Tom Henning Øvrebø

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tom Henning Øvrebø
Személyes adatok
Teljes név Tom Henning Øvrebø Born
Születési dátum 1966. június 22.
Születési hely OsloNorvégia norvég
Magasság 187 cm
Testsúly 89 kg
Beszélt nyelvek norvég
Egyéb foglalkozás Pszichológus
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
1992 I. Liga Játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
1994 FIFA-tag Játékvezető

Tom Henning Øvrebø (Oslo, 1966. június 22.) norvég nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve: Tom Henning Øvrebø Born. Polgári foglalkozását tekintve pszichológus.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A labdarúgás játékszabályairól tett vizsgája után alacsonyabb osztályú mérkőzéseken szerzett tapasztalatokat. Szakmai ellenőrei javaslatára 1992-ben debütálhatott hazája legmagasabb osztályában. Fiatal kora ellenére az első osztály rendszeresen foglalkoztatott játékvezető. Első ligás mérkőzéseinek száma: 205 (2008)

Nemzeti kupadöntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vezetett Kupa-döntők száma: 2.

Norvég Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kétszer vezethette hazájában a döntőt, első esetben 1999-ben a RosenborgBrann, majd 2006-ban a FredrikstadSandefjord csapatok közreműködésével.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Norvég Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 1994-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több nemzetek közötti válogatott- és klubmérkőzést vezetett. Első nemzetközi szerepléseinél Terje Hauge-nak volt a segéd-játékvezetője, a találkozók 4. bírója. Pályafutása alatt számos nemzetek közötti válogatott mérkőzést irányított. Nemzetközi válogatott mérkőzéseinek száma: 17 (2008)

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2008-ban a FIFA bejelentette, hogy a Dél-Afrikai rendezésű, a XIX., a 2010-es labdarúgó-világbajnokság lehetséges játékvezetők átmeneti listájára jelölte.

Európa-bajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztria és Svájc közösen rendezte a XIII., a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntő tornáját. Ez volt az első jelentősebb nemzetközi tornája. A nemzetközi eseményen két mérkőzést, a NémetországLengyelország (2:0) nyitómérkőzést (csoportmérkőzést) és az OlaszországRománia (1:1) csoportmérkőzést vezette. A mérkőzést követően az Olasz Labdarúgó-szövetség sportdiplomáciai úton tiltakozott a FIFA-nál, az eredménye Øvrebø ezen a tornán nem vezethetett több mérkőzést. Vezetett mérkőzéseinek száma: 2

Nemzetközi kupamérkőzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Számtalan UEFA-kupa, UEFA Bajnokok Ligája (BL) és egyéb klubmérkőzést irányított.

Bajnokcsapatok Európa-kupája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első mérkőzése 2001-ben volt, azóta törzsvendége számos mérkőzésnek. 2007-ben a UEFA BL-kupájának negyeddöntőjének egyik mérkőzését, a ChelseaValencia CF találkozót vezette. 2009-ben az egyik elődöntőt - 26. BL találkozója - , a ChelseaBarcelona (1:1) találkozót irányította. Minden játékvezetőnél előfordul egyszer-egyszer, hogy nem a legjobb formáját hozza. Ezen a mérkőzésen, meglepetésre több esetben bizonytalan, határozatlan volt, ítéleteinél érezhető volt az előző döntés korrekciója. A játékvezetés egyik alapkövetelménye, hogy a téves ítéleteket - amire a játékvezető azonnal rájön és bizonyos esetek kivételével - nem korrigálják, mert a korrekció újabb tévedésekhez vezet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyar kapcsolat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009-ben Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban, a DVSC-TEVAOlympique Lyon (0–4) UEFA-bajnokok ligája csoportmérkőzést irányította. A Nemzeti Sport újságírója több - érzelmi alapon - hibát rótt fel neki.[forrás?]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]