Babylon 5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Babylon 5
(Babylon 5)
Műfaj Sci-fi, Akció, Dráma

Alkotó J. Michael Straczynski
Főszereplő Bruce Boxleitner
Claudia Christian
Jerry Doyle
Mira Furlan
Peter Jurasik
Andreas Katsulas
Richard Biggs
Bill Mumy
Michael O'Hare
Zeneszerző
 • Christopher Franke
 • Stewart Copeland

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 5
Epizódok110
Gyártás
Vezető producer J. Michael Straczynski
Részenkénti játékidő 45 perc
Forgalmazó Warner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adó USA TNT
Magyarország TV3, RTL Klub, Viasat 3,
Eredeti sugárzás1993. február 22.1998. november 25.
Kronológia
Következő Crusade
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Babylon 5 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Babylon 5 egy amerikai sci-fi tévésorozat. Létrehozója, producere és nagyrészt forgatókönyvírója is J. Michael Straczynski. A tv-sorozat és a kapcsolódó TV filmek zenéjét Christopher Franke szerezte. A bevezető film The Gathering címmel 1993. február 22-én került adásba, a sorozat vetítése pedig 1994. január 26-ától 1998. november 25-éig tartott (110 epizód). Kezdetben a rövid életű Prime Time Entertainment Network-kel, később pedig a TNT kábelhálózattal karöltve készült. Mivel az Egyesült Királyság Channel 4 adója minden héten jelentkezett az új epizódokkal szünet nélkül, a korai szezonok utolsó 4-5 része ott hamarabb került adásba, mint az Egyesült Államokban.

A sorozat számos díjat nyert, többek között két Hugo-díjat a „Legjobb drámai előadás” kategóriában.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A sorozat története öt évet ölel fel, mindegyik évad egy év, 22 résszel. John Iacovelli tervező szavai szerint (ami a DVD változat „Creating the Future” című extrájában hangzik el) a „Babylon 5 egy ablak a jövőre”, utalva az űropera ötletéhez. A középpontban a hatalmas Babylon 5 nevű űrállomás áll, egy 8 km hosszú, és 2,5 millió tonnás forgó kolónia, amely egy találkozóhely a béke előmozdítása érdekében a diplomácia, kereskedelem és együttműködés jegyében. A Babylon 5 a politikai konfliktusok és intrikák központja, ami egy hatalmas csillagközi konfliktus főszereplőjévé válik, amelynek a végén (bár nagy árat fizetve) győztesen kerül felül a káosz és a sötétség erői felett. Ezt tükrözi a bevezető monológ minden rész elején, amely szerint az „egyetlen remény a békére” az első évad alatt, a harmadik évadban pedig már „egyetlen remény a győzelemre”.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Stílusa[szerkesztés]

Straczynski maga is régóta sci-fi rajongó, aki elhatározta, hogy készít egy sci-fi sorozatot felnőttek részére, ahol egyszer végre minden gondosan meg van tervezve, konzisztens a technológia, „nincsenek gyermekek és aranyos robotok”. Ez nem egy utópisztikus jövő, jelen van a kapzsiság és a hajléktalanság egyaránt. A Babylon 5 nem az a hely, ahol a nap végén minden ugyanolyan marad, a főszereplők változnak, fejlődnek, élnek, és meghalnak. Egy szemérmetlen politikai show-ként mindig kész foglalkozni politikával, szexszel, vallással és filozófiával.

A legtöbb televíziós műsorral ellentétben a sorozat cselekménye előre kitervelt, mint egy regény, meghatározott kezdéssel, cselekménnyel és befejezéssel. Emellett a kapcsolódó regények, képregények, és novellák fontos részét képezik a teljes történetnek.

Nagy vonalakban a sztori egészét kidolgozták még az első rész forgatása előtt. A teljes (elnagyolt) történet ismerete a kezdetektől előnyös volt sok szempontból, mivel a hosszabb távú tervezés nagymértékben csökkentette a jelmezek és díszletek előállítási költségeit. A cselekmény előzetes ismerete megengedte a nagymértékben állandó díszletek használatát, összehasonlítva több más sorozattal, ahol előfordulhat, hogy minden egyes részhez teljesen új kellékek, jelmezek kellenek.

