Magyar forgalmi rendszámok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a szócikk a magyarországi forgalmi rendszámok történetéről szól.

Múlt[szerkesztés]

Az „automobilok” terjedésekor hamar igénnyé vált azok megjelölése. Már az 1901-ben hozott rendeletek is előírják a hatósági rendszám használatát és a kötelező műszaki vizsgálatot. 1906-ban a „Magyar Automobil-Club” jegyzéke szerint a legnagyobb rendszám a 351-es volt (ezt Törley József egyik teherautója használta).

Az 1910 áprilisában kiadott belügyminisztériumi rendelet az ország területét 15 járműkerületre osztotta. Ezek a kerületek egy–egy betűjelzést kaptak, amelyet a rendszámtáblán fel kellett tüntetni. Két város, Budapest és Fiume önálló kerületnek számított. A rendszámok egy betűből egy kötőjelből és három számjegyből álltak, kivéve Budapestet, ahol a rendszámok római számmal kezdődtek.

A II. világháború után új szabályozást vezettek be. A roncsokból felépített vagy külföldről behozott legális járművekre csekély összegért adtak használati engedélyt. A nyersanyaghiány miatt a rendőrség nem tudott rendszámtáblákat gyártatni, ezért azt a tulajdonosok maguk készítették. (Ezért nincs pontos statisztika az akkori gépjárműállományról.)

1948-ban a benzinjegyek bevezetésekor derült ki, hogy sokan kitalált rendszámokat használtak és engedély nélkül közlekedtek. Sok volt a műszaki hiba miatti baleset is. Ezért a 20 000/1948 Közl. M. rendeletben kötelezővé tették a gépjárművek műszaki szemléjét, valamint új rendszámokat adtak ki. Az akkori állapotokra jellemző, hogy az első négy napon jelentkező 329 kocsiból csak 70 kapott rendszámot és 29-et véglegesen kitiltottak a forgalomból.

1958-tól vezették be a hatkarakteres rendszámokat, melyek két betűből és négy számból álltak, közöttük rövid kötőjellel (pl. CA-12-34). A kezdőbetűk a jármű típusára, jellegére, üzembentartójára utaltak.

Magyar rendszám 1958 és 1990 között

A rendszámtábla színe fehér volt, fekete betűkkel. A 70-es évek elején vezették be a fekete alapon fehér betűs (ún. inverz) rendszámokat a szolgáltatóvállalatok járműveinél. A diplomáciai rendszámok kék alapon fehér, valamint a külföldi állampolgárok fehér alapon piros rendszámainak rendszere ma is használatban van. Az ideiglenes E-1234 és PRÓBA 12-34 formátumok rendszere is hasonló volt.

Az első rendszámtábla kisebb volt a hátsónál. A négyzet alakú hátsó rendszámoknál a felső sorban csak betűk szerepeltek. Ilyen „kockarendszámot” azonban 1958-tól magánautókra nem adtak ki, akkor sem, ha bizonyos típusoknál ez a forma lett volna indokolt (kivétel: PRÓBA, amely elöl-hátul négyzet alakú volt, bármely járművön). Lassú járművekre és a mezőgazdasági vontatók egy részére háromszög alakú rendszám került, csak számokkal vagy 2 betű, 4 szám kombinációval, kötőjelezés nélkül.

A rendszámtábla a hatóság tulajdonát képezte, de a jármű tulajdonosának kötelező volt törődnie vele, akár újra is kellett festenie.

A használt rendszámokat, ha vissza is vonták, később sok esetben újra kibocsátották. A magánszektor számára egészen az utolsó évekig nem adtak ki betűismétléses rendszámokat (pl. NN, UU, ZZ), ám a 80-as évek végén a privát tulajdonban levő járművek számának ugrásszerű növekedése nyomán ilyenekkel és más – korábban egyéb célra használt – tartományok még szabad részeinek felhasználásával igyekeztek lefedni a szaporodó autóállományt.

