Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 47° 30′ 12″, k. h. 19° 02′ 48″ A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága országos hatáskörű – szakmai felügyeleti – büntetés-végrehajtási szerv Budapest V. kerületében, a Steindl Imre u. 8. szám alatt. Költségvetési szerv, jogi személy.

Története[szerkesztés]

A börtönügy irányítása 1952-ben az Igazságügyi Minisztériumtól a Belügyminisztériumhoz került át. A büntetőintézetek központi irányítására ekkor hozták létre a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. Az elítéltmunkáltatás irányítását a Közérdekű Munkák Igazgatósága (KÖMI) vette át.

A büntetés-végrehajtási szervezet irányítási és felügyeleti jogköre 1963-ban került vissza az Igazságügyi Minisztériumhoz.

Alaptevékenysége[szerkesztés]

  • a büntetés-végrehajtási szervek szolgálati feladatai végrehajtásának – így különösen a fogva tartás biztonságával, a fogvatartottak nevelésével, foglalkoztatásával, egészségügyi ellátásával, szállításával és nyilvántartásával kapcsolatos tevékenységeknek – felügyelete, ellenőrzése és szakmai irányítása
  • a büntetés-végrehajtási szervezet költségvetésének keretei között a büntetés-végrehajtási szervek feladatainak ellátásához szükséges feltételek biztosítása

Felügyeleti szerve a Belügyminisztérium.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • 20/1997. (VII. 8.) IM rendelet a büntetés-végrehajtási szervek alapító okiratainak kiadásáról, módosításáról