen
BID Landkreis Marburg-Biedenkopf BIeDenkopf Hessen
BIN Landkreis Mainz-Bingen BINgen Rheinland-Pfalz
BIR Landkreis Birkenfeld BIRkenfeld Rheinland-Pfalz
BIT Eifelkreis Bitburg-Prüm BITburg Rheinland-Pfalz
BIW Landkreis Bautzen BIschofsWerda Sachsen
BK Rems-Murr-Kreis (N 1-Z 99 A–Z 1000–9999 und AA–PZ 1–99)* BacKnang Baden-Württemberg
Landkreis Schwäbisch Hall (A 1-M 99 ohne B, F, G und I, RA 1-ZZ 99 ohne B, F, G, I, O und Q, TA 1000-ZZ 9999)
Landkreis Börde (AA–ZZ 100–999, AA-SZ 1000-9999) Börde(Kreis) Sachsen-Anhalt
BKS Landkreis Bernkastel-Wittlich BernKaStel Rheinland-Pfalz
BL Zollernalbkreis BaLingen Baden-Württemberg
BLB Kreis Siegen-Wittgenstein BerLeBurg Nordrhein-Westfalen
BLK Burgenlandkreis BurgenLandKreis Sachsen-Anhalt
BM Rhein-Erft-Kreis BergheiM Nordrhein-Westfalen
BN Stadt Bonn BonN Nordrhein-Westfalen
Diplomaten
BNA Landkreis Leipzig BorNA Sachsen
BO Stadt Bochum BOchum Nordrhein-Westfalen
Landkreis Börde rde Sachsen-Anhalt
BOG Landkreis Straubing-Bogen BOGen Bayern
BOH Kreis Borken BOcHolt Nordrhein-Westfalen
BOR Kreis Borken BORken Nordrhein-Westfalen
BOT Stadt Bottrop BOTtrop Nordrhein-Westfalen
BP Bundespolizei BundesPolizei bundesweit
BRA Landkreis Wesermarsch BRAke Niedersachsen
BRB Stadt Brandenburg an der Havel BRandenBurg Brandenburg
BRG Landkreis Jerichower Land BuRG Sachsen-Anhalt
BRK Landkreis Bad Kissingen BRücKenau Bayern
BRL Landkreis Goslar BRaunLage Niedersachsen
BRV Landkreis Rotenburg (Wümme) BRemerVörde Niedersachsen
BS Stadt Braunschweig (sonst) BraunSchweig Niedersachsen
Polizeidirektion Braunschweig (PD 100–9999)
BSB Landkreis Osnabrück BerSenBrück Niedersachsen
BSK Landkreis Oder-Spree BeeSKow Brandenburg
BT Stadt Bayreuth BayreuTh Bayern
Landkreis Bayreuth
BTF Landkreis Anhalt-Bitterfeld BitTerFeld Sachsen-Anhalt
BÜD Wetteraukreis BÜDingen Hessen
BUL Landkreis Amberg-Sulzbach (B, F und G 1–999) BUrgLengenfeld Bayern
Landkreis Schwandorf (sonst)
BÜR Kreis Paderborn BÜRen Nordrhein-Westfalen
BÜS Gemeinde Büsingen am Hochrhein (Gemeinde im Landkreis Konstanz, deutsche Exklave in der Schweiz) (A und Z 1–999) BÜSingen Baden-Württemberg
BÜZ Landkreis Rostock tZow Mecklenburg-Vorpommern
BW Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung des Bundes Bundes-Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung bundesweit
BWL Baden-Württemberg, Landesregierung, Landtag und Polizei[2] Baden-Württembergischer Landtag Baden-Württemberg
BYL Bayern, Landesregierung und Landtag BaYerischer Landtag Bayern
BZ Landkreis Bautzen BautZen Sachsen

C[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
C Stadt Chemnitz Chemnitz Sachsen
CA Landkreis Oberspreewald-Lausitz CAlau Brandenburg
CAS Kreis Recklinghausen CAStrop Nordrhein-Westfalen
CB Stadt Cottbus CottBus Brandenburg
CE Landkreis Celle CElle Niedersachsen
CHA Landkreis Cham CHAm Bayern
CLP Landkreis Cloppenburg CLopPenburg Niedersachsen
CLZ Landkreis Goslar CLausthal-Zellerfeld Niedersachsen
CO Stadt Coburg und Landkreis Coburg (→ Zweckverband Zulassungsstelle Coburg) COburg Bayern
COC Landkreis Cochem-Zell COChem Rheinland-Pfalz
COE Kreis Coesfeld COEsfeld Nordrhein-Westfalen
CR Landkreis Schwäbisch Hall CRailsheim Baden-Württemberg
CUX Landkreis Cuxhaven CUXhaven Niedersachsen
CW Landkreis Calw CalW Baden-Württemberg

D[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
D Stadt Düsseldorf Düsseldorf Nordrhein-Westfalen
DA Landkreis Darmstadt-Dieburg und Stadt Darmstadt DArmstadt Hessen
DAH Landkreis Dachau DAcHau Bayern
DAN Landkreis Lüchow-Dannenberg DANnenberg Niedersachsen
DAU Landkreis Vulkaneifel DAUn Rheinland-Pfalz
DBR Landkreis Rostock DoBeRan Mecklenburg-Vorpommern
DD Stadt Dresden (sonst) DresDen Sachsen
Polizei Sachsen (Q 1000–9999)
DE Stadt Dessau-Roßlau DEssau Sachsen-Anhalt
DEG Landkreis Deggendorf DEGgendorf Bayern
DEL Stadt Delmenhorst DELmenhorst Niedersachsen
DGF Landkreis Dingolfing-Landau DinGolFing Bayern
DH Landkreis Diepholz DiepHolz Niedersachsen
DI Landkreis Darmstadt-Dieburg DIeburg Hessen
DIL Lahn-Dill-Kreis ohne die Stadt Wetzlar DILlenburg Hessen
DIN Kreis Wesel DINslaken Nordrhein-Westfalen
DIZ Rhein-Lahn-Kreis DIeZ Rheinland-Pfalz
DKB Landkreis Ansbach DinKelsBühl Bayern
DL Landkreis Mittelsachsen DöbeLn Sachsen
DLG Landkreis Dillingen an der Donau DilLinGen Bayern
DM Landkreis Mecklenburgische Seenplatte ohne die Stadt Neubrandenburg DemMin Mecklenburg-Vorpommern
DN Kreis Düren DüreN Nordrhein-Westfalen
DO Stadt Dortmund DOrtmund Nordrhein-Westfalen
DON Landkreis Donau-Ries DONauwörth Bayern
DU Stadt Duisburg DUisburg Nordrhein-Westfalen
DUD Landkreis Göttingen ohne die Stadt Göttingen DUDerstadt Niedersachsen
DÜW Landkreis Bad Dürkheim rkheim an der Weinstraße Rheinland-Pfalz
DW Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge DippoldisWalde Sachsen
DZ Landkreis Nordsachsen DelitZsch Sachsen

