Tréler

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Aszfaltútépítő Vállalat (korábban Bihn gyár) széntüzelésű aszfalt utánfutói
Lakókocsiként is szolgáló, lovak szállítására alkalmas tréler vontatóhoz kapcsolva
Lánctalpas könnyűharckocsit szállító tréler

A tréler (angolul trailer) egy beépített meghajtó motor nélküli szállítójármű, a pótkocsi egy variánsa. (Lakhatás céljára szolgáló kivitele a lakókocsi.) Kialakításuk a szállítmánytípushoz alkalmazkodik. A mozgatásához minden esetben vontatójárműre van szükség.

Közúti közlekedéshez jelzőlámpákkal, fényvisszaverőkkel kell ellátni. A vontató és a vontatmány üzemeltetése jellemzően jogszabályokban meghatározott további feltételekhez van kötve. (Magyarországon elsősorban a KRESZ és Köhém rendeletek előírásai szerint.)

A trélerek egy részét, jellemzően a kisebb méretűeket utánfutónak, a nagyobbakat pótkocsinak is nevezik. Trélerek alatt elsősorban a síkplatós, járművek, gépek, vagy egyéb nagyobb tárgyak szállítására alkalmas pótkocsikat értjük, ezek amúgy rendelkezhetnek oldalfallal vagy ponyvával is. A trélerek alkalmas bázisai egyedi kialakítású felépítményeknek, ezáltal speciális pótkocsik is lehetnek. Az angol trailer kifejezés ugyanakkor ezeknél többféle pótkocsitípust is jelölhet, akár a közönséges szállításra való pótkocsit is. (Nem összekeverendő a trailer, mint filmelőzetes szóval.)

A kisebb méretű utánfutók a vontató jármű vonóberendezését elsősorban hosszirányban terhelik; fékezésük nincs, vagy automatikus, azaz ráfutófékes. A nehéz trélerek már átmenő fékrendszerrel kapcsolódnak a nagy teljesítményű teherautóhoz, vagy nehézvontatóhoz. A nyergesvontató kialakításnál a vontató jármű tengelyeire is nehezedik a vontatmány súlyából.

Túlméretes vagy túlsúlyos szállítmányok szállítására alkalmas trélerek módosítható hosszúsággal, szélesítésekkel is rendelkezhetnek, különleges esetekben kisebb-nagyobb modulelemekből és ezek tartozékaiból is állhatnak, melyekből kívánság szerint az adott szállítmánynak és szállítási feltételeknek megfelelő tréler állítható össze.

Gyakori fajtái[szerkesztés]

  • Síkplatós (ponyvával, vagy anélkül), zárt dobozos
  • Kerékpár, vagy motorkerékpár szállító
  • Hajószállító
  • Állatszállító
  • Folyadék, gáz, üzemanyag szállító
  • Energiatermelő, átalakító géppel felszerelt (áramfejlesztő, szivattyú vagy kompresszor)
  • Hűtőkocsi

Képtár[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:Trailers
A Wikimédia Commons tartalmaz Tréler témájú médiaállományokat.
  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap