A sebhelyesarcú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A sebhelyesarcú
(Scarface)
1983-as amerikai film

Scarface The World Is Yours.svg
Rendező Brian De Palma
Producer Martin Bregman
AlapműA sebhelyes arcú
Műfaj
Forgatókönyvíró Oliver Stone
Főszerepben Al Pacino
Steven Bauer
Michelle Pfeiffer
Zene Giorgio Moroder
Operatőr John A. Alonso
Vágó Gerald B. Greenberg
David Ray
Jelmeztervező Patricia Norris
Díszlettervező Ferdinando Scarfiotti
Gyártás
Gyártó Universal Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 170 perc
Költségvetés $ 25 000 000 (becsült)[2]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Universal Pictures
BemutatóUSA 1983. december 1. magyar 1985. július 6.
Korhatár18 IV. kategória (F/7984/J)
Bevétel USA $ 45 408 703
Earth flag PD.jpg $ 20 476 000[3]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A sebhelyesarcú témájú médiaállományokat.

A sebhelyesarcú[4] (Scarface) 1983-ban bemutatott színes amerikai gengszterfilm, melyet Brian De Palma rendezett, a forgatókönyvíró a később rendezővé váló Oliver Stone volt. A film az 1932-es, azonos című Howard Hawks-produkció remake-je, az Al Pacino által életre keltett Tony Montana alakját Al Capone karaktere ihlette.

A történet egy kubai menekültről, Tony Montanáról szól, aki az 1980-as évek elején Floridába érkezve társaival együtt beszáll a kokain-bizniszbe és a maffia ranglétráján egyre magasabbra sikerül felkapaszkodnia, de eközben óhatatlanul megváltozik.

Noha eleinte vegyes fogadtatásban részesült (kritikusai főként a nyers erőszak ábrázolása és a durva nyelvezet miatt bírálták), a film a jegypénztárakban jól teljesített és bemutatása óta a kultuszfilmek sorába emelkedett, nagy hatást gyakorolva a populáris kultúrára.

Cselekmény[szerkesztés]

A kubai menekült, Tony Montana (Al Pacino) a Mariel kikötő megnyitása után, 1980-ban merész tervekkel érkezik az Egyesült Államokba, Miamiba, de zöldkártya hiányában, bűnöző múltja miatt egy menekülteknek fenntartott táborban kell élnie. Még a bevándorlók táborában eldönti, hogy szép lassan, végigjárva a helyi szervezett bűnözés szamárlétráját, a floridai drogbirodalom egyedüli örököse lesz. Kezdetnek a zöldkártyáért cserébe egyszerűnek ígérkező bérmunkát vállalnak legjobb barátjával, Manny Riberával, azaz Manolóval (Steven Bauer); egy gazdag férfi, Frank Lopez (Robert Loggia) megbízásából a szállásukon megölnek egy nem sokkal utánuk érkezett menekültet, Emilio Rebengát, aki korábban titkos ügynökként halálra kínoztatta Lopez testvérét. Mikor kikerülnek a táborból, először csak céltalanul csavarognak a megtestesült amerikai álom csillogó-villogó utcáin. Egy sarki kifőzdében kapnak állást, ahol a munka szünetében irigykedve bámulják az utca túloldalán elsétáló dúsgazdag polgárokat.

Láthatatlan jóakarójuk, Lopez ismét felveszi velük a kapcsolatot jobbkezén, Omar Suarezen (F. Murray Abraham) keresztül, aki fontos munkával bízza meg a lelkes kubaiakat – Lopez kolumbiai kokainszállítmányát kell átvenniük az egyik prominens üzletféltől, majd az árut elszállítani a főnöknek. Tony és Manolo – miután Omar felháborodására nagyobb részesedést követelnek az üzletből – oldalukon két legmegbízhatóbb sorstársukkal útra is indulnak, de az akció vérfürdőbe torkollik: az ügyfél ugyanis nem tiszteli a maffiát, és vonakodik az átadással. Tonyék végül nem ússzák meg veszteségek nélkül, egyik emberüket, Ángelt a kolumbiai díler, Hector egy láncfűrésszel megkínozza és megöli. Végül fölénybe kerülnek, és szétlövik az egész motelt, ahol a találkozó lezajlott, majd Tony bosszúból a nyílt utcán Hectorral is végez.