E[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
E Stadt Essen Essen Nordrhein-Westfalen
EA Stadt Eisenach EisenAch Thüringen
EB Landkreis Nordsachsen EilenBurg Sachsen
EBE Landkreis Ebersberg EBErsberg Bayern
EBN Landkreis Haßberge EBerN Bayern
EBS Landkreis Bayreuth (N–Z 1–999) EBermannStadt Bayern
Landkreis Forchheim (sonst)
Landkreis Kulmbach (A–M 1–999)
ECK Kreis Rendsburg-Eckernförde ECKernförde Schleswig-Holstein
ED Landkreis Erding ErDing Bayern
EE Landkreis Elbe-Elster Elbe, Elster Brandenburg
EF Stadt Erfurt ErFurt Thüringen
EG Landkreis Rottal-Inn EGgenfelden Bayern
EH Landkreis Oder-Spree EisenHüttenstadt Brandenburg
EI Landkreis Eichstätt EIchstätt Bayern
EIC Landkreis Eichsfeld EIChsfeld Thüringen
EIL Landkreis Mansfeld-Südharz EIsLeben Sachsen-Anhalt
EIN Landkreis Northeim EINbeck Niedersachsen
EIS Saale-Holzland-Kreis EISenberg Thüringen
EL Landkreis Emsland EmsLand Niedersachsen
EM Landkreis Emmendingen EMmendingen Baden-Württemberg
EMD Stadt Emden EMDen Niedersachsen
EMS Rhein-Lahn-Kreis EMS Rheinland-Pfalz
EN Ennepe-Ruhr-Kreis ENnepe Nordrhein-Westfalen
ER Stadt Erlangen ERlangen Bayern
ERB Odenwaldkreis ERBach Hessen
ERH Landkreis Erlangen-Höchstadt ERlangen, Höchstadt Bayern
ERK Kreis Heinsberg ERKelenz Nordrhein-Westfalen
ERZ Erzgebirgskreis ERZgebirge Sachsen
ES Landkreis Esslingen ESslingen Baden-Württemberg
ESB Landkreis Amberg-Sulzbach (B, F, G, I, O und Q 1–999) ESchenBach Bayern
Landkreis Bayreuth (AT, BT, CT, DT, … YT und ZT 1–99)
Landkreis Neustadt an der Waldnaab (sonst)
Landkreis Nürnberger Land (N 1–999)
ESW Werra-Meißner-Kreis ESchWege Hessen
EU Kreis Euskirchen EUskirchen Nordrhein-Westfalen
EW Landkreis Barnim EbersWalde Brandenburg

F[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
F Stadt Frankfurt am Main Frankfurt Hessen
FB Wetteraukreis FriedBerg Hessen
FD Landkreis Fulda FulDa Hessen
FDB Landkreis Aichach-Friedberg FrieDBerg Bayern
FDS Landkreis Freudenstadt FreuDenStadt Baden-Württemberg
FEU Landkreis Ansbach FEUchtwangen Bayern
FF Stadt Frankfurt (Oder) FrankFurt Brandenburg
FFB Landkreis Fürstenfeldbruck FürstenFeldBruck Bayern
FG Landkreis Mittelsachsen FreiberG Sachsen
FI Landkreis Elbe-Elster FInsterwalde Brandenburg
FKB Landkreis Waldeck-Frankenberg FranKenBerg Hessen
FL Stadt Flensburg FLensburg Schleswig-Holstein
FLÖ Landkreis Mittelsachsen FLÖha Sachsen
FN Bodenseekreis FriedrichshafeN Baden-Württemberg
FO Landkreis Forchheim FOrchheim Bayern
FOR Landkreis Spree-Neiße FORst Brandenburg
FR Stadt Freiburg im Breisgau (AA–MZ 100–999 und NA–ZZ 100–9999)* FReiburg Baden-Württemberg
Landkreis Breisgau-Hochschwarzwald (sonst)*
FRG Landkreis Freyung-Grafenau FReyung, Grafenau Bayern
FRI Landkreis Friesland FRIesland Niedersachsen
FRW Landkreis Märkisch-Oderland FReienWalde Brandenburg
FS Landkreis Freising FreiSing Bayern
FT Stadt Frankenthal (Pfalz) FrankenThal Rheinland-Pfalz
FTL Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge FreiTaL Sachsen
Stadt Fürth (AA–ZZ 100–999)* rth Bayern
Landkreis Fürth (sonst)*
FÜS Landkreis Ostallgäu FÜSsen Bayern
FW Landkreis Oder-Spree FürstenWalde Brandenburg
FZ Schwalm-Eder-Kreis FritZlar Hessen

G[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
G Stadt Gera Gera Thüringen
GA Altmarkkreis Salzwedel GArdelegen Sachsen-Anhalt
GAN Landkreis Northeim GANdersheim Niedersachsen
GAP Landkreis Garmisch-Partenkirchen GArmisch-Partenkirchen Bayern
GC Landkreis Zwickau GlauChau Sachsen
GD Ostalbkreis GmünD Baden-Württemberg
GDB Landkreis Nordwestmecklenburg GaDeBusch Mecklenburg-Vorpommern
GE Stadt Gelsenkirchen GElsenkirchen Nordrhein-Westfalen
GEL Kreis Kleve GELdern Nordrhein-Westfalen
GEO Landkreis Haßberge (A und B 1000–9999) GErOlzhofen Bayern
Landkreis Schweinfurt (sonst)
GER Landkreis Germersheim GERmersheim Rheinland-Pfalz
GF Landkreis Gifhorn GiFhorn Niedersachsen
GG Kreis Groß-Gerau Groß-Gerau Hessen
GHA Landkreis Leipzig GeitHAin Sachsen
GHC Landkreis Wittenberg GräfenHainiChen Sachsen-Anhalt
GI Landkreis Gießen GIeßen Hessen
GK Kreis Heinsberg GeilenKirchen Nordrhein-Westfalen
GL Rheinisch-Bergischer Kreis GLadbach Nordrhein-Westfalen
GLA Kreis Recklinghausen GLAdbeck Nordrhein-Westfalen
GM Oberbergischer Kreis GumMersbach Nordrhein-Westfalen
GMN Landkreis Vorpommern-Rügen ohne die Stadt Stralsund GrimMeN Mecklenburg-Vorpommern
GN Main-Kinzig-Kreis ohne die Stadt Hanau GelnhauseN Hessen
GNT Landkreis Jerichower Land GeNThin Sachsen-Anhalt
Landkreis Göttingen
  • Stadt Göttingen (sonst)*
  • übriger Landkreis (AA–ZZ 100–9999 ohne PD)*
ttingen Niedersachsen
GOA Rhein-Hunsrück-Kreis GOAr Rheinland-Pfalz
GOH Rhein-Lahn-Kreis GOarsHausen Rheinland-Pfalz
GP Landkreis Göppingen GöpPingen Baden-Württemberg
GR Landkreis Görlitz GöRlitz Sachsen
GRA Landkreis Freyung-Grafenau GRAfenau Bayern
GRH Landkreis Meißen GRoßenHain Sachsen
GRI Landkreis Rottal-Inn (B, I, O und Q 100–999) GRIesbach Bayern
GRM Landkreis Leipzig GRimMa Sachsen
GRZ Landkreis Greiz GReiZ Thüringen
GS Landkreis Goslar GoSlar Niedersachsen
GT Kreis Gütersloh GüTersloh Nordrhein-Westfalen
GTH Landkreis Gotha GoTHa Thüringen
Landkreis Rostock strow Mecklenburg-Vorpommern
GUB Landkreis Spree-Neiße GUBen Brandenburg
GUN Landkreis Weißenburg-Gunzenhausen GUNzenhausen Bayern
GV Rhein-Kreis Neuss GreVenbroich Nordrhein-Westfalen
GVM Landkreis Nordwestmecklenburg GreVesMühlen Mecklenburg-Vorpommern
GW Landkreis Vorpommern-Greifswald ohne die Stadt Greifswald GreifsWald Mecklenburg-Vorpommern
GZ Landkreis Günzburg GünZburg Bayern

