Hugo-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Hugo-díj egy művészeti díj, amelyet minden évben a World Science Fiction Society összejövetele, a Worldcon küldöttei ítélnek oda a megelőző naptári évben a science fiction és a fantasy műfajában született művekért és elért eredményekért. A díjat Hugo Gernsbackről, az Amazing Stories című sci-fi magazin alapítójáról nevezték el.

Története[szerkesztés]

A Hugo-díj a Nebula-díj mellett a legismertebb SF-kitüntetés. A díjat először 1953-ban, a XI. Worldcon alkalmával osztották ki, noha ekkor még Annual Science Fiction Achievement Award volt a neve. A következő évben nem osztották ki, de 1955-től minden évben odaítélésre kerül. A Hugo-díj nevet hivatalosan 1993 óta viseli. A kezdetek óta eltelt több mint fél évszázad alatt a kategóriák is többször változtak. Az irodalmi művek (regény, kisregény, rövid kisregény, novella) kategóriákban a legtöbb elsőséget Connie Willis mondhatja magáénak, ő 11-szer nyerte el a Hugo-díjat. Őt követi Poul Anderson és Harlan Ellison 7, Roger Zelazny és Robert Heinlein 6, Joe Haldeman, Fritz Leiber, Ursula K. Le Guin, Lois McMaster Bujold, Isaac Asimov, Michael Resnick, Larry Niven, Michael Swanwick és Vernor Vinge 5, illetve Arthur C. Clarke 4 első helyezéssel. A legtöbb Hugo-díjat Gardner Dozois mondhatja magáénak, aki hivatásos szerkesztői tevékenységéért 15 alkalommal nyerte el a kitüntetést.

Az első díjazott regény Alfred Bester műve, a The Demolished Man (Az arcnélküli ember) volt.

A 2009-es Hugo-díjakat a 67. Worldcon alkalmával hirdették ki 2009 augusztusában, Montréalban. A nyertes ebben a kategóriában Neil Gaiman The Graveyard Book című regénye lett. 2009-ben a legjobb kisregény Nancy Kress alkotása, a The Erdmann Nexus, a legjobb rövid kisregény Elizabeth Beartől a Shoggoths in Bloom, a legjobb novella pedig Ted Chiang műve, az Exhalation (Kilélegzés) lett.

A díjazottak kategóriái[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]