Magyar forgalmi rendszámok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ez a szócikk a magyarországi forgalmi rendszámok történetéről szól.

Múlt[szerkesztés]

Az „automobilok” terjedésekor hamar igénnyé vált azok megjelölése. Már az 1901-ben hozott rendeletek is előírják a hatósági rendszám használatát és a kötelező műszaki vizsgálatot. 1906-ban a „Magyar Automobil-Club” jegyzéke szerint a legnagyobb rendszám a 351-es volt (ezt Törley József egyik teherautója használta).

Az 1910 áprilisában kiadott belügyminisztériumi rendelet az ország területét 15 járműkerületre osztotta. Ezek a kerületek egy – egy betűjelzést kaptak, amelyet a rendszámtáblán fel kellett tüntetni. Két város, Budapest és Fiume önálló kerületnek számított. A rendszámok egy betűből egy kötőjelből és három számjegyből álltak, kivéve Budapestet, ahol a rendszámok római számmal kezdődtek.

A II. világháború után új szabályozást vezettek be. A roncsokból felépített vagy külföldről behozott legális járművekre csekély összegért adtak használati engedélyt. A nyersanyaghiány miatt a rendőrség nem tudott rendszámtáblákat gyártatni, ezért azt a tulajdonosok maguk készítették. (Ezért nincs pontos statisztika az akkori gépjárműállományról.)

1948-ban a benzinjegyek bevezetésekor derült ki, hogy sokan kitalált rendszámokat használtak és engedély nélkül közlekedtek. Sok volt a műszaki hiba miatti baleset is. Ezért a 20 000/1948 Közl. M. rendeletben kötelezővé tették a gépjárművek műszaki szemléjét, valamint új rendszámokat adtak ki. Az akkori állapotokra jellemző, hogy az első négy napon jelentkező 329 kocsiból csak 70 kapott rendszámot és 29-et véglegesen kitiltottak a forgalomból.

1958-tól vezették be a hatkarakteres rendszámokat, melyek két betűből és négy számból álltak, közöttük rövid kötőjellel (pl. CX-12-34). A kezdőbetűk a jármű típusára, jellegére, üzembentartójára utaltak.

Magyar rendszám 1958 és 1990 között

A rendszámtábla színe fehér volt, fekete betűkkel. A 70-es évek elején vezették be a fekete alapon fehér betűs (ún. inverz) rendszámokat a szolgáltatóvállalatok járműveinél. A diplomáciai rendszámok kék alapon fehér, valamint a külföldi állampolgárok fehér alapon piros rendszámainak rendszere ma is használatban van. Az ideiglenes E-1234 és PRÓBA 12-34 formátumok rendszere is hasonló volt.

Az első rendszámtábla kisebb volt a hátsónál. A négyzet alakú hátsó rendszámoknál a felső sorban csak betűk szerepeltek. Ilyen „kockarendszámot” azonban 1958-tól magánautókra nem adtak ki, akkor sem, ha bizonyos típusoknál ez a forma lett volna indokolt (kivétel: PRÓBA, amely elöl-hátul négyzet alakú volt, bármely járművön). Lassú járművekre és a mezőgazdasági vontatók egy részére háromszög alakú rendszám került, csak számokkal vagy 2 betű, 4 szám kombinációval, kötőjelezés nélkül.

A rendszámtábla a hatóság tulajdonát képezte, de a jármű tulajdonosának kötelező volt törődnie vele, akár újra is kellett festenie.

A használt rendszámokat, ha vissza is vonták, később sok esetben újra kibocsátották. A magánszektor számára egészen az utolsó évekig nem adtak ki betűismétléses rendszámokat (pl. NN, UU, ZZ), ám a 80-as évek végén a privát tulajdonban levő járművek számának ugrásszerű növekedése nyomán ilyenekkel és más – korábban egyéb célra használt – tartományok még szabad részeinek felhasználásával igyekeztek lefedni a szaporodó autóállományt.