H[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
H Region Hannover
  • Stadt Hannover (AA–ZZ 100–999, BA–BZ und FA–GZ 1000–9999)*
  • übrige Region (sonst)*
Hannover Niedersachsen
HA Stadt Hagen HAgen Nordrhein-Westfalen
HAB Landkreis Bad Kissingen HAmmelBurg Bayern
HAL Stadt Halle (Saale) HALle Sachsen-Anhalt
HAM Stadt Hamm HAMm Nordrhein-Westfalen
HAS Landkreis Haßberge HASsfurt Bayern
HB Stadt Bremen, Senat und Bürgerschaft (sonst) Hansestadt Bremen Bremen
Stadt Bremerhaven (A–Z 1000–9999)
HBN Landkreis Hildburghausen HildBurghauseN Thüringen
HBS Landkreis Harz HalBerStadt Sachsen-Anhalt
HC Landkreis Mittelsachsen HainiChen Sachsen
HCH Landkreis Freudenstadt (YQ, QY, YV, VY und ZQ 100 bis 999) HeCHingen Baden-Württemberg
Zollernalbkreis (sonst)
HD Stadt Heidelberg (sonst)* HeiDelberg Baden-Württemberg
Rhein-Neckar-Kreis (AA–ZZ 100–9999)*
HDH Landkreis Heidenheim HeiDenHeim Baden-Württemberg
HDL Landkreis Börde HalDensLeben Sachsen-Anhalt
HE Landkreis Helmstedt HElmstedt Niedersachsen
HEB Landkreis Nürnberger Land HErsBruck Bayern
HEF Landkreis Hersfeld-Rotenburg HErsFeld Hessen
HEI Kreis Dithmarschen HEIde Schleswig-Holstein
HEL Hessen, Landesregierung und Landtag HEssischer Landtag Hessen
HER Stadt Herne HERne Nordrhein-Westfalen
HET Landkreis Mansfeld-Südharz HETtstedt Sachsen-Anhalt
HF Kreis Herford HerFord Nordrhein-Westfalen
HG Hochtaunuskreis HomburG Hessen
HGN Landkreis Ludwigslust-Parchim HaGeNow Mecklenburg-Vorpommern
HGW Stadt Greifswald (große kreisangehörige Stadt im Landkreis Vorpommern-Greifswald) Hansestadt GreifsWald Mecklenburg-Vorpommern
HH Freie und Hansestadt Hamburg, Senat und Bürgerschaft Hansestadt Hamburg Hamburg
HHM Burgenlandkreis HoHenMölsen Sachsen-Anhalt
HI Landkreis Hildesheim HIldesheim Niedersachsen
HIG Landkreis Eichsfeld HeilIGenstadt Thüringen
HIP Landkreis Roth HIlPoltstein Bayern
HK Landkreis Heidekreis HeideKreis Niedersachsen
HL Stadt Lübeck Hansestadt Lübeck Schleswig-Holstein
HM Landkreis Hameln-Pyrmont HaMeln Niedersachsen
HMÜ Landkreis Göttingen ohne die Stadt Göttingen Hann. nden Niedersachsen
HN Stadt Heilbronn (sonst)* HeilbronN Baden-Württemberg
Landkreis Heilbronn (AA–MZ 100–9999 und NA–ZZ 100–999)*
HO Stadt Hof (sonst)* HOf Bayern
Landkreis Hof (AA–ZZ 100–9999)*
HOG Landkreis Kassel HOfGeismar Hessen
HOH Landkreis Haßberge HOfHeim Bayern
HOL Landkreis Holzminden HOLzminden Niedersachsen
HOM Saarpfalz-Kreis ohne die Stadt St. Ingbert HOMburg Saarland
HOR Landkreis Freudenstadt HORb Baden-Württemberg
HÖS Landkreis Erlangen-Höchstadt chStadt Bayern
HOT Landkreis Zwickau HOhensTein Sachsen
HP Kreis Bergstraße HepPenheim Hessen
HR Schwalm-Eder-Kreis HombeRg Hessen
HRO Stadt Rostock Hansestadt ROstock Mecklenburg-Vorpommern
HS Kreis Heinsberg HeinSberg Nordrhein-Westfalen
HSK Hochsauerlandkreis HochSauerlandKreis Nordrhein-Westfalen
HST Stadt Stralsund (große kreisangehörige Stadt im Landkreis Vorpommern-Rügen) Hansestadt STralsund Mecklenburg-Vorpommern
HU Stadt Hanau (Sonderstatusstadt im Main-Kinzig-Kreis) HanaU Hessen
Main-Kinzig-Kreis (übriges Kreisgebiet)
HV Landkreis Stendal HaVelberg Sachsen-Anhalt
HVL Landkreis Havelland HaVelLand Brandenburg
HWI Stadt Wismar (große kreisangehörige Stadt im Landkreis Nordwestmecklenburg) Hansestadt WIsmar Mecklenburg-Vorpommern
HX Kreis Höxter HöXter Nordrhein-Westfalen
HY Landkreis Bautzen HoYerswerda Sachsen
HZ Landkreis Harz HarZ Sachsen-Anhalt

I[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
IGB Stadt St. Ingbert (Mittelstadt im Saarpfalz-Kreis) InGBert Saarland
IK Ilm-Kreis Ilm-Kreis Thüringen
IL Ilm-Kreis ILmenau Thüringen
ILL Landkreis Neu-Ulm ILLertissen Bayern
IN Stadt Ingolstadt INgolstadt Bayern
IZ Kreis Steinburg ItZehoe Schleswig-Holstein

J[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
J Stadt Jena Jena Thüringen
JE Landkreis Wittenberg JEssen Sachsen-Anhalt
JL Landkreis Jerichower Land Jerichower Land Sachsen-Anhalt
JÜL Kreis Düren JÜLich Nordrhein-Westfalen