Annak ellenére, hogy a történet egy kerek egész (és az epizódok többségét Straczynski írta, köztük a 3. és 4. szezon összes epizódját, ilyen előtte még soha nem fordult elő az amerikai televíziózásban) szükségessé vált a cselekmény fonalának hozzáigazítása a külső körülményekhez. Ilyen volt Michael O'Hare (aki az állomás parancsnokát alakította volt az első szezon alatt) távozása az első szezon után, Claudia Christian (Susan Ivanova) és Andrea Thompson (Talia Winters) távozása a sorozat folyamán, valamint a negyedik szezon történetének összesűrítése, a sorozat (különböző nehézségek folytán történő) törlésétől való félelem miatt. Következésképpen a negyedik szezon tele van szédítő mennyiségű tartalommal, és az utolsó epizód, amit a 4. szezonban forgattak, csak az 5. szezon végén került adásba, a sorozat befejező epizódjaként.

A Babylon 5-öt gyakran említik a sci-fi televíziózás színvonalának emelőjeként, mivel cselekményvezérelt elbeszélést alkalmaz, ami jelenleg elterjedt a sci-fi és drámai filmsorozatoknál. Straczynski előre látta a digitális televíziózás elterjedését, és a sorozatot eleve 16:9 formátumban forgatta a szokásos 4:3 helyett – teljes 6 évvel azelőtt, hogy például a Vészhelyzet, vagy más sorozatok használni kezdték volna e technikát. A Babylon 5 ezenkívül úttörő volt a számítógépes technika alkalmazása szempontjából a vizuális effektusok készítésénél, abban az időben, amikor a makettek és miniatűrök használata volt szokásos, a film legtöbb jelenetét Amiga számítógépekkel renderelték. Ezeken kívül az első olyan sci-fi, amely tiszteletben tartja a newtoni fizikát az űrcsatákban. Példáját azóta több sorozat követte, mint például Joss Whedon féle Firefly, és a Battlestar Galactica Sci-Fi Channel féle verziója (2003).

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Faj Színész Leírás Magyar hang[1]
Jeffrey Sinclair Ember Michael O'Hare Az állomás első parancsnoka (1. évad). Szakácsi Sándor
John Sheridan Ember Bruce Boxleitner Az állomás második parancsnoka, Sinclair utódja. Haás Vander Péter
Susan Ivanova Ember Claudia Christian A vezérkar egyetlen állandó női tagja. Molnár Zsuzsa (1. hang)
Orosz Helga (2. hang)
Michael Garibaldi Ember Jerry Doyle Az állomás biztonsági főnöke. Mihályi Győző (1. hang)
Rosta Sándor (2. hang)
Dr. Stephen Franklin Ember Richard Biggs Az állomás főorvosa. Kovács István (1. hang)
Galbenisz Tomasz (2. hang)
Delenn Minbari Mira Furlan Minbari nagykövet, később Sheridan felesége Papp Györgyi (1. hang)
Spilák Klára (2. hang)
Lennier Minbari Bill Mumy Delenn társa, időnként védelmezője. Rudas István (1. hang)
Sótonyi Gábor (2. hang)
Londo Mollari Kentauri Peter Jurasik Kentauri nagykövet, később császár Fülöp Zsigmond (1. hang)
Bácskai János (2. hang)
Vir Cotto Kentauri Stephen Furst Londo állandó beosztottja, később császár Balázsi Gyula (1. hang)
Kerekes József (2. hang)
G'Kar Narn Andreas Katsulas Narn nagykövet. Rosta Sándor (1. hang)
Horányi László (2. hang)
Na'Toth Narn Julie Caitlin Brown (1. szezon)
Mary Kay Adams (2. szezon)
G'Kar segítője. Zsolnai Júlia
Warren Keffer Ember Robert Rusler Vadászpilóta- a Zéta század parancsnoka
Elizabeth Lochley Ember Tracy Scoggins Az állomás harmadik parancsnoka
Zack Allan Ember Jeff Conaway A biztonsági főnök helyettese, majd biztonsági főnök Mikula Sándor (1. hang)
Csík Csaba Krisztián (2. hang)
Lyta Alexander Ember Patricia Tallman Az állomás egyik kinevezett telepatája. Závodszky Noémi
Talia Winters Ember Andrea Thompson Az állomás egyik kinevezett telepatája. Ábrahám Edit
Marcus Cole Ember Jason Carter Juhász György
Alfred Bester Ember Walter Koenig Pszí-zsaru, a hadtest legfőbb nyomozója.
Morden Ember Ed Wasser Az árnyak szóvivője az állomáson.
David Corwin Ember Joshua Cox Műszaki a vezérlőben, később másodtiszt
Lorien (ismeretlen) Wayne Alexander
Neroon Minbari John Vickery
Ta'Lon Narn Marshall Teagu
Lord Refa Kentauri William Forward
Cartagia császár Kentauri Wortham Krimmer Kentauri császár
Milo Virini Kentauri Damian London Protokollminiszter, később régens
Kosh Vorlon Hangja: Ardwight Chamberlain Vorlon nagykövet.
Ulkesh / Kosh II Vorlon Vorlon nagykövet Kosh után.
Zathras (ismeretlen) Tim Choate
Byron Ember Robin Atkin Downes A Pszí hadtesttől független telepaták vezetője.