Jelen[szerkesztés]

Magyar rendszám 1990-től 2004-ig
Magyar EU-s rendszám 2004. május 1-jétől

Magyarországon a gépjárműveken jelenleg 6 karakter hosszúságú forgalmi rendszámok vannak használatban. Ezek sorozatrendszám esetén három betű, három szám felosztásban követik egymást, fehér alapon fekete karakterekkel. Bérfuvarozók esetében sárga az alapszín. A jelenlegi sorozat kibocsátása 1990 augusztusában kezdődött.

Mezőgazdasági célú járműveken használnak hét karakter hosszúságú, M123456 formátumú, fehér alapon zöld színű rendszámokat is.

A rendszámtábla bal felső részén egy piros-fehér-zöld zászló; alatta pedig egy domború H betű (nemzetközi autójel) található. ("nemzeti rendszám") A 2004. májusi Európai Uniós csatlakozás után kerültek használatba a bal oldalon (az ábrák alatti részen) kék alapszínű EU-s rendszámtáblák. (A JDA-001-től kezdve.) Ezeknél kék alapon az Unió 12 csillagos emblémája és alatta a fehér, sima, tehát nem domború nemzetközi autójel található. Az EU-s rendszámok csak a hagyományos és a sárga, bérfuvarozói rendszámoknál váltották le a korábbiakat; a nemzeti rendszámon továbbra is a magyar zászló és a „H” betű található. Rövidesen bevezették a szélvédő sarkába helyezett regisztrációs matricát is, ami sérülése esetén pótolható, de elvesztése esetén nem; a jármű ilyenkor új rendszámot kap. A matrica megléte minden olyan rendszámú járműnél kötelező, ami így került forgalomba.

Az egyik elveszített rendszám esetén, kérésre legyártják a hiányzó táblát – de csak egyszer. A sérült rendszámtáblát és/vagy regisztrációs matricát – amennyiben még azonosítható állapotú – kérésre újra legyártják. Mivel a sérültet az új átvételekor le kell adni, az ilyen újragyártásnak nincs darabszám korlátozása.

„A rendszámtábla olyan hatósági jelzés, mely a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának tulajdonát képezi.” (35/2000. (XI.30.) BM rendelet 45.§)

A jármű hátsó rendszámtáblájára ragasztják fel a műszaki vizsga érvényességi idejét jelző matricát. (2009. december 31-ig a környezetvédelmi felülvizsgálat érvényességét igazoló matrica is ide került fel.)

A rendszám szélén lévő H jelzés nem váltja ki a külföldi utazáskor kötelezően kihelyezendő államjelzést. Az uniós rendszámtáblákkal az Európai Unió területén külön felségjelzés nélkül lehet utazni.

Típusai[szerkesztés]

 • A – normál méret (európai szabvány: 520 mm * 110 mm)
 • B – kis méret (két soros: 240 mm * 130 mm) motorkerékpárra. Olyan járművekre is ilyen kerül már, amelyekre a normál méret nem fér rá, ilyenek jellemzően az amerikai autók.)
 • C – normál méret (két soros: 280 mm * 200 mm).
 • D – matrica, csak előre (európai szabvány: 520 mm * 110 mm. A korábban kiadott kisebb méretűek is használatban maradtak.)
 • E – különleges rendszám, (háromsoros: 130 mm * 240 mm) négykerekű segédmotorokra, a mopedautókra. Az egyetlen példány a jármű hátuljára kerül. Eredetileg 2010-től minden mopedre kötelező lett volna, de a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a kétkerekűekre még nem lett az.

A rendszámok között vannak olyan betűkombinációk, amikből az összes darab egy „A” és egy „C” típusú táblából áll. Ilyenek általában autóbuszokra, teherautókra illetve terepjárókra kerülnek.