K[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
K Stadt Köln Köln Nordrhein-Westfalen
KA Stadt Karlsruhe (AA–MZ 100–999 und NA–ZZ 100–9999)* KArlsruhe Baden-Württemberg
Landkreis Karlsruhe (sonst)*
KB Landkreis Waldeck-Frankenberg KorBach Hessen
KC Landkreis Kronach KronaCh Bayern
KE Stadt Kempten (Allgäu) KEmpten Bayern
KEH Landkreis Kelheim KElHeim Bayern
KEL Ortenaukreis KEhL Baden-Württemberg
KEM Landkreis Bayreuth (AT, BT, CT, DT, … YT und ZT 1–99) KEMnath Bayern
Landkreis Tirschenreuth (sonst)
KF Stadt Kaufbeuren KauFbeuren Bayern
KG Landkreis Bad Kissingen KissinGen Bayern
KH Landkreis Bad Kreuznach KreuznacH Rheinland-Pfalz
KI Stadt Kiel KIel Schleswig-Holstein
KIB Donnersbergkreis KIrchheimBolanden Rheinland-Pfalz
KK Kreis Viersen Kempen, Krefeld Nordrhein-Westfalen
KL Stadt Kaiserslautern (sonst)* KaisersLautern Rheinland-Pfalz
Landkreis Kaiserslautern (AA–ZZ 100–999)*
KLE Kreis Kleve KLEve Nordrhein-Westfalen
KLZ Altmarkkreis Salzwedel KLötZe Sachsen-Anhalt
KM Landkreis Bautzen KaMenz Sachsen
KN Landkreis Konstanz ohne die Gemeinde Büsingen am Hochrhein KoNstanz Baden-Württemberg
KO Stadt Koblenz KOblenz Rheinland-Pfalz
KÖN Landkreis Rhön-Grabfeld KÖNigshofen Bayern
KÖT Landkreis Anhalt-Bitterfeld KÖThen Sachsen-Anhalt
KÖZ Landkreis Cham tZting Bayern
KR Stadt Krefeld KRefeld Nordrhein-Westfalen
KRU Landkreis Günzburg KRUmbach Bayern
KS Landkreis Kassel und Stadt Kassel KasSel Hessen
KT Landkreis Kitzingen KiTzingen Bayern
KU Landkreis Kulmbach KUlmbach Bayern
KÜN Hohenlohekreis KÜNzelsau Baden-Württemberg
KUS Landkreis Kusel KUSel Rheinland-Pfalz
KW Landkreis Dahme-Spreewald Königs Wusterhausen Brandenburg
KY Landkreis Ostprignitz-Ruppin KYritz Brandenburg
KYF Kyffhäuserkreis KYFfhäuser Thüringen

L[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
L Stadt Leipzig (A–T und AA–TZ) Leipzig Sachsen
Landkreis Leipzig (U–Z und UA–ZZ)
LA Stadt Landshut (sonst)* LAndshut Bayern
Landkreis Landshut (AA–ZZ 100–999 und 5000–9999)*
LAN Landkreis Dingolfing-Landau LANdau Bayern
LAU Landkreis Nürnberger Land LAUf Bayern
LB Landkreis Ludwigsburg LudwigsBurg Baden-Württemberg
LBS Saale-Orla-Kreis LoBenStein Thüringen
LBZ Landkreis Ludwigslust-Parchim LüBZ Mecklenburg-Vorpommern
LC Landkreis Dahme-Spreewald LuCkau Brandenburg
LD Stadt Landau in der Pfalz LanDau Rheinland-Pfalz
LDK Lahn-Dill-Kreis ohne die Stadt Wetzlar Lahn-Dill-Kreis Hessen
LDS Landkreis Dahme-Spreewald Landkreis Dahme-Spreewald Brandenburg
LEO Landkreis Böblingen LEOnberg Baden-Württemberg
LER Landkreis Leer LEeR Niedersachsen
LEV Stadt Leverkusen LEVerkusen Nordrhein-Westfalen
LF Landkreis Altötting (C 1–999, E 1–500, I, J, M, O, Q und V 1–999) LauFen Bayern
Landkreis Berchtesgadener Land (sonst)
Landkreis Traunstein (B, F und G 1–999, DH 1–100, FZ, GH und KQ 1–999, LU 1–200, RW 1–999, TK 1–100, TS 1–999, VW 200–400 sowie WW, XX und ZZ 1–999)
LG Landkreis Lüneburg LüneburG Niedersachsen
LH Kreis Coesfeld LüdingHausen Nordrhein-Westfalen
Kreis Unna
LI Landkreis Lindau (Bodensee) LIndau Bayern
LIB Landkreis Elbe-Elster LIeBenwerda Brandenburg
LIF Landkreis Lichtenfels LIchtenFels Bayern
LIP Kreis Lippe LIPpe Nordrhein-Westfalen
LL Landkreis Landsberg am Lech Landsberg am Lech Bayern
LM Landkreis Limburg-Weilburg LiMburg Hessen
LN Landkreis Dahme-Spreewald LübbeN Brandenburg
Landkreis Lörrach rrach Baden-Württemberg
LÖB Landkreis Görlitz LÖBau Sachsen
LOS Landkreis Oder-Spree Landkreis Oder-Spree Brandenburg
LP Kreis Soest LiPpstadt Nordrhein-Westfalen
LR Ortenaukreis LahR Baden-Württemberg
LRO Landkreis Rostock Landkreis ROstock Mecklenburg-Vorpommern
LSA Sachsen-Anhalt, Landesregierung, Landtag und Polizei[2] Land Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt
LSN Sachsen, Landesregierung und Landtag Landtag SachseN Sachsen
LSZ Unstrut-Hainich-Kreis LangenSalZa Thüringen
LU Stadt Ludwigshafen am Rhein LUdwigshafen Rheinland-Pfalz
LÜN Kreis Unna LÜNen Nordrhein-Westfalen
LUP Landkreis Ludwigslust-Parchim LUdwigslust, Parchim Mecklenburg-Vorpommern
LWL Landkreis Ludwigslust-Parchim LudWigsLust Mecklenburg-Vorpommern

