Direct One (telekommunikációs szolgáltató)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Direct One szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Direct One
Jelmondat Csodák várnak
Típus magán
Alapítva 2000. szeptember 1. (UPC Direct néven)
2021. február 1. (Direct One néven)
Székhely Luxembourg
Iparág telekommunikáció
Szolgáltatások televízió
Anyavállalata Liberty Global (2000-2019)
M7 Group (Vivendi/Canal+) (2019 óta)
Nyelvek magyar és továbbiak

Magyar cégjegyzékszám 13-09-096170
A Direct One weboldala

A Direct One (ejtsd: direkt ván, dájrekt ván korábban: UPC Direct) a Canal+ Luxembourg S.à r.l. műholdas tévészolgáltató vállalat tulajdonában lévő márka. A vállalat Direct One márkanéven értékesíti műholdas tévészolgáltatását Magyarországon, amely parabolaantennán keresztül, digitális jeltovábbítással érhető el az előfizetők számára. A UPC Direct volt a harmadik a magyarországi műholdas piacon, a több mint 230 ezer előfizetőjével (2020. október)

A UPC Direct nem összekeverendő a kábeles tévészolgáltatást nyújtó UPC Magyarország Kft.-vel, melyet 2019-ben a Vodafone felvásárolt és saját nevén működtet tovább. A két vállalat által nyújtott szolgáltatás technológiában és csatornakiosztásban is különbözik egymástól. Eredetileg a UPC és a UPC Direct anyavállalata azonos volt.

Története[szerkesztés]

2000. szeptember 1-jén indult el UPC Direct néven, a UPC Magyarország Kft. üzletágaként.

2007-től egyre nagyobb szerepet kaptak a digitális tartalmak, melyhez illeszkedve elsők között vezette be a DVR szolgáltatást, mely a műsorok rögzítését és visszanézését teszi lehetővé.

2010-ben új műholdról történő műsorszórásra tért át a szolgáltató, amely lehetővé tette a csatornaszám bővítését. 2010 óta a UPC Magyarországtól független vállalat volt.[1]

2019-től a UPC Direct új tulajdonosa az M7 Group lett. A cégcsoport székhelye Luxemburgban van. Az M7 Group Európa legnagyobb műholdas- és IP televízió szolgáltatója, számos országban nyújt kiváló szolgáltatást, így Magyarország mellett Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is jelen van. 2020 májusától pedig a cég hivatalosan is az M7 Group-ot felvásároló Canal+ Groupe részévé vált.

A Direct One kínálatában akár 118 magas minőségű műholdas, illetve digitális helyi és nemzetközi csatorna, valamint prémium mozicsatornákat tartalmazó csomagok széles választéka megtalálható.

A szolgáltató 2019 végén bevezetett új, innovatív szolgáltatása a Direct Now (korábban: UPC Direct Now) alkalmazás – az új online szolgáltatás akár 81 lineáris csatorna elérését biztosítja mely csatornák közül 79 újraindítható, illetve visszajátszható. Az applikációt a Direct One előfizetők díjmentesen tölthetik le, és ezen keresztül bárhol és bármikor hozzáférhetnek kedvenc műsoraikhoz okoseszközeiken (például okostelefon, laptop) keresztül: egyszerre akár 5 műsor nézhető 5 különböző eszközön.  

2021. február 1-től a UPC Direct, miután az attól független UPC Magyarország tíz hónappal előtte beolvadt a Vodafone-ba, Direct One néven folytatja működését.[2] Ezzel a UPC márkanév teljesen eltűnt Magyarországról.

Szolgáltatásai[szerkesztés]

  • Műholdas Televízió (Sat TV)
  • Online TV (Direct Now)
  • Extrák: DVR, Prémium csomagok

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megújulunk: a UPC Direct mostantól Direct One | Direct One. www.directone.hu. (Hozzáférés: 2021. február 3.)
  2. Átnevezik a UPC Direct műholdas szolgáltatót (magyar nyelven). Media1, 2021. január 28. (Hozzáférés: 2021. február 1.)

További információk[szerkesztés]