Észt forgalmi rendszámok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Észtország 1991. augusztus 20-án szakadt el a Szovjetuniótól, majd az év decemberétől használják a szovjet rendszámok helyett a saját észt rendszámot.

Az 1991-es rendszám[szerkesztés]

Estonia 1993 vehicle registration plate.gif

Az 1991-ben bevezetett új rendszám teljesen szakított a régi szovjet rendszámok formátumával.

A normál, általánosan használt rendszám fehér alapon fekete karakterekkel írt, három szám - három latin betű melyből az első betű (területkód), (pl.: 195 AGM), fekete kerettel. Méretei megfelelnek az európai szabványnak: az egysoros 520 mm * 110 mm; a kétsoros: 340 mm * 220 mm; motorkerékpár: 150 mm * 150 mm.

Pótkocsikon a karaktercsoportok sorrendje ugyanilyen, elöl van a háromkarakteres sorozatszám, aztán két latin betű melyből az első a területkód, pl.: 694 NZ.

A motorkerékpárok rendszáma nagyon hasonlít a pótkocsikon felfedezhető rendszámokra, elöl van a háromkarakteres sorozatszám, aztán két latin betű melybőlk az első a területkód, pl.: 836 RT

A mopedrendszámok ugyanolyanok mint a motorkerékpárokon használt "társaik". A rendszám mérete: 105 mm * 130 mm.

Lehetőség van személyre szabott rendszámok vásárlására is, ezeknél a sorozatszám helyén található a választott felirat, pl: SMITH 4.

A 2004-es rendszám[szerkesztés]

Egy észt forgalmi rendszám Tallinnrból

2004. május 1-jétől (Észtország belépése az EU-ba) a rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehér színnel az EST felirat is megtalálható. Más paramétereiben a rendszám megegyezik az 1991-es eredetijével.

A városok kódjai a rendszámon[szerkesztés]

Észtország megyéinek (maakond) kódjai
Kód Megye (maakond) neve A régi rendszám Az új rendszám
A Tallinn (Tallinn)
B Tallinn (Tallinn)
D Viljandimaa (Viljandi)
F Pärnumaa (Pärnu)
G Valgamaa (Valga)
H Hiiumaa (Kärdla)
I Ida-Virumaa (Jõhvi)
J Jõgevamaa (Jõgeva)
K Saaremaa (Kuressaare)
L Raplamaa (Rapla)
M Harjumaa (Harju) Estland-EstoniaKfz.jpg
N Ida-Virumaa (Narva)
O Põlvamaa (Põlva)
P Järvamaa (Paide)
R Lääne-Virumaa (Rakvere)
S Läänemaa (Haapsalu)
T Tartumaa (Tartu)
V Võrumaa (Võru)

Különleges rendszámok[szerkesztés]

A normál rendszámok mellett Észtországban is található számos különleges, speciális rendeltetésű rendszám is, melyek a következők:

Ideiglenes rendszámok[szerkesztés]

A jelenleg használt rendszámok kartonpapírból készülnek, a papír felülső részén a TRANSIT felirat található alatta pedig egy F betű és 4 kézzel kitöltött szám (év, hónap).

Export rendszámok[szerkesztés]

Akkor használják, ha a jármű véglegesen elhagyja az országot.

A jelenleg használt rendszámoknál használt keret színe vörös, a rendszámtábla alapszíne ezüst színű összesen 6 karakterből áll 2 latin betű - négykarakterű szám pl.: AM-4738.

Mezőgazdasági járművek rendszámai[szerkesztés]

A rendszám fehér alapon fekete karakterekkel írt, a felső sorban egy négyjegyű szám, alatta két latin betű, fekete kerettel, pl.: 6524 AH.

Méretei: 340 mm * 220 mm.

Katonai rendszámok[szerkesztés]

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a területkód helyett fix EKJ betűket (Eesti Kajtse Jouk) használnak, pl.: 553 EKJ.

Diplomáciai rendszámok[szerkesztés]

A rendszám fehér alapon fekete karakterekkel írt, fix világoszöld diplomáciai kód - szóköz - maximum három szám (országkód) - kötőjel - két szám, fekete kerettel. Méretei megegyeznek a normál rendszáméival, és 2004 óta a kék sáv is megtalálható a bal oldalon.

A diplomáciai kód a következő lehet:

  • CDM - Nagykövet
  • CD - Diplomáciai testület tagja

Lásd még[szerkesztés]