M[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
M Stadt München (AA–ZZ 100–9999)* München Bayern
Landkreis München (sonst)*
MA Stadt Mannheim MAnnheim Baden-Württemberg
MAB Erzgebirgskreis MArienBerg Sachsen
MAI Landkreis Kelheim (sonst) MAInburg Bayern
Landkreis Landshut (B, F, G, I, O und Q 1–9999)
MAK Landkreis Wunsiedel im Fichtelgebirge MArKtredwitz Bayern
MAL Landkreis Landshut (B, F, G, I, O und Q 1–9999) MALlersdorf Bayern
Landkreis Straubing-Bogen (sonst)
MB Landkreis Miesbach MiesBach Bayern
MC Landkreis Mecklenburgische Seenplatte ohne die Stadt Neubrandenburg MalChin Mecklenburg-Vorpommern
MD Stadt Magdeburg MagDeburg Sachsen-Anhalt
ME Kreis Mettmann MEttmann Nordrhein-Westfalen
MED Kreis Dithmarschen MElDorf Schleswig-Holstein
MEG Schwalm-Eder-Kreis MElsunGen Hessen
MEI Landkreis Meißen MEIßen Sachsen
MEK Erzgebirgskreis Mittlerer ErzgebirgsKreis Sachsen
MEL Landkreis Osnabrück MELle Niedersachsen
MER Saalekreis MERseburg Sachsen-Anhalt
MET Landkreis Rhön-Grabfeld MEllrichstadT Bayern
MG Stadt Mönchengladbach MönchenGladbach Nordrhein-Westfalen
MGH Main-Tauber-Kreis MerGentHeim Baden-Württemberg
MGN Landkreis Schmalkalden-Meiningen MeininGeN Thüringen
MH Stadt Mülheim an der Ruhr MülHeim Nordrhein-Westfalen
MHL Unstrut-Hainich-Kreis MüHLhausen Thüringen
MI Kreis Minden-Lübbecke MInden Nordrhein-Westfalen
MIL Landkreis Miltenberg MILtenberg Bayern
MK Märkischer Kreis Märkischer Kreis Nordrhein-Westfalen
MKK Main-Kinzig-Kreis ohne die Stadt Hanau Main-Kinzig-Kreis Hessen
ML Landkreis Mansfeld-Südharz Mansfelder Land Sachsen-Anhalt
MM Stadt Memmingen MemMingen Bayern
MN Landkreis Unterallgäu MiNdelheim Bayern
MO Kreis Wesel MOers Nordrhein-Westfalen
MOD Landkreis Ostallgäu MarktOberDorf Bayern
MOL Landkreis Märkisch-Oderland Märkisch-OderLand Brandenburg
MON Städteregion Aachen MONschau Nordrhein-Westfalen
Kreis Düren
MOS Neckar-Odenwald-Kreis MOSbach Baden-Württemberg
MQ Saalekreis Merseburg, Querfurt Sachsen-Anhalt
MR Landkreis Marburg-Biedenkopf MaRburg Hessen
MS Stadt Münster MünSter Nordrhein-Westfalen
MSE Landkreis Mecklenburgische Seenplatte ohne die Stadt Neubrandenburg Mecklenburgische SEenplatte Mecklenburg-Vorpommern
MSH Landkreis Mansfeld-Südharz Mansfeld, SüdHarz Sachsen-Anhalt
MSP Landkreis Main-Spessart Main, SPessart Bayern
MST Landkreis Mecklenburgische Seenplatte ohne die Stadt Neubrandenburg Mecklenburg-STrelitz Mecklenburg-Vorpommern
MTK Main-Taunus-Kreis Main-Taunus-Kreis Hessen
MTL Landkreis Leipzig MuldenTaL Sachsen
Landkreis Mühldorf am Inn hldorf Bayern
MÜB Landkreis Bayreuth (A–M 100–999 und N–Z 1–99) nchBerg Bayern
Landkreis Hof (sonst)
MÜR Landkreis Mecklenburgische Seenplatte ohne die Stadt Neubrandenburg MÜRitz Mecklenburg-Vorpommern
MVL Mecklenburg-Vorpommern, Landesregierung, Landtag und Polizei[2] Mecklenburg-Vorpommerscher Landtag Mecklenburg-Vorpommern
MW Landkreis Mittelsachsen MittWeida Sachsen
MY Landkreis Mayen-Koblenz MaYen Rheinland-Pfalz
MYK Landkreis Mayen-Koblenz MaYen, Koblenz Rheinland-Pfalz
MZ Stadt Mainz (AA–KY 100–9999 und LA–ZZ 100–999)* MainZ Rheinland-Pfalz
Landkreis Mainz-Bingen (sonst)
MZG Landkreis Merzig-Wadern MerZiG Saarland

N[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
N Stadt Nürnberg (A–Z 1000–9999 und AA–ZZ 100–9999)* Nürnberg Bayern
Landkreis Nürnberger Land (A–Z 1–999)*
NAB Landkreis Amberg-Sulzbach (B, F und G 1–999) NABburg Bayern
Landkreis Schwandorf (sonst)
NAI Landkreis Hof NAIla Bayern
NAU Landkreis Havelland NAUen Brandenburg
NB Stadt Neubrandenburg (große kreisangehörige Stadt im Landkreis Mecklenburgische Seenplatte) NeuBrandenburg Mecklenburg-Vorpommern
ND Landkreis Neuburg-Schrobenhausen Neuburg an der Donau Bayern
NDH Landkreis Nordhausen NorDHausen Thüringen
NE Rhein-Kreis Neuss NEuss Nordrhein-Westfalen
NEA Landkreis Neustadt an der Aisch-Bad Windsheim NEustadt an der Aisch Bayern
NEB Burgenlandkreis NEBra Sachsen-Anhalt
NEC Stadt Coburg und Landkreis Coburg (→ Zweckverband Zulassungsstelle Coburg) NEustadt bei Coburg Bayern
NEN Landkreis Schwandorf NEuNburg Bayern
NES Landkreis Rhön-Grabfeld NEustadt an der Saale Bayern
NEW Landkreis Neustadt an der Waldnaab NEustadt an der Waldnaab Bayern
NF Kreis Nordfriesland NordFriesland Schleswig-Holstein
NH Landkreis Sonneberg NeuHaus Thüringen
NI Landkreis Nienburg/Weser NIenburg Niedersachsen
NK Landkreis Neunkirchen NeunKirchen Saarland
NL Niedersachsen, Landesregierung und Landtag Niedersächsischer Landtag Niedersachsen
NM Landkreis Neumarkt in der Oberpfalz NeuMarkt Bayern
NMB Burgenlandkreis NauMBurg Sachsen-Anhalt
NMS Stadt Neumünster NeuMünSter Schleswig-Holstein
Landkreis Donau-Ries rdlingen Bayern
NOH Landkreis Grafschaft Bentheim NOrdHorn Niedersachsen
NOL Landkreis Görlitz Niederschlesische OberLausitz Sachsen
NOM Landkreis Northeim NOrtheiM Niedersachsen
NOR Landkreis Aurich NORden Niedersachsen
NP Landkreis Ostprignitz-Ruppin NeurupPin Brandenburg
NR Landkreis Neuwied Neuwied am Rhein Rheinland-Pfalz
NRW Nordrhein-Westfalen, Landesregierung, Landtag und Polizei[2] NordRhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen
NT Landkreis Esslingen NürTingen Baden-Württemberg
NU Landkreis Neu-Ulm Neu-Ulm Bayern
NVP Landkreis Vorpommern-Rügen ohne die Stadt Stralsund NordVorPommern Mecklenburg-Vorpommern
NW Stadt Neustadt an der Weinstraße Neustadt an der Weinstraße Rheinland-Pfalz
NWM Landkreis Nordwestmecklenburg ohne die Stadt Wismar NordWestMecklenburg Mecklenburg-Vorpommern
NY Landkreis Görlitz NieskY Sachsen
NZ Landkreis Mecklenburgische Seenplatte ohne die Stadt Neubrandenburg NeustrelitZ Mecklenburg-Vorpommern