Rendszámok csoportjai[szerkesztés]

Az utolsó I végű az ACI, az utolsó O végű az ACO, az utolsó Q-ra végződő rendszám az AWQ-999 volt. Ezek számnak nézhetők, vagy összeolvasásuk a számmal okozhat optikailag tévedést, ezért nem lehet I, O vagy Q a rendszám hárombetűs kombinációinak a végén, csak kért rendszámok esetén, és Q a középső betű sem lehet, mert az meg O-nak olvasható. AQQ és AQW betűkombinációk viszont voltak. Ugyancsak volt motoroknál UCO és UDO, utánfutóknál pedig XAO sorozatban kiadva. Ezen kívül a budapesti buszok rendszámai BPI és BPO betűkombinációval kezdődnek, ahol a BP Budapestet, az I 1-est, míg az O 0-t jelöl.

Tehergépjármű rendszáma

EAA … EDZ-123: Taxik rendszáma. Sárga alapon fekete karakterek – bérfuvarozás.

FIA … FZZ-123: Tehergépkocsik, kamionok rendszáma. Sárga alapon fekete karakterek – bérfuvarozás.

Xxx-123, Wxx-123[forrás?]: Utánfutók rendszáma.

Uxx-123: Motorkerékpárok rendszáma; de ilyet kaphatnak azok is akiknek két darab B méretű rendszámra van szükségük (például USA-ból hozott autók).

Yxx-123: Lassú járművek rendszáma. Fehér alapon piros karakterek.

Lassú jármű rendszáma

M12 3456: Mezőgazdasági járművek rendszáma. Fehér alapon zöld karakterek.

CK 12-34: A konzuli testületek diplomáciai mentességet nem élvező tagjainak járművei. Fehér alapon piros karakterek (2017. május 1-jéig).

A diplomáciai testületekhez tartozó jármű rendszáma

DT 12-34: A diplomáciai testületek hivatalos járművei. Kék alapon fehér karakterek (2017. május 1-jéig). Az egyes országokhoz meghatározott számtartomány tartozik. Részletesen lásd itt.

HC 12-34: „Tiszteletbeli konzul(Honorary Consul) titulust birtoklók járműveinek rendszáma. Fehér alapon piros karakterek. (2004. július 1. óta újonnan nem adható ki ilyen.)

CD 12-34: A diplomáciai testületek járműveinek az ország végleges elhagyásával járó hazaszállítására használt járműveinek rendszáma. Fehér alapon fekete karakterek. (2017.05.01-ig)

CD 123-456: A diplomáciai testületek hivatalos járművei. Kék alapon fehér karakterek. (2017.05.01-től).[2]

Hx 12-34: A Magyar Honvédség járműveinek rendszáma. (x = A, B, E, F, I, K, L, M, N, P, R, S, T, V, X)

MA 12-34: A Mentőszolgálat járműveinek rendszáma.

Veterán jármű OT rendszámmal

OT 12-34: Old-timer, azaz minősített veterán járművek rendszáma.

Rx 12-34: A Rendőrség járműveinek rendszáma (de sorozat rendszámokat is használnak). (x=A;B;C;stb.)

RR 0x-xx – RR 4x-xx: A Büntetés-végrehajtási szervezet járműveinek rendszáma.

RR 5x-xx – RR 9x-xx: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal járműveinek rendszáma.

C-X 1234: külföldi állampolgárok Magyarországon üzemeltetett gépjárműveinek rendszáma. (2009. április 1-jétől újonnan nem adható ki ilyen)

X-A 1234, X-B 1234 és X-C 1234: Bérautó. (2004. július 1. óta újonnan nem adható ki ilyen)

E-12345: Ideiglenes rendszámtábla.

P-12345: Forgalmi vizsga nélkül, a vezető felelősségére használt járművek. („Próba”)

V-12345: Vámügyintézés alatt álló járművek rendszáma. (Vámelőjegyzésben lévő járművek)

Z-12345: Vámügyintézés alatt álló járművek rendszáma. (Magyarországról kivitelre szánt járművek)

S Axx 123: Mopedautók rendszáma.

