Direct One (telekommunikációs szolgáltató)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Direct One szócikkből átirányítva)
Direct One
JelmondatÉlmény,ami körülvesz (UPC Directként) Csodák várnak(Direct Oneként)
Típusmagán
JogelődUPC Direct
Alapítva1995. szeptember 1. (UPC Direct néven)
2021. február 1. (Direct One néven)
SzékhelyLuxembourg
AlapítóLiberty Global
IparágTelekommunikáció
SzolgáltatásokInternet, Televízió és VOIP Telefon
AnyavállalataLiberty Global (2000-2019)
M7 Group (Vivendi/Canal+) (2019 óta)
Nyelvekmagyar és továbbiak

Magyar cégjegyzékszám13-09-096170
A Direct One weboldala
SablonWikidataSegítség

A Direct One (ejtsd: dájrekt ván, korábban: UPC Direct) a Canal+ Luxembourg S.à r.l. műholdas tévészolgáltató vállalat tulajdonában lévő márka. A vállalat Direct One márkanéven értékesíti műholdas tévészolgáltatását Magyarországon, amely parabolaantennán keresztül, digitális jeltovábbítással érhető el az előfizetők számára. A UPC Direct volt a harmadik a magyarországi műholdas piacon, a több mint 230 ezer előfizetőjével (2020 október).

A UPC Direct nem összekeverendő a kábeles tévészolgáltatást nyújtó UPC Magyarország Kft.-vel, melyet 2019-ben a Vodafone felvásárolt és saját nevén működtet tovább. A két vállalat által nyújtott szolgáltatás technológiában és csatornakiosztásban is különbözik egymástól. Eredetileg a UPC és a UPC Direct anyavállalata azonos volt.

Története[szerkesztés]

2000. szeptember 1-jén indult el UPC Direct néven, a UPC Magyarország Kft. üzletágaként.

2007-től egyre nagyobb szerepet kaptak a digitális tartalmak, melyhez illeszkedve elsők között vezette be a DVR szolgáltatást, mely a műsorok rögzítését és visszanézését teszi lehetővé.

2010-ben új műholdról történő műsorszórásra tért át a szolgáltató, amely lehetővé tette a csatornaszám bővítését. 2010 óta a UPC Magyarországtól független vállalat volt.[1]

2016-ban (hálózatbérléssel) a Combo csomagok értékesítése elkezdődött.

2019-től a UPC Direct új tulajdonosa az M7 Group lett. A cégcsoport székhelye Luxemburgban van. Az M7 Group Európa legnagyobb műholdas- és IP televízió szolgáltatója, számos országban nyújt kiváló szolgáltatást, így Magyarország mellett Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is jelen van. 2020 májusától pedig a cég hivatalosan is az M7 Group-ot felvásároló Canal+ Groupe részévé vált.

A Direct One kínálatában akár 118 magas minőségű műholdas, illetve digitális helyi és nemzetközi csatorna, valamint prémium mozicsatornákat tartalmazó csomagok széles választéka megtalálható.

A szolgáltató 2019 végén bevezetett új, innovatív szolgáltatása a Direct Now (korábban: UPC Direct Now) alkalmazás – az új online szolgáltatás akár 81 lineáris csatorna elérését biztosítja mely csatornák közül 79 újraindítható, illetve visszajátszható. Az applikációt a Direct One előfizetők díjmentesen tölthetik le, és ezen keresztül bárhol és bármikor hozzáférhetnek kedvenc műsoraikhoz okoseszközeiken (például okostelefon, laptop) keresztül: egyszerre akár 5 műsor nézhető 5 különböző eszközön.  

2021. február 1-től a UPC Direct, miután az attól független UPC Magyarország tíz hónappal előtte beolvadt a Vodafone-ba, Direct One néven folytatja működését.[2] Ezzel a UPC márkanév teljesen eltűnt Magyarországról.

DVR és Interaktivitás[szerkesztés]

A Direct One (korábban UPC Direct) nem elsőként kínált DVR és okosfunkciókkal rendelkező HD DVR beltéri egységeket, viszont elsőként kínált internet hálózattól függetlenül működő okosfunkciókat (pl.: webböngészés vagy YouTube). Ennek a hivatalosan "TV Portál" a neve. Fontos mérföldkőnek számított a laptopon ill. okostelefonra letölthető applikáció mellyel az élő adás és a műsorvisszajátszó is elérhető volt.

A saját csatorna[szerkesztés]

2021. július 12-én elindította saját tévécsatornáját Direct One néven, ami megegyezik a szolgáltató nevével, s ezzel a DIGI után a második saját csatornával rendelkező szolgáltató lett Magyarországon. A csatorna a Canal+ sorozatait sugározza, köztük a Baron Noir francia politikai thrillert.[3]

Szolgáltatások[szerkesztés]

  • Műholdas Televízió (DTH műholdas)
  • Online TV (Direct Now)
  • Extrák: DVR, Prémium csomagok és TV Portál
  • Internet és VOIP alapú telefon (értékesítése 2020. szept. 1-én megszűnt)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megújulunk: a UPC Direct mostantól Direct One | Direct One. www.directone.hu. (Hozzáférés: 2021. február 3.)
  2. Átnevezik a UPC Direct műholdas szolgáltatót (magyar nyelven). Media1, 2021. január 28. (Hozzáférés: 2021. február 1.)
  3. http://hirek.prim.hu/cikk/sajat_csatornaval_jelentkezik_a_direct_one

További információk[szerkesztés]