Ugrás a tartalomhoz

Montenegrói forgalmi rendszámok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jelenlegi montenegrói forgalmi rendszám

Montenegró 2006. június 6-án függetlenedett Szerbia és Montenegró államszövetségétől, majd 2008-tól használják a jugoszláv, szerb-montengrói eredetű rendszámok helyett a saját montenegrói forgalmi rendszámot.

A montengrói ábécé latin betűi szerepelhetnek a rendszámokon, kivéve a digráf kapcsolatokat (Lj, Nj és Dž), továbbá a W, X, Y, Q betűket (de ezek a személyre szabott rendszámoknál adhatóak). Tehát 25+4 fajta betű előfordulása lehetséges. A rendszámtáblákon az I és az O betű egymás utáni használata nem lehetséges, 1-es és 0-as számokkal való hasonlóság miatt.

Történelmi rendszámok

[szerkesztés]
Szerb-montenegrói rendszám
UL = Ulcinj
2006-2008 közötti rendszám
BA = Berane

Jugoszláv rendszám

[szerkesztés]

Montenegró a Délszláv háború után Szerbiával közösen egy "új" államszövetség, a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság része lett. Addig a jugoszláv rendszeresített formátum futott az utakon. Általános formája fehér alapon fekete karakterekkel írt, két betű (területjelölő kód) – vörös csillag – két, vagy három számkód – kötőjel – két, vagy három számkód volt (pl.: BR*257-56, BR*256-987). Méretei változóak, de kisebbek, mint a napjainkban használatban lévő rendszámok.

Montenegró területére eső volt jugoszláv területkódok: BR, BD, CT, HN, IG, KO, NK, PV, TG, UL.

1992-2006 közötti rendszám

[szerkesztés]

Az 1992-ben kikiáltott Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (Szerbia és Montenegró államszövetsége) lett Jugoszlávia jogutódja. Az "új" ország rendszáma paramétereiben többnyire megegyezik a jugoszláv örökösével. A vörös csillag helyét a szerb-montengrói zászló vette át.

2006-2008 közötti rendszám

[szerkesztés]

Az államszövetség 2006. június 3-án bomlott föl Montenegróra és Szerbiára. Ezt követően a rendszámokban is kisebb változás következett. A rendszám mellé közvetlenül montenegrói zászló került (opciónálisan). Formátuma hasonló volt a jugoszláv és szerb-montenegrói elődökhöz. Nagy (montenegrói) zászló – két betű (területkód) – kis (szerb-montenegrói) zászló – három számkód – kötőjel – két, három számkód. Méreteit tekintve a szerb-montenegrói rendszámokéhoz hasonló.

Jelenlegi rendszám

[szerkesztés]
2008-as rendszám
NK = Nikšić

2008-as sorozat

[szerkesztés]

A 2008. június 6-tól bevezetett új rendszám gyökeresen szakított a régi jugoszláv eredetű rendszámok formátumával.

A rendszámok általános formája a következő: XX A montenegrói címer YYNNN, amelyben XX egy községcsoport latin betűs kódja, az YY kétjegyű betű, az NNN pedig három szám kombinációja.

A tábla bal szélén – az Európai Unió országaiban megszokott módon, ám csillagok nélkül – kék színű sáv található fehér MNE felirattal, ami Montenegró nemzetközi gépkocsijelzése. A rendszámokon szerepel a montenegrói címer egy piros körön belül. A szabvány tábla mérete 520,5×112,9 mm. A hamisítás megnehezítésére fényvisszaverő fóliával látták el, és beépítettek egy RFID-csipet is.

A motorkerékpárok és mopedek rendszáma a standard autós rendszámot követi, de utána négyjegyű sorozatszámmal rendelkezik, melyből az első kettő betű-, az utolsó kettő számkombináció.

Területi betűkódok

[szerkesztés]
A montenegrói forgalmi rendszámok betűkódjainak földrajzi helyzete

A rendszámtáblákon 23-féle kód jelenhet meg. Ezek egy-egy községcsoportot (opština) jelölnek.

Kód Községcsoport Kód Községcsoport Kód Községcsoport
AN Andrijevica HN Herceg Novi PV Pljevlja
BA Berane KL Kolašin Plužine
BD Budva KO Kotor RO Rožaje
BP Bijelo Polje MK Mojkovac ŠN Šavnik
BR Bar NK Nikšić TV Tivat
CT Cetinje PG Podgorica UL Ulcinj
DG Danilovgrad PL Plav ŽB Žabljak
GS Gusinje PT Petnjica
PG-G = Podgorica-(Golubovci)
Különleges betűjelölések

Podgorica környezetében, 2 további területjelző kódot használnak a rendszámokon.

Két darab úgynevezett városi község: Tuzi/Malesia (a várostól keletre) és Golubovci/Zeta (a várostól délre). Mind a két község esetében Podgoricai területjelölő kóddal és címerrel kezdődik a standard rendszám, ezután viszont Tuzi/Malesia esetében T, Golubovci/Zeta esetében G betűvel folytatódik a jelölés, pl.: PG TD234, vagy PG GF789.

Két további kombináció lehetséges még, pl.: PG MN234, és PG CG789. MN az ország megfelelője, CG ugyanúgy Montenegró megfelelője, montenegrói nyelven (Crna Gora). Ezt a két kombinációt csak az állami hatóságok használják.

Speciális formátumok

[szerkesztés]

A normál rendszámok mellett Montenegróban is található számos különleges, speciális rendeltetésű rendszám is, melyek a következők:

Mezőgazdasági rendszám

Mezőgazdasági

[szerkesztés]

A rendszám zöld alapon fehér karakterekkel írt, fekete kerettel, kétsorosan, a felső sorban két betűs területkód, alatta egy kétjegyű betű- és kétjegyű betűkombináció látható.

Méretei az európai szabványnak megfelelően: 340 mm * 220 mm.

Rendőrségi

[szerkesztés]
Rendőrségi rendszám

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a karakterek és a keret színe kék, fix P betűt (Policija) használnak a területi kódolás előtt, ezután a címert és a területi kódot, majd ezt követően sorozatszámot (három számjegy), pl.: P KO005.

Katonai

[szerkesztés]
Katonai rendszám

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a karakterek és a keret színe zöld, fix V betűket (Vojska) használnak, ezután a címer látható.

Diplomáciai

[szerkesztés]
Diplomata rendszám
53 = Norvégia, (A = Ambassador)

A rendszám fehér alapon sárga, vagy fekete karakterekkel írt lehet. Formátuma: Egy számkód (kettő, vagy három karakter), ez a kombináció mutatja meg honnan származik az addott rendszám – egy fix diplomáciai kód – háromjegyű szám kombinációja, sárga, vagy fekete kerettel. Méretei megegyeznek a normál rendszáméival.

A diplomáciai kód a következő lehet:

  • A – Diplomáciai/Konzulátusi testület tagja (Ambassador)
  • M – Diplomáciai képviselet dolgozója (Mission)
  • P – Külföldi kulturális képviselet/média tagja (Press)
  • E – Külföldi gazdasági társaság képviselője (Economy)
  • C – Konzuli statusszal rendelkező konzulátus, vagy személyzetük (Consul)
  • CMD – További ovális rendszám, a diplomáciai misszió vagy diplomáciai szervezet főnöke (Chef de Mission Diplomatique)
  • CD – További ovális rendszám, a diplomáció státusszal rendelkező személynek (Corps Diplomatique)

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
Commons:Category:License plates of Montenegro
A Wikimédia Commons tartalmaz Montenegrói forgalmi rendszámok témájú médiaállományokat.