SP 12-34: Versenycélú járművek

Egyedi rendszámok[szerkesztés]

Egyedi rendszám

Manapság már úgynevezett „egyedi rendszámok” is kérhetőek, az alábbi megkötésekkel:

 • Az első három karakter betű kell, hogy legyen
 • Az utolsó karakter szám kell, hogy legyen
 • A betűk után már csak számok következhetnek
 • A megtévesztő vagy félelemkeltésre alkalmas feliratokat elutasítják. (Például MAFIA, HEKUS, POLIC vagy ZSARU). A trágár vagy obszcén, valamint a nemiségre utaló kifejezésekhez sem járulnak hozzá (ezeket szériában sem adják ki).

Normál rendszámok[szerkesztés]

A normál személygépjárműveken elhelyezett forgalmi rendszámok közül a(z)

 • J betűvel kezdődőeket 2003. december 22. és 2005. november 11. közt;
 • K betűvel kezdődőeket 2005. december 9. és 2007. október 25. közt;
 • L betűvel kezdődőeket 2007. december 4. és 2012. március 27. közt;
 • M betűvel kezdődőeket 2011. november 22. és 2015. március 11. közt;
 • N betűvel kezdődőeket 2015. márciusa és 2016 novembere közt állították ki a magyar hatóságok.
 • A P betűvel kezdődőeket 2016 novemberétől napjainkig állítják ki, a 0 (0) szám, az O (O) és a Q (Q) betűk könnyedén összetéveszthetőek egymással, ezért O és Q betűvel nem kezdődnek rendszámok.[3]

Foglalt rendszámsorok[szerkesztés]

Egyes rendszámsorozatokat cégek, intézmények megvásároltak, hogy járműveiket ezzel is megkülönböztessék.

AOA-330 Eredetileg Alba Volános buszoknak kiadott rendszám, de a buszok eladása miatt, már sok helyen láthatunk ilyet.

BBRO-12 Bankbroker (Brokernet Csoport)

BNET-12 és BRNT-12 Brokernet Csoport

BMW-002 – BMW-232 BMW rendszámok. Eredetileg a magyarországi márkakereskedőtől vásárolt autókhoz.

BPO-123 és BPI-123 A BKV Zrt autóbuszainak rendszáma. (A cég szokása szerint I=1; O=0. Tehát például a BPI-809-es forgalmi rendszámú busznak az azonosítója 18-09 és például a BPO-001-nek 00-01. )

FORD-01 – FORD-99: Magyarországi Ford márkakereskedők által (országos szinten) megrendelt rendszámok, ezen rendszámmal közlekedő Ford gépkocsik legtöbbje a márkakereskedők tulajdonában van (reklámcélokat szolgálnak).

GAZ-123: A Fővárosi Gázművek Rt. rendszáma.

GSM-900: Sugár András, a Westel 900 vezérigazgatójának szolgálati gépkocsiját ékesítette hosszú éveken át; pletykák szerint később (mielőtt távozott volna a cégtől) a TMH-001-re (T-Mobile Hungary) cserélte.

HAT-001 - HAT-009 A hat Reklámügynökség első 9 rendszáma.

HEL-001 - HEL-??? Az azóta megszűnt HÉLIKER RT. (később ZRT.) autói részére kiadva.

HPQ-123 A HP Magyarország (Hewlett-Packard/Compaq) járművei.

HTC-123 és HTE-123 A Magyar Telekom Nyrt. rendszáma. (de használnak már sorozatú rendszámokat is.) A „HTC” rövidítés: Hungarian Telecommunications Company (akkor még szó nem volt a későbbi Telecomról) - innen indult a rendszámok megrendelése, a nagy számú gépkocsipark indokolta a folytatást, így jött a HTD-123 és a HTE-123 sorozat.

ICN-001 - ICN-100 Az azóta megszűnt ICN Hungary (a Tiszavasvári Alkaloida Gyár volt tulajdonosa) járművei.

ICP-001 - ICP-100 Az azóta megszűnt Észak Magyarországi Innovációs Centrum Park Rt. /IC(P)/ Rt. autói részére kiadva.