Jelen[szerkesztés]

Magyar rendszám 1990-től 2004-ig
Magyar EU-s rendszám 2004. május 1-jétől

Magyarországon a gépjárműveken jelenleg 6 karakter hosszúságú forgalmi rendszámok vannak használatban Ezek sorozatrendszám esetén három betű, három szám felosztásban követik egymást, fehér alapon fekete karakterekkel. Bérfuvarozók esetében sárga az alapszín. A jelenlegi sorozat kibocsátása 1990 augusztusában kezdődött, hivatalosan az első ilyen rendszám az AAB-001-es volt.

Mezőgazdasági célú járműveken használnak hét karakter hosszúságú, M123456 formátumú, fehér alapon zöld színű rendszámokat is.

A rendszámtábla bal felső részén egy piros-fehér-zöld zászló; alatta pedig egy domború H betű (nemzetközi autójel) található. („nemzeti rendszám”) A 2004. májusi Európai Uniós csatlakozás után kerültek használatba a bal oldalon (az ábrák alatti részen) kék alapszínű EU-s rendszámtáblák. Ezeknél kék alapon az Unió 12 csillagos emblémája és alatta a fehér, sima, tehát nem domború nemzetközi autójel található. Az EU-s rendszámok csak a hagyományos és a sárga, bérfuvarozói rendszámoknál váltották le a korábbiakat; a nemzeti rendszámon továbbra is a magyar zászló és a „H” betű található. Rövidesen bevezették a szélvédő sarkába helyezett regisztrációs matricát is, aminek megléte az uniós rendszámoknál már kötelező.

Egy elveszített rendszám esetén, kérésre legyártanak egy harmadikat; de a következő alkalommal a jármű új rendszámot kap. A regisztrációs matrica megsemmisülése esetén is új rendszám kerül kiadásra. A sérült rendszámtáblát és/vagy regisztrációs matricát – amennyiben még azonosítható állapotú – kérésre újra legyártják. Mivel a sérültet az új átvételekor le kell adni, az ilyen újragyártásnak nincs darabszám korlátozása.

„A rendszámtábla olyan hatósági jelzés, mely a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának tulajdonát képezi.” (326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 53. § (1) bekezdése)

Korábban a jármű hátsó rendszámtáblájára ragasztották fel a műszaki vizsga érvényességi idejét és a környezetvédelmi felülvizsgálat érvényességét igazoló matricákat. 2009-ben 147 000 új rendszám került forgalomba, míg 2016-ban már 360 000 darab. A jelenlegi ütemmel számolva körülbelül 2025 környékére fogynak el a mostani betűkombinációk.[2]

A rendszám szélén lévő H jelzés nem váltja ki a külföldi utazáskor kötelezően kihelyezendő államjelzést. Az uniós rendszámtáblákkal az Európai Unió területén lehet külön felségjelzés nélkül utazni.

Típusai[szerkesztés]

 • A – normál méret (európai szabvány: 520 mm * 110 mm)
 • B – kis méret (két soros: 240 mm * 130 mm) motorkerékpárra. Olyan járművekre is ilyen kerül már, amelyekre a normál méret nem fér rá, ilyenek jellemzően az amerikai autók.)
 • C – normál méret (két soros: 280 mm * 200 mm).
 • D – matrica, csak előre (európai szabvány: 520 mm * 110 mm. A korábban kiadott kisebb méretűek is használatban maradtak.)
 • E – különleges rendszám, (háromsoros: 130 mm * 240 mm) négykerekű segédmotorokra, a mopedautókra. Az egyetlen példány a jármű hátuljára kerül. Eredetileg 2010-től minden mopedre kötelező lett volna, de a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a kétkerekűekre még nem lett az.

A rendszámok között vannak olyan betűkombinációk, amikből az összes darab egy „A” és egy „C” típusú táblából áll. Ilyenek általában autóbuszokra, teherautókra illetve terepjárókra kerülnek.

