Ugrás a tartalomhoz

A Mars-mentőakció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Mars-mentőakció
(Mission to Mars)
2000-es amerikai film
RendezőBrian De Palma
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
 • Jim Thomas
 • John Thomas
 • Graham Yost
Főszerepben
ZeneEnnio Morricone
OperatőrStephen H. Burum
VágóPaul Hirsch
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínVancouver
Játékidő114 perc
Költségvetés100 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
 • Walt Disney Studios Motion Pictures
 • Netflix
Bemutató
 • 2000
 • 2000. március 10. (Amerikai Egyesült Államok)
 • 2000. május 11. (Németország)[1]
Bevétel
 • 110 983 407 $ (világszerte)
 • 60 883 407 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mars-mentőakció (eredeti címe: Mission to Mars) egy 2000-ben bemutatott amerikai sci-fi és kalandfilm, amelyet Brian De Palma rendezett. A forgatókönyvet Graham Yost, Jim és John Tomas készítette. A produkció főszerepében Gary Sinise, Tim Robbins és Don Cheadle. Zenéjét szerezte Ennio Morricone.

A film premierjét 2000. március 6-án mutatták be az Egyesült Államokban, májusban pedig vetítették a cannes-i filmfesztiválon.[2] Magyarországon 2000. június 8-tól volt látható a mozikban.[2]

A produkció bár pénzügyileg sikeres volt, a kritikusok körében gyengén szerepelt, De Palmát pedig Arany Málna díjra jelölték a legrosszabb rendező kategóriában.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

2020-ban egy Luke Graham vezette négyfős űrhajóscsoportnak sikerül a Marsra repülnie, és sikeresen leszállnia a vörös bolygó felszínére. A Cydonia régió felfedezése során észrevesznek egy hegyet, amely a felszín alatt látszólag fémből készült. A hegy radarvizsgálata közben azonban a csúcsáról egy heves, természetellenes forgószél tör elő, és ormányszerű dobjával az űrhajósokat veszi célba. Luke kivételével mindenki meghal, ezért a férfi visszatér a bázisra, hogy segélykérést küldjön a Földre.

A Földön sietve összeállítanak egy mentőcsapatot, aminek tagjai Woody Blake parancsnok és felesége, Terri, Jim McConnell másodpilóta és Phil Ohlmyer technikus. Jim, aki még mindig gyászolja elhunyt feleségét, a legjobban ismeri a Marsot, ezért felülbírálják Ramier Beck döntését, aki ellenzi a férfi részvételét.

A legénység a leszállási manőver próbája alatt balesetet szenved, és megsérül a hajó. Egy robbanást követően teljesen irányíthatatlanná válik, így kénytelenek elhagyni, és az űrruhában egy ellátóállomásra átszállni. Woody-t a visszarántó kötél kizökkenti a pályájából, így parancsba adja, hogy hagyják hátra. Mikor felesége, Terri, ezt megtagadja, és visszafordul érte, Woody leveszi a sisakját, és azonnal meghal.

A három űrhajósnak sikerül az ellátóegységgel ellenőrzött leszállást végrehajtani a Marson, szerencsére nagyon közel az alaptáborhoz. Ott felfedezik, hogy a baleset helyszínén sugárzási vihar tombol, a modul közelében pedig három sírhelyet hoztak létre. Luke Grahamet a létesítmény üvegházában találják meg.

A férfi a titokzatos hangjeleket próbálta megfejteni, amit a Mars bolygón lévő arcszerű képződmény bocsát ki. Az űrhajósok együtt rájönnek, hogy a hangjelek egy DNS-szál grafikus, de hiányos ábrázolását adják, ezért hozzáadják a hiányzó "kromoszómapárt" a szekvenciához. Az arcemlékmű kinyílik, és egy technológiailag fejlett belső teret tár fel, ahol egy idegen lény holografikus felvételen tárja fel előttük fajuk közös történetét:

A Marsot egykor számos élőlény és fejlett civilizáció lakta, amíg egy aszteroida becsapódása el nem pusztította az ökoszisztémát. A marslakók űrhajókkal menekültek el, és saját világuk genetikai mintáit hagyták hátra a Föld ősi óceánjaiban. Így alakult ki az a változatos növény- és állatvilág, amelyből végül az ember is kikerült. Az arcot azért hagyták hátra a haldokló Marson, hogy egy napon újra kapcsolatba léphessenek őseikkel.

Jim McConnell úgy dönt, hogy vállalkozik erre a feladatra, ami elhunyt felesége álma is volt. Jim egy felkészített űrhajóval a marslakók után utazik, a többiek pedig hazafelé tartanak, és végignézik, ahogy a hajója elviszi őt egy távoli galaxisba.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[3]
Jim McConnell Gary Sinise Epres Attila
Luke Graham Don Cheadle Kálid Artúr
Terri Fisher Connie Nielsen Balázs Ágnes
Phil Ohlmyer Jerry O’Connell Viczián Ottó
Maggie McConnell Kim Delaney Kiss Virág Magdolna
Woodrow "Woody" Blake Tim Robbins Haás Vander Péter
Szergej Kirov Peter Outerbridge Sztarenki Pál
Nicholas Willis Kavan Smith Csőre Gábor
Renée Coté Jill Teed Létay Dóra
Debra Graham Elise Neal n.a
Louise Marilyn Norry n.a
Bobby Graham Robert Baily Jr. n.a
Ramier Beck Armin Müller-Stahl Reviczky Gábor
Komputer hangja Bill Timoney Tóth G. Zoltán

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet kedvezőtlen filmkritika érte. A Rotten Tomatoeson 24%-os minősítést ért el 115 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „A szépsége csak felületes ebben a sekélyes, de vizuálisan lenyűgöző filmben.”[4] „Egy olyan hideg és távoli film, mint maga a Vörös Bolygó”, írta Kenneth Turan a Los Angeles Timestól.[4] Lisa Schwarzbaum az Entertainment Weeklytől azt írta: „A mélyreható kérdések jelenlétében a filmkészítő mélységesen felszínessé válik.”[4] Jonathan Foreman a New York Posttól azt írta: „Brian De Palma sci-fi vállalkozása a pénz és a tehetség beteges pazarlása.”[4]

A MetaCritic 34 pontot adott a 100-ból 36 vélemény alapján.[5] Michael Wilmington a Chicago Tribune-től azt írta: „Minden idők egyik legcsodálatosabb sci-fi filmje - és valószínűleg az egyik legrealisztikusabb a részletekben és a tudományos extrapolációban is.”[5] Roger Ebert „nem tudta hogyan ajánlani” a filmet.[5] Chris Kaltenbach a Baltimore Suntól azt írta: „A cselekményt tekintve ez szigorúan csak a számok alapján készült.”[5]

A Box Office Mojo szerint a film nyereséges volt. A költségvetést 100 millió dollárra becsülték, amire 110 milliós bevétel keletkezett.[6]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
 2. a b c Internet Movie Database
 3. iszdb.hu
 4. a b c d Rotten Tomatoes
 5. a b c d MetaCritic
 6. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]