Megszerezve a kokaint és a pénzt is, Tony telefonál Omarnak, aki azonnal utasítja, hogy vigye el hozzá a nyereséget, Tony azonban inkább maga szállítja el azt a Lopez-birodalom központjába, hiszen így Manolóval személyesen beszélhetnek Frank Lopezzel és Omarban sem bízik meg (a filmből nem derül ki, hogy Omarnak volt-e köze a hotelben történtekhez). Lopez barátságosan fogadja őket és azonnal közli, hogy bevonja a kubaiakat valamelyik készülődő akciójába és a Babylon Club-ba is magával viszi őket. Tony itt pillantja meg Lopez gyönyörű szeretőjét, Elvirát (Michelle Pfeiffer), aki azonnal elnyeri a tetszését, és nyíltan flörtölni is kezd.

Pár hónap múlva az immár gazdag Tony meglátogatja az Államokban élő édesanyját és húgát, Ginát (Mary Elizabeth Mastrantonio). Gina kitörő örömmel üdvözli régen látott bátyját, de Tony anyja nem osztja a lelkesedését; úgy érzi, bűnözővé vált fia szégyent hoz a kubai népre és a számára felajánlott pénzt sem fogadja el. Tony titokban pénzt ad Ginának, hogy a megélhetésért keményen dolgozó lány végre kiélvezhesse az életet, de ezzel lavinát indít el – Gina drogozni kezd és bűnözőkkel tölti az idejét a Babylon Clubban, ezzel feldühítve a húgát szinte betegesen féltő Tonyt. Manolo azonban első látásra beleszeret Ginába, de Tony figyelmezteti, hogy tartsa távol magát a lánytól.

Tony – miután beilleszkedik Lopez királyságába – egyre mohóbban habzsolja az élvezeteket és egyre önfejűbben kezd viselkedni; szép lassan Lopez bizalmasává válik, miután egy drogbárónál, Alejandro Sosánál tett látogatás után Omart az üzletfél emberei megölik. Lopeznek egyáltalán nem tetszik, hogy Tony az ő beleegyezése nélkül kötött több millió dolláros üzletet Sosával és hagyta, hogy Sosa kivégeztesse Omart – Sosának ugyanis meggyőződése, hogy Omar áruló volt. Tony ezek után puhatolózik Elviránál, hogy a lány nem szeretne-e hozzá menni feleségül. A féltékeny Lopez áskálódni kezd Tony ellen, majd megpróbálja megöletni a Babylon Club-ban. Tony túléli az esetet enyhe sérüléssel, majd Manolo segítségével leszámol Lopezzel: Manolo agyonlövi Lopezt. Tony pedig a korrupt rendőrt, Mel Bernsteint, Lopez bűntársát is.

Most már tényleg Tony lett Florida ura, és lassan az ölébe hullik minden, amiről nehéz sorsú dél-amerikai bevándorlóként ábrándozott: saját vállalkozásba kezd, drága sportkocsikat vesz, Elvirával összeházasodnak, luxuspalotát építtet magának, a legmodernebb érzékelőberendezéssel és a legmegbízhatóbb testőrökkel körülsáncolva azt, úgy kezdi el habzsolni az életet, még Ginának is létesít egy pazar szépségszalont. Bár láthatóan gyakorta halálos unalomban tengődik ő is és felesége is.

Minden tökéletesen megy, bár a drog miatt heves veszekedések alakulnak ki Tony és ismerősei közt. Elvira később elhagyja Tonyt, miután alaposan összevesznek egy luxusétteremben, majd a rendőrség kavarja fel az állóvizet és a viszonylagos rend megszűnik. Tonyt pénzmosással és adócsalással vádolják, és kiderül, hogy Sosa is nyakig ül a pácban. A kolumbiai drogcsászár magához hívatja Tony-t, akivel még tartják a kapcsolatot, és beavatja problémáiba: Tony feladata eltávolítani egy politikust, aki zavarja Sosáék köreit, cserébe Sosa segít Tonynak elkerülni a börtönt. A sebhelyesarcú neki is indul a feladatnak; négyen autóval követik a célszemély autóját, majd a megfelelő pillanatban aktiválják az autó aljára erősített bombát. Tony azonban észreveszi, hogy a férfi mellett ott utazik két kisgyermeke és a felesége is, és ezért lemond tervéről. Dühében főbe lövi a mellette ülő Albertot, aki az akciót minden áron folytatni akart, és visszautazik Miamiba. Sosa őrjöng, amiért Tony futni hagyta a politikust, mert közben felfedezték a bombát, és lehetetlenné vált a politikus likvidálása. Mindezért Tony-t hibáztatja, aki szintén dühöngeni kezd, és jelzi Sosának, hogy kellő igény esetén elbánik vele. Előtte azonban még felkeresi Manolót, aki titokban feleségül vette a húgát, Ginát. Első megrökönyödésében Tony, aki minden férfitől óvta testvérét, gyomron lövi régi barátját.