Ezenkívül van egy csoport színész, akik számos apró szerepet játszottak, őket informálisan „The Babylon 5 Players”-nek nevezik. Például az összes színész, aki alakított Drazi nagykövetet a sorozat folyamán, feltűnt több más kisebb szerepben is a Babylon 5 sagában.

A Babylon űrállomások[szerkesztés]

A Babylon 5 az ötödik, és egyben utolsó a Babylon űrállomások közül. Az elődei, az eredeti Babylon állomás, a Babylon 2 és a Babylon 3 mind szabotázsakció áldozatai lettek, még mielőtt elkészültek volna. A Babylon 4 pedig 24 órával a teljes üzembe helyezése után nyom nélkül eltűnt. A „Babylon Squared”, valamint a kétrészes „War Without End” epizód a Babylon 4 eltűnésével foglalkozik. A Babylon 5 lényegesen kisebb, mint az elődei, mivel rengeteg pénzt emésztett fel az előző űrállomások építése (például a Babylon 4-nek saját meghajtása volt, míg a Babylon 5-nek nincsen).

Straczynski elmondása szerint részletes jegyzeteket készített a Babylon-űrállomás programról, amelyek szerint az első állomás elkészülte mögött jóformán egyetlen ember igyekezete állt.

A képernyőn látott három Babylon űrállomás mindegyike más színű: a Babylon 1 vörös, a Babylon 4 zöld, a Babylon 5 pedig kék. (Tartja magát az a mendemonda, amely szerint a Babylon állomások a szivárvány szerint sorban viselték a színeket, így a Babylon 2-nek narancsszínűnek, a Babylon 3-nak pedig sárgának kellene lennie. De ezen állomások egyike sem tűnt fel a képernyőn a sorozat folyamán.)

Bruce Boxleitner (John Sheridan) leírása szerint a Babylon 5 űrállomás „… Egy szabad kikötő a diplomatáknak, utazóknak és üzletembereknek. Az ENSZ és a Times Square létrehozásának kombinációja intergalaktikus méretekben …” (a „The Guide to Babylon 5” bevezetőjéből).

A Babylon űrállomások a tipikus O'Neil mélyűri állomások módosított változatai. Ezenfelül a Földi Szövetség üzemben tartott számos sokkal tipikusabb saját tervezésű űrállomást, amelyek mindegyike módosított Stanford-tórusz alakú.

Civilizációk[szerkesztés]

A sorozat által feldolgozott témák közül az egyik a kulturális és szociális viszony a különböző civilizációk között: elvégre az állomás egy diplomáciai találkozóhely. A Babylon 5 éppen annyira politikai thriller mint science-fiction.