Rendszámok csoportjai[szerkesztés]

Az utolsó I végű az ACI, az utolsó O végű az ACO, az utolsó Q-ra végződő rendszám az AWQ-999 volt. Ezek számnak nézhetők, vagy összeolvasásuk a számmal okozhat optikailag tévedést, ezért nem lehet I, O vagy Q a rendszám hárombetűs kombinációinak a végén, csak kért rendszámok esetén, és Q a középső betű sem lehet, mert az meg O-nak olvasható. AQQ és AQW betűkombinációk viszont voltak. Ugyancsak volt motoroknál UCO és UDO, utánfutóknál pedig XAO sorozatban kiadva. Ezen kívül a budapesti régebbi Ikarus buszok rendszámai BPI és BPO betűkombinációval kezdődnek, ahol a BP Budapestet, az I 1-est, míg az O 0-t jelöl.

Taxi rendszáma
Tehergépjármű rendszáma

EAA … EDZ-123: Taxik rendszáma. Sárga alapon fekete karakterek – bérfuvarozás.

FIA … FZZ-123: Tehergépkocsik, kamionok rendszáma. Sárga alapon fekete karakterek – bérfuvarozás.

WAA ... XZZ-123[forrás?]: Utánfutók rendszáma.

UAA ... UZZ-123: Motorkerékpárok rendszáma; de ilyet kaphatnak azok is akiknek két darab B méretű rendszámra van szükségük (például USA-ból hozott autók).

YAA ... YZZ-123: Lassú járművek rendszáma. Fehér alapon piros karakterek.

BPI-123, BPO-123: Budapesti buszok hivatalos rendszámai (1999.02.07.-ig)

Hibrid vagy teljesen elektromos meghajtott gépjármű rendszáma

N betűvel kezdődő és ezutáni, zöld színű rendszámok: Zöld alapon fekete karakterek. Külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid (benzin-elektromos vagy dízel-elektromos) vagy teljesen elektromos meghajtású gépjárművek rendszáma. Plug-in Hibrid járműveknél a feltétele a minimum 25 km tisztán elektromos hatótáv. Zöld rendszámmal jármű bizonyos városokban[3] a parkolózónákban is parkolhat, fizetés nélkül. Zöld sorozatrendszámok 2019. júliusig: NLE, NNB, PAV, PDA, PMY, PUL, PPZ, PXA, PYA, REW, RIA, RKZ, RMY, RMZ, RNY, RPZ.

Lassú jármű rendszáma

M123456: Mezőgazdasági járművek rendszáma. Fehér alapon zöld karakterek.

CK 12-34: A konzuli testületek diplomáciai mentességet nem élvező tagjainak járművei. Fehér alapon piros karakterek (2017.05.01-jéig).

A diplomáciai testületekhez tartozó jármű rendszáma

DT 12-34: A diplomáciai testületek hivatalos járművei. Kék alapon fehér karakterek (2017.05.01-jéig). Az egyes országokhoz meghatározott számtartomány tartozik. Részletesen lásd itt.

HC 12-34: „Tiszteletbeli konzul(Honorary Consul) titulust birtoklók járműveinek rendszáma. Fehér alapon piros karakterek. (2004.07.01. óta újonnan nem adható ki ilyen.)

CD 12-34: A diplomáciai testületek járműveinek az ország végleges elhagyásával járó hazaszállítására használt járműveinek rendszáma. Fehér alapon fekete karakterek. (2017.05.01-ig)

A mentőszolgálat járműveinek rendszáma

CD 123-456: A diplomáciai testületek hivatalos járművei. Kék alapon fehér karakterek. (2017.05.01-től).[4]

Hx 12-34: A Magyar Honvédség járműveinek rendszáma. (x = A, B, E, F, I, K, L, M, N, P, R, S, T, V, X)

Minősített veterán járművek rendszáma

MA 12-34: A Mentőszolgálat járműveinek rendszáma.

1959-es évjáratú Ikarus 31 autóbusz OT rendszámmal

OT 12-34: Old-timer, azaz minősített veterán járművek rendszáma.

Rx 12-34: A Rendőrség járműveinek rendszáma (de sorozat rendszámokat is használnak). (x=A;B;C;stb.)

RR 0x-xx – RR 4x-xx: A Büntetés-végrehajtási szervezet járműveinek rendszáma.