O[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
OA Landkreis Oberallgäu OberAllgäu Bayern
OAL Landkreis Ostallgäu OstALlgäu Bayern
OB Stadt Oberhausen OBerhausen Nordrhein-Westfalen
OBB Landkreis Miltenberg OBernBurg Bayern
OBG Landkreis Stendal OsterBurG Sachsen-Anhalt
OC Landkreis Börde OsChersleben Sachsen-Anhalt
OCH Landkreis Würzburg OCHsenfurt Bayern
OD Kreis Stormarn OlDesloe Schleswig-Holstein
OE Kreis Olpe OlpE Nordrhein-Westfalen
OF Landkreis Offenbach und Stadt Offenbach am Main OFfenbach Hessen
OG Ortenaukreis OffenburG Baden-Württemberg
OH Kreis Ostholstein OstHolstein Schleswig-Holstein
OHA Landkreis Göttingen Osterode am HArz Niedersachsen
ÖHR Hohenlohekreis ÖHRingen Baden-Württemberg
OHV Landkreis Oberhavel OberHaVel Brandenburg
OHZ Landkreis Osterholz OsterHolZ Niedersachsen
OK Landkreis Börde OhreKreis Sachsen-Anhalt
OL Stadt Oldenburg (AA–ZZ 100–999)* OLdenburg Niedersachsen
Landkreis Oldenburg (sonst)*
OP Stadt Leverkusen OPladen Nordrhein-Westfalen
OPR Landkreis Ostprignitz-Ruppin OstPrignitz, Ruppin Brandenburg
OS Stadt Osnabrück (sonst)* OSnabrück Niedersachsen
Landkreis Osnabrück (AA–ZZ 100–999)*
OSL Landkreis Oberspreewald-Lausitz OberSpreewald, Lausitz Brandenburg
OVI Landkreis Schwandorf OberVIechtach Bayern
OVL Vogtlandkreis OberVogtLand Sachsen
OZ Landkreis Nordsachsen OschatZ Sachsen

P[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
P Stadt Potsdam Potsdam Brandenburg
PA Stadt Passau (A–Z 1–9999) PAssau Bayern
Landkreis Passau (AA–ZZ 1–999)
PAF Landkreis Pfaffenhofen an der Ilm PfAFfenhofen Bayern
PAN Landkreis Rottal-Inn PfArrkircheN Bayern
PAR Landkreis Kelheim (Q, Y, BB und CC 1–999) PARsberg Bayern
Landkreis Neumarkt in der Oberpfalz (sonst)
PB Kreis Paderborn PaderBorn Nordrhein-Westfalen
PCH Landkreis Ludwigslust-Parchim ParCHim Mecklenburg-Vorpommern
PE Landkreis Peine PEine Niedersachsen
PEG Landkreis Bayreuth (B–Z 1–999) PEGnitz Bayern
Landkreis Forchheim (sonst)
Landkreis Nürnberger Land (A 1–999)
PF Stadt Pforzheim (AA–MZ 100–999 und NA–ZZ 100–9999)* PForzheim Baden-Württemberg
Enzkreis (sonst)*
PI Kreis Pinneberg PInneberg Schleswig-Holstein
PIR Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge PIRna Sachsen
PL Vogtlandkreis PLauen Sachsen
PLÖ Kreis Plön PLÖn Schleswig-Holstein
PM Landkreis Potsdam-Mittelmark Potsdam, Mittelmark Brandenburg
PN Saale-Orla-Kreis PößNeck Thüringen
PR Landkreis Prignitz PRignitz Brandenburg
PRÜ Eifelkreis Bitburg-Prüm PRÜm Rheinland-Pfalz
PS Stadt Pirmasens (A–Z 1–9999) PirmaSens Rheinland-Pfalz
Landkreis Südwestpfalz (AA–ZZ 1–999)
PW Landkreis Vorpommern-Greifswald ohne die Stadt Greifswald PaseWalk Mecklenburg-Vorpommern
PZ Landkreis Uckermark PrenZlau Brandenburg

Q[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
QFT Saalekreis QuerFurT Sachsen-Anhalt
QLB Landkreis Harz QuedLinBurg Sachsen-Anhalt

R[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
R Stadt Regensburg (AA–MM 1–999 und MN–ZZ 1000–9999)* Regensburg Bayern
Landkreis Regensburg (sonst)*
RA Landkreis Rastatt RAstatt Baden-Württemberg
RC Vogtlandkreis ReiChenbach Sachsen
RD Kreis Rendsburg-Eckernförde RenDsburg Schleswig-Holstein
RDG Landkreis Vorpommern-Rügen ohne die Stadt Stralsund Ribnitz-DamGarten Mecklenburg-Vorpommern
RE Kreis Recklinghausen REcklinghausen Nordrhein-Westfalen
REG Landkreis Regen REGen Bayern
REH Landkreis Hof (sonst) REHau Bayern
Landkreis Wunsiedel im Fichtelgebirge (A, E, F, H, J, M, N, P, R, S, V und X 1–999, AA, FF, GG, OO und ZZ 100–999 sowie AU 900–999)
REI Landkreis Berchtesgadener Land REIchenhall Bayern
RG Landkreis Meißen Riesa, Großenhain Sachsen
RH Landkreis Roth RotH Bayern
RI Landkreis Schaumburg RInteln Niedersachsen
RID Landkreis Kelheim RIeDenburg Bayern
RIE Landkreis Meißen RIEsa Sachsen
RL Landkreis Mittelsachsen RochLitz Sachsen
RM Landkreis Mecklenburgische Seenplatte ohne die Stadt Neubrandenburg Röbel/Müritz Mecklenburg-Vorpommern
RN Landkreis Havelland RatheNow Brandenburg
RO Stadt Rosenheim (sonst)* ROsenheim Bayern
Landkreis Rosenheim (AA–ZZ 100–9999)*
ROD Landkreis Cham (sonst) RODing Bayern
Landkreis Schwandorf (B 1–500, F 1–700, G 50–400 und I 100–1000)
ROF Landkreis Hersfeld-Rotenburg ROtenburg an der Fulda Hessen
ROK Donnersbergkreis ROcKenhausen Rheinland-Pfalz
ROL Landkreis Kelheim (A bis Z)* ROttenburg an der Laaber Bayern
Landkreis Landshut (sonst)*
ROS Landkreis Rostock ROStock Mecklenburg-Vorpommern
ROT Landkreis Ansbach ROthenburg ob der Tauber Bayern
ROW Landkreis Rotenburg (Wümme) ROtenburg (Wümme) Niedersachsen
RP Rhein-Pfalz-Kreis Rhein-Pfalz Rheinland-Pfalz
RPL Rheinland-Pfalz, Landesregierung, Landtag und Polizei[2] Rheinland-Pfälzischer Landtag Rheinland-Pfalz
RS Stadt Remscheid RemScheid Nordrhein-Westfalen
RSL Stadt Dessau-Roßlau RosSLau Sachsen-Anhalt
RT Landkreis Reutlingen ReuTlingen Baden-Württemberg
RU Landkreis Saalfeld-Rudolstadt RUdolstadt Thüringen
RÜD Rheingau-Taunus-Kreis RÜDesheim Hessen
RÜG Landkreis Vorpommern-Rügen RÜGen Mecklenburg-Vorpommern
RV Landkreis Ravensburg RaVensburg Baden-Württemberg
RW Landkreis Rottweil RottWeil Baden-Württemberg
RZ Kreis Herzogtum Lauenburg RatZeburg Schleswig-Holstein