Hat domináns civilizáció képviselteti magát a Babylon 5-ön:

Ezenkívül több mint egy tucat kevésbé jelentős faj, amelyek nagy része alkotja az El Nem Kötelezett Világok Ligája, ami a sorozat kezdete előtti 30 évvel történt Dilgar háború következményeként jött létre.

Az epizódok[szerkesztés]

Minden szezon annak az epizódnak a nevét viseli, amely központi szerepet tölt be a szezon történetének alakulása szempontjából.

 • Első évad: „Signs and Portents” (Baljós előjelek)
 • Második évad: „The Coming of Shadows” (Árnyékharcosok)
 • Harmadik évad: „Point of No Return” (Ahonnan nincs visszatérés)
 • Negyedik évad: „No Surrender, No Retreat” (Nincs kegyelem, nincs visszaút)
 • Ötödik évad: „The Wheel of Fire” (Minden, ami összeköt)

Egyéb TV filmek[szerkesztés]

Angol cím (pontos/nyers fordítás / magyar cím)

Kapcsolódó sorozatok (Spin-off-ok)[szerkesztés]

Crusade[szerkesztés]

A Crusade spin-off sorozatot szintén a TNT sugározta 13 epizódon keresztül, a bevezető filmje pedig „A Call to Arms” volt. A készítők segítségére volt a NASA Jet Propulsion Laboratory, hogy a tudományos és technológiai részletek valósághűek legyenek.[2] Sajnos a koncepcióbeli nézeteltérések Straczynski és a TNT között problémákat okoztak, a kábelhálózat több erőszakot és szexet akart, és arra kényszerítette Straczynski-t, hogy az első epizódot ökölharccal kezdje. A „szex-és-erőszak” kérését a TNT később visszavonta, és több pénzt biztosított a sorozat készítésére, így a szezon közepétől a színészeknek jobb egyenruhájuk lett, és új díszletek jelentek meg. Viszont a további nézeteltérések miatt a TNT úgy döntött, hogy törli a sorozatot (13 epizód leforgatása után, de még mielőtt egyet is sugároztak volna).[forrás?] A törlés idején még semmi jelentős cselekményvonal nem került terítékre.

Legend of the Rangers (Az Őrszemek Legendája)[szerkesztés]

A Sci Fi Channel által készített „To Live and Die in Starlight” TV film volt a tervezett bevezető epizódja a „Babylon 5: The Legend of the Rangers” című új sorozatnak. A 2001. szeptember 11-i támadás után a sorozatot átütemezték, és az első rész 2002. január 19-én került adásba. Sajnos az első epizód egy időben került vetítésre egy NFL AFC meccsel. A gyenge nézettségi mutatók miatt a Sci Fi Channel elveszítette az érdekeltségét a sorozat folytatásában.

The Memory of Shadows[szerkesztés]

2004-ben és 2005 elején olyan hírek láttak napvilágot, hogy készül egy Babylon 5 moziváltozat. De február 25-én Straczynski bejelentette,[3] hogy a projekt meghiúsult, és gyakorlatilag halott. A tervezett film a „The Memory of Shadows (TMOS)” címet viselte volna, a forgatókönyvet pedig Straczynski írta. A filmforgatás 2005 áprilisában kezdődött volna az Egyesült Királyságban, a rendezői székben Steven Beck-el.

Több forrás szerint a Warner Brothers egyes frakciói azt akarták, hogy a meglévő Babylon 5 szerepeket osszák újra fiatalabb és ismertebb színészekre, de ez nagy ellenállásba ütközött a Babylon 5 rajongók körében. Straczynski elismerte ennek tényét, és kijelentette, hogy a tárgyalások problematikusak, de a híreszteléseket közvetlenül nem kommentálta.

Straczynski egy New Jersey-beli rendezvényen tett kijelentései és homályos utalásai, valamint egy Usenet hírcsoport szerint a tervezett sztori kapcsolódott volna a rövid életű Crusade tévésorozathoz. A filmben az ősi árnyak technológiáját elszabadítja egy ismeretlen erő. A Földi Erők hírszerzési tisztje, Diane Baker (akinek a testvére röviddel előtte halt meg egy titokzatos robbanásban) úgy határoz, hogy kideríti ki áll az összeesküvés mögött. Csatlakozik hozzá Galen, egy technomágus, aki az ős technológia rossz kezekbe kerülésének megakadályozásáért felelős.

