Alfred Bester

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Alfred Bester
Galaxy 195201.jpg
Élete
Született 1913. december 18.
Doylestown, Pennsylvania
Elhunyt 1987. szeptember 30. (73 évesen)
Doylestown, Amerikai Egyesült Államok
Nemzetiség amerikai
Pályafutása
Irodalmi irányzat sci-fi
Első műve The Broken Axiom
Fontosabb művei Az arcnélküli ember, Tigris! Tigris!
Kitüntetései
Irodalmi díjai Nebula-díj, Hugo-díj
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alfred Bester témájú médiaállományokat.

Alfred Bester (1913. december 18.1987. szeptember 30.) amerikai sci-fi-író, forgatókönyvíró, szerkesztő és képregényrajzoló. A klasszikus sci-fi egyik nagy alakja.

Élete[szerkesztés]

1913. december 18-án született Manhattan-ben. Apja ausztriai bevándorlók gyermeke, anyja orosz bevándorló volt. Egy testvére volt, Rita (született 1908-ban). Bár szülei vallásosak voltak, Alfred semmilyen vallási csoporthoz sem tartozott és nem tartotta magát vallásos embernek.
A University of Pennsylvanián tanult, tagja volt a híres Philomathean Society nevű egyetemi írói csoportnak. Ezután beiratkozott a Columbiai Jogi Egyetemre, de nem fejezte be tanulmányait. 1936-ban vette feleségül Rolly Goulkót, aki Rolly Bester néven híres színésznő lett a Broadwayn. Alfie, ahogy barátai nevezték, az '50-es évek közepén Európába költözött, de rövid idő múlva visszatért New Yorkba, és csak a '80-as években költözött végleg Pennsylvaniába. Nem volt gyermeke.

Munkássága[szerkesztés]

Az első évtizedek[szerkesztés]

Bester 25 évesen publikálta első novelláját, a The Broken Axiom-ot, ami a Thrilling Wonder Stories 1939. áprilisi számában jelet meg. Ekkor ismerkedett meg Robert A. Heinleinel, akivel barátok lettek.

Bester hamarosan az Astounding Science Fiction-ben is megjelent és a lap állandó szerzőjévé vált.

1942-ben meghívást kapott a DC Comics-tól, hogy készítsen különböző DC-sztorikat. Így Bester olyan híres képregényekbe is besegített, mint a Superman. Hamarosan Lee Falk híres Fantomját is ő készítette.

1946-ban elszegődött rádióműsor írónak felesége segítségével, aki a rádiónál dolgozott. Bester hamarosan a híres Nick Carter: mesterdetektív című rádiójáték írója lett, később pedig dolgozott a CBS Radio Mystery Theatre-jében is. 1948-tól, amint Amerikában megjelent a televízió, Bester TV-műsorokat is kezdett írni.

Az '50-es évek elején, közel nyolc évnyi kihagyás után kezdett újra sci-fi novellákat publikálni, és egészen addig dolgozott az Astounding számára, amíg Campbell bele nem mélyedt az L. Ron Hubbard-féle dianetikába és az ebből kinövő szcientológiába. Ekkor váltott Bester és lett a H. L. Gold szerkesztette Galaxy Science Fiction írója.

A klasszikus időszak[szerkesztés]

Bester a hosszú kihagyás után lassan kezdett erőre kapni, és az '50-es években megírta az klasszikus SF két kiemelkedő regényét, Az arcnélküli embert (The Demolished Man) és a Tigris! Tigris!-t. (Először egy magazinban jelent meg, négy részletben. Ezután könyvformában is napvilágot látott Angliában Tiger! Tiger! címen. Későbbi könyvkiadásai azonban már a The Stars My Destination, azaz A célom a csillagok címet viselik. Sok helyen hivatkoznak azonban rá továbbra is Tiger! Tiger! címen.)

Az arcnélküli ember[szerkesztés]

Az 1953-ban megjelent regény az első Hugo-díjas regény, ugyanis abban az évben osztották ki először a díjat. A regény először a Galaxy-ban jelent meg '52-ben folytatásokban. A regényben Bester az általa oly jól művelt krimi-sci-fi keveréket alkalmazza, telepatikus szereplőkkel.

Tigris! Tigris![szerkesztés]

Az 1955-ben megjelent The Stars My Destination sokak szerint Bester legjobb regénye. A történet bizonyos ötleteit akkor találta ki, mikor Rómában élt. A főhős hányattatásait pedig egy kínai férfi, bizonyos Poon Lim történetéről mintázta, aki 133 napot töltött egyedül a Csendes-óceánon a második világháború alatt. A könyv egyfajta modern Monte Cristo grófja feldolgozás, a főhőst a bosszú vezérli egy barokkos jövőben, melyet a feje tetejére állított a jaunt, a teleportáció. Ez a regény szintén a Galaxy-ban jelent meg folytatásokban.

Magazinok és nem-SF[szerkesztés]

Bester a Tigris! Tigris! után nem írt sci-fit, hanem New Yorkban a Holliday nevű magazinnak készített interjúkat, többek között Sophia Lorennel és Anthony Quinn-nel.

Ami a sci-fit illeti, Bester 1962-ig mindössze három novellát írt, majd visszatért a televízióhoz.

1959-ben elkészítette '54-es Szívélyes Fahrenheit című novellájának TV-változatát, amiben többek között a fiatal Telly Savalas is szerepelt. A filmet 1960-ban Hugóra jelölték. Ezután még több forgatókönyvet is írt, filmjeiben olyan színészek játszottak, mint Fred Astair vagy Maximilian Schell.

Ezt követően visszatért a Holliday-hez, és csak pár novellát publikált.

Kései karrier[szerkesztés]

Bester 1972-ben kezdett újra SF-et publikálni. 1974-es The Four-Hour Fugue című novelláját Hugóra jelölték, '75-ös The Computer Connection (vagy Extro) című regényét pedig Hugóra és Nebulára is. Azonban hamarosan romlani kezdett a látása, így nehezen tudott írni. Bekapcsolódott az 1978-as Superman film elkészítésébe is. Kis idő múlva újabb regényekkel tért vissza: '80-ban a Golem100, '81-ben pedig a The Deceivers című műveit publikálta. 1984-ben azonban 48 évi házasság után elhunyt a felesége. Ezután hamarosan Bester is követte őt: az 1987-es World Science Fiction Convention előtt, aholis nagydíjat vehetett volna át, elesett és eltörte a csípőjét. Állapota hamarosan rosszabbra fordult, és végül 1987. szeptember 30-án elhunyt.
Ezután az Amerikai SF Írók Szövetsége a Nebula-díj Nagymesterévé választotta. Utolsó SF történetét Roger Zelazny fejezte be, és 1998-ban adták ki Psychoshop címen.

Magyarul[szerkesztés]

  • Tigris! Tigris!; ford. Nemes István, átdolg. F. Nagy Piroska; Móra, Bp., 1990 (A sci-fi mesterei)

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Babylon 5 egyik karaktere, a telepata Alfred Bester az író után kapta a nevét.
  • A Firefly című sorozatban több helyütt is felbukkannak Bester szereplői, többek közt a Serenity eredeti szerelőjét is Besternek hívták.
  • Stephen King az egyik novellájának a The Jaunt címet adta, utalva a Tigris! Tigris! teleportációjára.
  • A '70-es években képregény készült a Tigris! Tigris!-ből.

Forrás[szerkesztés]