A sokkos állapotban lévő Ginával együtt Tony visszatér a birtokra, melyet Sosa bérgyilkosai már körülvettek. Tony ezalatt kábítószerhez nyúl barátja megölése után és csak akkor kezdi el felmérni, hogy mit is tett. Gina közben bejön és fegyverrel a kezében azzal vádolja Tonyt, hogy az iránta érzett vonzalma miatt féltette őt annyira és követeli, hogy most már teljesítse be a vágyat, kövessen el vérfertőzést vele. Váratlanul egy bérgyilkos tör be az épületbe és félreértésből Ginát lövik le. Tony megöli a betolakodót, majd tudatosul benne, hogy egy egész hadsereg tör az életére. Testőrei halála után a főnöknek is fegyvert kell fognia, ha életben akar maradni. Számos ellenségével végez, de ő is kap néhány halálos lövést, bár azt dühében és az erős drogos befolyásoltság miatt nem érzi. Sosa fő bérgyilkosa (aki Omar halálánál is közreműködött) dupla csövű sörétes puskával hátulról lelövi Tonyt, aki az úszómedencébe zuhan, holtteste felett a szobron a film mottójául szolgáló „The world is yours” felirat látható.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Szinkronhang[5]
Al Pacino Antonio „Tony” Montana; kubai menekült, a film főszereplője Végvári Tamás
Steven Bauer Manny „Manolo” Ribera; Montana legjobb barátja, később üzleti partnere, Gina szerelme és férje Stohl András
Michelle Pfeiffer Elvira Hancock; Lopez barátnője, majd Tony felesége Kocsis Judit
Mary Elizabeth Mastrantonio Gina Montana; Tony húga, majd Manolo szerelme és felesége Czifra Krisztina
Robert Loggia Frank Lopez; drogbáró, Tony és Manolo munkaadója Buss Gyula
Míriam Colón Georgina „Mama” Montana; Tony és Gina édesanyja, aki ellenzi fia bűnözői tevékenységét Czigány Judit
F. Murray Abraham Omar Suarez; drogdíler, Lopez jobbkeze Beregi Péter
Paul Shenar Alejandro Sosa; nagyhatalmú bolíviai drogbáró, Tony üzletfele, majd legfőbb ellensége Csuha Lajos
Harris Yulin Mel Bernstein; a Miami rendőrségnél dolgozó korrupt nyomozó, Lopez szövetségese Szélyes Imre
Ángel Salazar Chi Chi; Tony egyik legjobb barátja és bűntársa Halmágyi Sándor
Pepe Serna Angel Fernandez; Tony egyik menekülttársa és barátja Juhász György
Mark Margolis Alberto, az Árnyék; Sosa bérgyilkosa Balázsi Gyula


Díjak, jelölések[szerkesztés]

Videójátékok[szerkesztés]

A film alapján készült hivatalos videójáték, a Scarface: The World Is Yours 2006 szeptemberében és októberében jelent meg, illetve 2007 júniusában egy frissítést is kiadtak. A játék fejlesztését a Radical Entertainment végezte, és a Vivendi Universal Games hozta forgalomba, Wii-n, PlayStation 2-őn, Xboxon és Windowson. A cselekmény szerint Tony túlélte a film végén lezajló eseményeket és feladata a hatalom visszaszerzése a városban, valamint a Sosán történő bosszúállás.[6]

2006 októberében a FarSight Studios és a Vivendi egy második játékot is megjelentetett, Scarface: Money. Power. Respect. címmel, ezidáig csak PlayStation Portable-re. Ez a játék leginkább abban különbözik az elsőtől, hogy itt az akcióval szemben előtérbe kerül a stratégia, a drogüzlet és a Montana-birodalom irányítása.[7]

