DataMatrix-kód

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

 A DataMatrix-kód egyike a legnépszerűbb 2D-s kódoknak. Az 1980-as évek végén az Amerikai Egyesült Államokbeli Acuity Corp révén lett híres.

Egy DataMatrix-kód. Jelentése: Wikipédia, a szabad enciklopédia!

Szabványosítás[szerkesztés]

A DataMatrix 2000-ben vált nemzetközi ISO/IEC 16022 szabvánnyá, melyet 2008-ban az ISO/IEC TR 24720 szabvány követett. 2004-ben a GS-1, a globális szabványok terén működő nemzetközi szervezet a DataMatrixot hivatalos GS-1 standardként ismerte el.[1]

Tulajdonságai[szerkesztés]

  • Adatsűrűsége nagyobb, mint a többsoros illetve az 1D jelképeké.
  • A Datamatrix-kód csak 2D CCD-imager scannerekkel olvasható.
  • Nyílt szabványokra épül.
  • jól alkalmazható, mint kisméretű azonosító jel a terméken, de akár automatikus raktári olvasása is alkalmas különböző szállítói csomagolásokon.
  • Nyomtatható a lineáris jelképekhez használt eszközökkel.
  • A Datamatrix jelkép lehetővé teszi numerikus, alfa-numerikus, ASCII, bináris tartalom, nemzeti karakterek kódolását is.[1]

adattárolási képessége[szerkesztés]

A 144x144 ECC-200 DataMatrix-kód maximum 3116 numerikus, 2335 alfanumerikus vagy 1556 bináris karaktert tárolhat.

Hibajavítási képességek[szerkesztés]

Maga a szabvány hibafelismerő és javító algoritmussal is el van látva, amely segítségével még olyan DataMatrix kódok is sikeresen olvashatók, amelyek össze vannak karcolva, foltosak, koszosak vagy akár a kód 20%-ban hiányos.

A nyomtatási kontrasztnál sincsen komolyabb követelmény megadva, ezért még a gyengébb minőségű kódokat is biztonsággal beolvassák a mai modern kódolvasó eszközök, rendszerek.

Ezek miatt vált nagyon népszerűvé az olyan helyeken, ahol a kód különböző külső behatásoknak, mint például zsír, kosz, festék, vegyi bevonatok lehet kitéve.[2]

P 20180511 173616

Felhasználása[szerkesztés]

Egyre elterjedtebb az autóiparban, elektronikai alkatrészeknél és a gyógyszeriparban. Mindez azért, mivel a QR-kódhoz képest sokkal kisebb méretben is nagyon jól olvasható.

További információk[szerkesztés]

ingyenes DataMatrix generáló honlap[halott link]

német nyelvű szócikk

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. qr-kod.hu: Mi-az-a-DataMartix-kod. [2018. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 11.)

Források[szerkesztés]