IKR-123: az IKR Bábolna szolgálati gépkocsijai

JCB-415: Eredetileg a Kövi Kft. JCB munkagép forgalmazó, és szerviz Kft szerviz autóin volt használatos. Minden szám egy létező rakodógép azonosítója volt. (410,415,stb.) A céget felvásárolta a TERRA Kft. ma sorozat rendszámokat használnak, a JCB már megtalálható magán autókon is.

JTT-xxx: A JTT Holding cégautóin látható (http://jtt.hu/)

KAA-001 – KAA-150 Ford Ka rendszámok. Eredetileg a magyarországi Ford márkakereskedőtől vásárolt autókhoz

MAK-123 Magyar Autóklub szervizautóinak a rendszáma

MCD-123 A McDonald's Magyarország gépjárművei

MIZO-12 MiZo tejipari vállalat járművei (általában vontató jármű)

MKA-123 Az Alkotmánybíróság szolgálati gépkocsijai

MMM-001 – MMM-100 A 3M magyarországi forgalmazójának járművei (1-100-ig)

MNB Magyar Nemzeti Bank

MPK-123 - Magyar Pénzügyi Közvetítő ZRT.

MSC-123 A Magyar Suzuki Zrt. (Magyar Suzuki Corporation) tesztautói

MSZ-123 A Magyar Máltai Szeretetszolgálat járművei

MTV-123 A Magyar Televízió Rt. rendszáma

MVK-123 A Magyar Vöröskereszt rendszámai

OCE-001 Az Oce Hungária Kft. rendszáma

OHG-001 Az OROSházaGLAS Kft. rendszáma (de sorozat rendszámokat is használnak)

PAE-123 A Paksi Atomerőmű járművei

PSAFE-1 Pannon Safe Pénzügyi Tanácsadó RT.

PALL-12 Palladium (Brokernet Csoport)

PANDA-1 A WWF Magyarország autója

PCA-123 A Peter Cerny Alapítvány járművei

PEP-123 A Pepsi Magyarország járművei

PRTKL-1 A Külügyminisztérium protokolláris feladatokra használt járművei

PTE-123 A Pécsi Tudományegyetem járművei

REN-123 A Renault Hungária járművei

RGD-123 A Regeda Informatika járművei

RYN-123 A - már megszűnt - Rynart Transport Hungary Kft. kamionjain, teherautóin és szolgálati járművein lévő rendszámok

SAP-123 A SAP Hungary Kft. rendszámai (de sorozat rendszámokat is használnak)

SCH-123 A SCHACHERMAYER KFT rendszámai

SKF-123 Az SKF Svéd Golyóscsapágy Zrt. rendszámai

SMR-123 Az SMR AMT Hungary Bt. gépjárműipari beszállító cégcsoport járművei

SNET-01 - SNET-?? A Sciennet járművei

SOS-501 – SOS-520 A SOS Hungary Mentőszolgálat járművei

TEJ-123 MiZo tejipari vállalat járművei (általában vontatmány)


TCS-01 A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság tűzoltási csoport járműve (pesti oldalon)

TCS-02 A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság tűzoltási csoport járműve (budai oldalon) --> TCS-101 - TCS 200 A Top Cop Security Zrt Szolgálati járművei

TOI-123 A TOI-TOI mobil-WC cég járművei

UFS-123 Az UFS (United Financial Services Group) pénzügyi cég szolgálati autói

VID-123 A VT-Transman Kft. (Videoton Holding Rt. a tulajdonos) autóbuszainak a rendszámtartománya

VWO-123 Magyarországi Volkswagen márkakereskedők által megrendelt rendszámok (reklámcélokat szolgálnak)

WOLF-12 A Wolf Klíma gépjárművei

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://users.atw.hu/adamveszner/hungary_en.html
 2. http://magyaridok.hu/belfold/szamos-valtozas-varhato-rendszamtablaknal-1522603/
 3. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> tag; nincs megadva szöveg a(z) vezess.hu nevű ref-eknek

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar forgalmi rendszámok témájú médiaállományokat.