S[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
S Stadt Stuttgart Stuttgart Baden-Württemberg
SAB Landkreis Trier-Saarburg SAarBurg Rheinland-Pfalz
SAD Landkreis Schwandorf SchwAnDorf Bayern
SAL Saarland, Landesregierung, Landtag und Polizei[2] SAarländischer Landtag Saarland
SAN Landkreis Hof (W–Z 1–999) StAdtsteiNach Bayern
Landkreis Kronach (S–V 1–9999 und AA–IZ 1–999)
Landkreis Kulmbach (A–R 1–9999 und JA–ZZ 1–999)
SAW Altmarkkreis Salzwedel SAlzWedel Sachsen-Anhalt
SB Regionalverband Saarbrücken ohne die Stadt Völklingen SaarBrücken Saarland
SBG Landkreis Vorpommern-Greifswald StrasBurG Mecklenburg-Vorpommern
SBK Salzlandkreis SchöneBecK Sachsen-Anhalt
SC Stadt Schwabach SChwabach Bayern
SCZ Saale-Orla-Kreis SChleiZ Thüringen
SDH Kyffhäuserkreis SonDersHausen Thüringen
SDL Landkreis Stendal StenDaL Sachsen-Anhalt
SDT Landkreis Uckermark SchweDT Brandenburg
SE Kreis Segeberg SEgeberg Schleswig-Holstein
SEB Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge SEBnitz Sachsen
SEE Landkreis Märkisch-Oderland SEElow Brandenburg
SEF Landkreis Neustadt an der Aisch-Bad Windsheim SchEinFeld Bayern
SEL Landkreis Wunsiedel im Fichtelgebirge SELb Bayern
SFB Landkreis Oberspreewald-Lausitz SenFtenBerg Brandenburg
SFT Salzlandkreis StaßFurT Sachsen-Anhalt
SG Stadt Solingen SolinGen Nordrhein-Westfalen
SGH Landkreis Mansfeld-Südharz SanGerHausen Sachsen-Anhalt
SH Schleswig-Holstein, Landesregierung, Landtag und Polizei[2] Schleswig-Holstein Schleswig-Holstein
SHA Landkreis Schwäbisch Hall Schwäbisch HAll Baden-Württemberg
SHG Landkreis Schaumburg StadtHaGen Niedersachsen
SHK Saale-Holzland-Kreis Saale-Holzland-Kreis Thüringen
SHL Stadt Suhl SuHL Thüringen
SI Kreis Siegen-Wittgenstein SIegen Nordrhein-Westfalen
SIG Landkreis Sigmaringen SIGmaringen Baden-Württemberg
SIM Rhein-Hunsrück-Kreis SIMmern Rheinland-Pfalz
SK Saalekreis SaaleKreis Sachsen-Anhalt
SL Kreis Schleswig-Flensburg SchLeswig Schleswig-Holstein
SLE Kreis Düren SchLEiden Nordrhein-Westfalen
Kreis Euskirchen
SLF Landkreis Saalfeld-Rudolstadt SaaLFeld Thüringen
SLK Salzlandkreis SalzLandKreis Sachsen-Anhalt
SLN Landkreis Altenburger Land SchmölLN Thüringen
SLS Landkreis Saarlouis SaarLouiS Saarland
SLÜ Main-Kinzig-Kreis ohne die Stadt Hanau Schchtern Hessen
SLZ Wartburgkreis SaLZungen Thüringen
SM Landkreis Schmalkalden-Meiningen SchMalkalden Thüringen
SMÜ Landkreis Augsburg Schwabnchen Bayern
SN Stadt Schwerin SchweriN Mecklenburg-Vorpommern
SO Kreis Soest SOest Nordrhein-Westfalen
SOB Landkreis Neuburg-Schrobenhausen SchrOBenhausen Bayern
SOG Landkreis Weilheim-Schongau SchOnGau Bayern
SOK Saale-Orla-Kreis Saale-Orla-Kreis Thüringen
SÖM Landkreis Sömmerda SÖMmerda Thüringen
SON Landkreis Sonneberg SONneberg Thüringen
SP Stadt Speyer SPeyer Rheinland-Pfalz
SPB Landkreis Spree-Neiße SPremBerg Brandenburg
SPN Landkreis Spree-Neiße SPree, Neiße Brandenburg
SR Landkreis Straubing-Bogen (AA–ZZ 1–999) StRaubing Bayern
Stadt Straubing (A–Z 1–9999)
SRB Landkreis Märkisch-Oderland StRausBerg Brandenburg
SRO Saale-Holzland-Kreis StadtROda Thüringen
ST Kreis Steinfurt STeinfurt Nordrhein-Westfalen
STA Landkreis Starnberg STArnberg Bayern
STB Landkreis Ludwigslust-Parchim STernBerg Mecklenburg-Vorpommern
STD Landkreis Stade STaDe Niedersachsen
STE Landkreis Lichtenfels STaffelstEin Bayern
STL Erzgebirgskreis STolLberg Sachsen
SU Rhein-Sieg-Kreis SiegbUrg Nordrhein-Westfalen
SUL Landkreis Amberg-Sulzbach SULzbach Bayern
SÜW Landkreis Südliche Weinstraße dliche Weinstraße Rheinland-Pfalz
SW Stadt Schweinfurt (sonst)* SchWeinfurt Bayern
Landkreis Schweinfurt (AA–ZZ 100–9999)*
SWA Rheingau-Taunus-Kreis SchWAlbach Hessen
SY Landkreis Diepholz SYke Niedersachsen
SZ Stadt Salzgitter SalZgitter Niedersachsen
SZB Erzgebirgskreis SchwarZenBerg Sachsen

T[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
TBB Main-Tauber-Kreis TauBerBischofsheim Baden-Württemberg
TDO Landkreis Nordsachsen Torgau, Delitzsch, Oschatz Sachsen
TE Kreis Steinfurt TEcklenburg Nordrhein-Westfalen
TET Landkreis Rostock TETerow Mecklenburg-Vorpommern
TF Landkreis Teltow-Fläming Teltow, Fläming Brandenburg
TG Landkreis Nordsachsen TorGau Sachsen
THL Thüringen, Landesregierung und Landtag THüringer Landtag Thüringen
THW Bundesanstalt Technisches Hilfswerk Technisches HilfsWerk bundesweit
TIR Landkreis Tirschenreuth TIRschenreuth Bayern
TO Landkreis Nordsachsen Torgau, Oschatz Sachsen
TÖL Landkreis Bad Tölz-Wolfratshausen TÖLz Bayern
TP Landkreis Uckermark TemPlin Brandenburg
TR Landkreis Trier-Saarburg und Stadt Trier TRier Rheinland-Pfalz
TS Landkreis Traunstein TraunStein Bayern
Landkreis Tübingen bingen Baden-Württemberg
TUT Landkreis Tuttlingen TUTtlingen Baden-Württemberg

U[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
UE Landkreis Uelzen UElzen Niedersachsen
UEM Landkreis Vorpommern-Greifswald ohne die Stadt Greifswald UEckerMünde Mecklenburg-Vorpommern
UFF Landkreis Neustadt an der Aisch-Bad Windsheim UFFenheim Bayern
UH Unstrut-Hainich-Kreis Unstrut, Hainich Thüringen
UL Stadt Ulm (sonst)* ULm Baden-Württemberg
Alb-Donau-Kreis (AA–MZ 100–999, NA–ZZ 100–9999 )*
UM Landkreis Uckermark UckerMark Brandenburg
UN Kreis Unna UNna Nordrhein-Westfalen
USI Hochtaunuskreis USIngen Hessen