A Grand Theft Auto: Vice City nevű játék több alkalommal emléket állít a filmnek és számos párhuzam is felfedezhető a két mű között: mind a cselekmény helyszíne (A játékbéli Vice City valójában Miami "alteregója"), mind a korszak (a nyolcvanas évek) tulajdonképpen azonos. A főszereplők mindkét esetben kisstílű bűnözőkként indulnak és egyre magasabbra jutnak a ranglétrán; a játék során egy üres hotelszobában a láncfűrészes jelenetet felidéző díszletek vagy a Vice Cityben működő Malibu Club (mely a Babylon Club alteregója). Még a főhös neve is hasonlít Tony nevére. Tommy Vercetti egyes ruhái nagyon hasonlítanak a filmbeli ruhára, például az egyik 100%-ban megfele Omar Suárez kék ingjére. Tommy irodájának berendezése szinte teljes egészében megegyezik a filmbéli Tony irodájával. Az utolsó küldetés során („Keep Your Friends Close...”) bérgyilkosok özönlik el Vercetti birtokát, a film végső jeleneteihez hasonló körülmények között (bár a végkifejlet végül merőben más).[8]

A játék előző részének, a Grand Theft Auto III-nak az egyik rádiója, a Flashback 95.6 ennek a filmnek játssza a zenéit, pontosan közülük ötöt. A rádió az egyik későbbi részben is szerepel, ott viszont nem a film zenéit, hanem a filmzene szerzőjének, Giorgio Morodernek a saját mixeit játssza. A Flashback FM a nevéből is adódóan egy 80-as éves nosztalgia csatorna, a DJ-je is megjelenik szintén a '86-ban játszódó, fent említett Vice Cityben, szintén egy 80-as popcsatorna, a – következőleg a Flashback-ből – Flash FM DJ-je.

Újszerű stílus, kirobbanó formavilág[szerkesztés]

Annak, hogy A sebhelyesarcú-imázs merőben átalakult, nagy jelentősége van Oliver Stone forgatókönyvének és De Palma feszültségkeltő eszközeinek és kamerabeállításainak.
A közismert gengszterdráma helyszíne a napfényes Miami, a hiúságok városa, ahol elsősorban a bántóan rikító babarózsaszín árnyalatok, öltözködési stílus és zeneáramlat adja meg a kellő hangulatot. Tony Montana a hataloméhes kudarchős, aki nem igényel szeretetet, vagy egyáltalán emberi bánásmódot, és fokozatosan kiépíti a nézőben saját taszító antipatikusságát. Túlpozicionálja magát, és ebből adódik a kudarca is. Az embereken átgázoló egoista törtetése az egyik legjellemzőbb tulajdonsága, mégis áldozat lesz, amikor saját különleges becsületkódexére hivatkozva nem öl meg két gyereket az autóban, és ezzel kiszolgáltatja magát a bosszúnak. Halála szükségszerű végkövetkezménye az eseményeknek, mégis, amikor hátulról, erőfitogtató pózolása közepette belehatol a gyilkos golyó, mintha a keresztfán lógó Krisztus izmai ernyednének el. Áldozat lett belőle, ez az akkori szigorú maffiahierarchia viszonyait bizonyítja: egy kis senki nem törhet fel a csúcsra büntetlenül, a körülmények tragikus összjátéka miatt előbb-utóbb bukásra van ítélve.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Scarface – User ratings (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. szeptember 18.)
  2. Scarface (angol nyelven). Internet Movie Database
  3. Scarface (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. szeptember 18.)
  4. Ezt a címet hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: A sebhelyes arcú. Indoklás: A „sebhelyes arc” különíródik, így az AkH.11 108. alapján a képzett alakja is.
  5. A sebhelyesarcú - ISzDb (magyar nyelven). ISzDb. (Hozzáférés: 2009. december 3.)
  6. Kritika a Metacritic.com weboldalon (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. május 4.)
  7. Scarface: Money.Power.Respect – IGN.com (angol nyelven). [2009. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 4.)
  8. O'Neill, Cliff: Grand Theft Auto: Scarface – Examining Grand Theft Auto's Scarface Connection (a film és a játék részletes összehasonlítása) (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. május 4.)

További információk[szerkesztés]