Tények, érdekességek[szerkesztés]

 • Mira Furlan, a sorozatban Delenn megformálója 2006 júniusában járt Magyarországon, hogy az Átjáró Fesztivál keretein belül találkozzon a magyar Babylon rajongókkal.
 • A sorozat egyik Hugo-díja a díszlet részeként szerepelt az utolsó epizódban, ez volt az első alkalom, hogy a Hugo-díj olyan műsorban került képernyőre, ami ténylegesen meg is nyerte azt.
 • A Babylon 5 űrállomás az Epszilon Eridani csillagrendszerben található, a csoport 3. bolygója körül kering (ami „Epsilon III”-ként ismeretes).
 • A Babylon 5 univerzumban minden intelligens fajnak a galaxisban van olyan étele (a saját verziójában), amit mi Svéd húsgombócnak hívunk. Minden fajnak saját neve van rá, (a Narn-ok például „breen”-nek hívják). Ez emlékeztet egy a Galaxis útikalauz stopposoknak-béli jelenségre: abban minden intelligens fajnak van olyan itala, amit gintonic-nak hívnak – de csak a név azonos, a tényleges ital egyedi minden fajnál.
 • Robert Foxworth a „Severed Dreams” című epizódban szerepelt volna a tervek szerint (mint a visszatérő karaktere, Hague tábornok). Viszont Foxworth-ot az ügynöke elkötelezte kétszeresen, Babylon 5 és Star Trek: Deep Space Nine epizódokba egyidőben. A színész a DS9-et választotta, főként mivel a kétrészes epizód („Homefront” / „Paradise Lost”) nagyobb fizetséggel kecsegtette. Hague tábornok ennek következtében meghalt a Babylon 5 univerzumban (ez nem látható a filmben), és a helyére Ed Ryan őrnagy került, utolsó pillanatbeli csereként. Ironikus, hogy miközben Hague lojális volt a földi puccs elleni harcban, a DS9-beli karaktere (Leyton admirális) megpróbált felbujtani egyre, hasonlóképpen a Csillagkapuban játszott szerepe szerint szintén egy puccs áldozata lett, és a Star Trek: Enterprise-beli karaktere (V'Las Adminisztrátor) pedig megpróbált segítséget nyújtani egy Romulán puccshoz a Vulcani felsővezetésben.
 • Everett McGill (Twin Peaks, Dune) lett volna Ed Ryan őrnagy megformálója a „Severed Dreams” című epizódban, Straczynski eredeti szándéka szerint. De Straczynski nem emlékezett McGill keresztnevére, és mikor kérte, hogy vegyék fel a kapcsolatot McGill-el egy találkozó megbeszéléséhez, az asszisztense megkérdezte tőle hogy „Bruce”-t értett-e, és Straczynski igent mondott. Így Bruce McGill-t hívták, hogy találkozzon Straczynski-val, és ő csak két találkozás után jött rá a hibájára. A tévedése ellenére úgy döntött, hogy Bruce fogja megformálni Ryan őrnagyot.
 • Scott Adams, a Dilbert képregényrajzolója feltűnt egy rövid szerepben a „Moments of Transition” epizódban, a 4. évadban. A bárban próbálta rávenni Garibaldi-t, hogy segítsen neki megtalálni a kutyáját és a macskáját, akik az univerzum feletti uralomra törnek.
 • A Regulus csillag közelében létesült a Föld Szövetség Naprendszeren kívüli első kolóniája.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Babylon 5 magyar hangjai. Szinkronok.hu. (Hozzáférés: 2023. január 4.)
 2. a NASA JPL sajtóközleménye. [2006. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. március 25.)
 3. http://www.jmsnews.com/msg.aspx?id=1-17289 Straczynski sajtóbejelentése a moziváltozatról

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Babylon 5 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információ[szerkesztés]