V[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
V Vogtlandkreis Vogtland Sachsen
VAI Landkreis Ludwigsburg VAIhingen an der Enz Baden-Württemberg
VB Vogelsbergkreis VogelsBerg Hessen
VEC Landkreis Vechta VEChta Niedersachsen
VER Landkreis Verden VERden Niedersachsen
VG Landkreis Vorpommern-Greifswald ohne die Stadt Greifswald Vorpommern, Greifswald Mecklenburg-Vorpommern
VIB Landkreis Landshut (ohne B, G, I, O und Q 1–9999) VIlsBiburg Bayern
Landkreis Mühldorf a.Inn (G 1–9999)
Landkreis Rottal-Inn (B, I, O und Q 1–999)
VIE Kreis Viersen VIErsen Nordrhein-Westfalen
VIT Landkreis Regen VIechTach Bayern
VK Stadt Völklingen (Mittelstadt im Regionalverband Saarbrücken) VölKlingen Saarland
VOH Landkreis Neustadt an der Waldnaab VOHenstrauß Bayern
VR Landkreis Vorpommern-Rügen ohne die Stadt Stralsund Vorpommern, Rügen Mecklenburg-Vorpommern
VS Schwarzwald-Baar-Kreis Villingen-Schwenningen Baden-Württemberg

W[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
W Stadt Wuppertal Wuppertal Nordrhein-Westfalen
WA Landkreis Waldeck-Frankenberg WAldeck Hessen
WAF Kreis Warendorf WArendorF Nordrhein-Westfalen
WAK Wartburgkreis WArtburgKreis Thüringen
WAN Stadt Herne WANne Nordrhein-Westfalen
WAT Stadt Bochum WATtenscheid Nordrhein-Westfalen
WB Landkreis Wittenberg WittenBerg Sachsen-Anhalt
WBS Landkreis Eichsfeld WorBiS Thüringen
WDA Landkreis Zwickau WerDAu Sachsen
WE Stadt Weimar WEimar Thüringen
WEL Landkreis Limburg-Weilburg WEiLburg Hessen
WEN Stadt Weiden in der Oberpfalz WEideN Bayern
WER Landkreis Augsburg (A–Z 7000–9999 und YA–YZ 1–999) WERtingen Bayern
Landkreis Dillingen an der Donau (sonst)
WES Kreis Wesel WESel Nordrhein-Westfalen
WF Landkreis Wolfenbüttel WolFenbüttel Niedersachsen
WHV Stadt Wilhelmshaven WilhelmsHaVen Niedersachsen
WI Stadt Wiesbaden WIesbaden Hessen
WIL Landkreis Bernkastel-Wittlich WIttLich Rheinland-Pfalz
WIS Landkreis Nordwestmecklenburg WISmar Mecklenburg-Vorpommern
WIT Ennepe-Ruhr-Kreis WITten Nordrhein-Westfalen
WIZ Werra-Meißner-Kreis WItZenhausen Hessen
WK Landkreis Ostprignitz-Ruppin WittstocK Brandenburg
WL Landkreis Harburg Winsen (Luhe) Niedersachsen
WLG Landkreis Vorpommern-Greifswald ohne die Stadt Greifswald WoLGast Mecklenburg-Vorpommern
WM Landkreis Weilheim-Schongau WeilheiM Bayern
WMS Landkreis Börde WolMirStedt Sachsen-Anhalt
WN Rems-Murr-Kreis WaiblingeN Baden-Württemberg
WND Landkreis St. Wendel WeNDel Saarland
WO Stadt Worms WOrms Rheinland-Pfalz
WOB Stadt Wolfsburg WOlfsBurg Niedersachsen
WOH Landkreis Kassel WOlfHagen Hessen
WOL Landkreis Freudenstadt (A bis E 9000–9999) WOLfach Baden-Württemberg
Ortenaukreis (sonst)
WOR Landkreis Bad Tölz-Wolfratshausen (sonst) WOlfRatshausen Bayern
Landkreis München (F und O 10–9999)
Landkreis Starnberg (B und G 10–9999)
WOS Landkreis Freyung-Grafenau WOlfStein Bayern
WR Landkreis Harz WernigeRode Sachsen-Anhalt
WRN Landkreis Mecklenburgische Seenplatte ohne die Stadt Neubrandenburg WaReN Mecklenburg-Vorpommern
WS Landkreis Mühldorf a.Inn (Q 1–9999, QA bis QZ 1–9999) WasSerburg Bayern
Landkreis Rosenheim (sonst)
WSF Burgenlandkreis WeisSenFels Sachsen-Anhalt
WST Landkreis Ammerland WesterSTede Niedersachsen
WSW Landkreis Görlitz WeisSWasser Sachsen
WT Landkreis Waldshut WaldshuT Baden-Württemberg
WTL Landkreis Osnabrück WitTLage Niedersachsen
WTM Landkreis Wittmund WitTMund Niedersachsen
Stadt Würzburg (AA–NZ 100–9999 und OA–ZZ 100–999)* rzburg Bayern
Landkreis Würzburg (sonst)*
WUG Landkreis Weißenburg-Gunzenhausen WeißenbUrG Bayern
WÜM Landkreis Cham Waldnchen (mit einem Buchstabendreher) Bayern
WUN Landkreis Wunsiedel im Fichtelgebirge WUNsiedel Bayern
WUR Landkreis Leipzig WURzen Sachsen
WW Westerwaldkreis WesterWald Rheinland-Pfalz
WZ Stadt Wetzlar (Sonderstatusstadt im Lahn-Dill-Kreis) WetZlar Hessen
WZL Landkreis Börde WanZLeben Sachsen-Anhalt

X[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
X Internationale Hauptquartiere (NATO) willkürlich gewählt bundesweit

Y[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
Y Bundeswehr „Y“ wurde genommen, da es bei Gründung der Bundeswehr noch frei war. „BW“ o. Ä. war bereits vergeben. (BW = Bundes-Wasserstraßen-Verwaltung) bundesweit

Z[szerkesztés]

Rövidítés Város/Járás a rövidítés származása Tartomány
Z Landkreis Zwickau Zwickau Sachsen
ZE Landkreis Anhalt-Bitterfeld ZErbst Sachsen-Anhalt
ZEL Landkreis Cochem-Zell ZELl Rheinland-Pfalz
ZI Landkreis Görlitz ZIttau Sachsen
ZIG Schwalm-Eder-Kreis ZIeGenhain Hessen
ZP Erzgebirgskreis ZschoPau Sachsen
ZR Landkreis Greiz ZeulenRoda Thüringen
ZW Stadt Zweibrücken (sonst) ZWeibrücken Rheinland-Pfalz
Landkreis Südwestpfalz (AA–ZZ 1–99)
ZZ Burgenlandkreis ZeitZ Sachsen-Anhalt

* Kivétel: B, F, G, I, O und Q

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen e.V.: Kfz-Kennzeichen: HH auch für Frankfurter, 2014. december 2. [2014. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 9.)
  2. Auto-Quiz: Kennzeichen raten (Guess Licence Plates) Sablon:In lang Autozeitung, published: 8 September 2017, accessed: 8 April 2020
  3. Kfz-Kennzeichen Deutschland. KFZ-MAG.de, 2014. augusztus 24. (Hozzáférés: 2017. július 14.)
  4. Codes of Germany (13 September 2017)

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]