RR 5x-xx – RR 9x-xx: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal járműveinek rendszáma.

C-C 1234, C-X 1234: külföldi állampolgárok Magyarországon üzemeltetett gépjárműveinek rendszámai. (2009.04.01. óta újonnan nem adható ki ilyen)

X-A 1234, X-B 1234 és X-C 1234: Bérautó. (2004.07.01. óta újonnan nem adható ki ilyen)

E-12345: Ideiglenes rendszámtábla.

P-12345: Forgalmi vizsga nélkül, a vezető felelősségére használt járművek. („Próba”)

V-12345: Vámügyintézés alatt álló járművek rendszáma. (Vámelőjegyzésben lévő járművek)

Z-12345: Vámügyintézés alatt álló járművek rendszáma. (Magyarországról kivitelre szánt járművek)

S Axx 123: Mopedautók rendszáma.

SP 12-34: Versenycélú járművek rendszáma.

Egyedi rendszámok[szerkesztés]

Egyedi rendszám

Manapság már úgynevezett „egyedi rendszámok” is kérhetőek, az alábbi megkötésekkel:

 • Az első három karakter betű kell hogy legyen
 • Az utolsó karakter szám kell hogy legyen
 • A betűk után már csak számok következhetnek
 • A megtévesztő vagy félelemkeltésre alkalmas feliratokat elutasítják. (Például MAFIA, HEKUS, POLIC vagy ZSARU). A trágár vagy obszcén, valamint a nemiségre utaló kifejezésekhez sem járulnak hozzá (ezeket szériában sem adják ki).

Normál rendszámok[szerkesztés]

A rendszámok cseréjére eredetileg 1995. december 31. volt a határidő személy– és tehergépjárművek számára, ezért ebben az időszakban jóval több új típusú rendszámra támadt igény. Mivel a rendszámok kiosztása megyénként más ütemben zajlott az igénytől függően, ezért nem beszélhetünk napra pontos időpontokról, a megjelenésük időtartamában vannak átfedések melyek csupán becslések. Kezdőbetűk szerint az alábbi körülbelüli évekre tehetők a sorozatrendszámok kiosztása:

 • A: 1990 - 1992
 • B, C: 1991 - 1992
 • D: 1992 - 1995
 • E: 1993 - 1995
 • F: 1995 - 1996
 • G: 1996 - 1999
 • H: 1999 - 2002
 • I: 2001 - 2003
 • J: 2003 - 2005
 • K: 2005 - 2007
 • L: 2007 - 2012
 • M: 2011 - 2015
 • N: 2015 - 2016
 • O: nem került kiosztásra a nulla karakterrel való összetéveszthetőség miatt[5]
 • P: 2016 - 2018
 • Q: sorozatban kiadott rendszámoknál nem használt karakter
 • R: 2018 - 2019
 • S: 2019 - napjainkig

Sorozatban felhasználható kezdőbetűk közül csak a(z) T, V, Z maradtak hátra.

Foglalt rendszámsorok[szerkesztés]

Egyes rendszámsorozatokat cégek, intézmények megvásároltak, hogy járműveiket ezzel is megkülönböztessék.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://users.atw.hu/adamveszner/hungary_en.html
 2. Már csak nyolc évre elég rendszámkombinációnk maradt. Index.hu. (Hozzáférés: 2017. október 5.)
 3. Mely városokban lehet zöld rendszámmal ingyen parkolni? (magyar nyelven). Villanyautósok. (Hozzáférés: 2019. április 10.)
 4. http://magyaridok.hu/belfold/szamos-valtozas-varhato-rendszamtablaknal-1522603/
 5. Ez az indok valójában hamis, hiszen a magyar forgalmi rendszámok első karaktere egyáltalán nem lehet szám, így nulla sem, ezért nem is lehetne Összetéveszteni az O betűvel.
 6. http://iho.hu/img/galery/120430-keklampas_5.jpg

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:License plates of Hungary
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar forgalmi rendszámok témájú médiaállományokat.