Svéd konyhaművészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Köttbullar, húsgombóc

A svéd konyhaművészet fő elemei meglehetősen egyszerűek. A tipikus házi kosztot hús és burgonya alkotja, ami lehet vagdalthús, vadhús (rénszarvas és jávorszarvas), disznó vagy marhahús. Halételeket és garnélarákot, kaviárt és kagylót is fogyasztanak.

Mivel Svédországban hosszúak a telek, ezért hagyományosan ritkán került az asztalra friss zöldség és gyümölcs. Ebből következik, hogy nem igazán volt jellemző rá a vegetarianizmus. Vitaminforrásnak számítottak az erdei bogyók (törpemálna, vörös és kék áfonya), amelyekből lekvárokat, mártásokat is készítettek. De manapság természetesen mindenféle fajta gyümölcsöt és zöldséget lehet kapni a boltokban, még télen is.

Általában napi háromszor van étkezés: egy könnyebb reggeli (frukost), általában sajt, kenyér, felvágott - az ebéd (lunch) és a vacsora (middag vagy kvällsmat). Napközben a svédek szívesen isznak kávét, ami mellé fogyasztanak gyakran valami zsömlét, édességet és péksütemény is.

Általános jellemvonásai[szerkesztés]

A svéd konyha fontos alkotóelemei a tejtermékek, a pékáruk, a bogyók, a csonthéjas magvú gyümölcsök, a csirke-, marha-, és sertéshús, a tojás, illetve a tenger gyümölcsei. Burgonya is gyakran kerül fogyasztásra köretként. Kenyérből is sokfélét esznek a svédek, elterjedt a rozskenyér, búzakenyér, zabkenyér, kovászos kenyér, fehér kenyér, barna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, valamint a lepénykenyér. Ezenkívül sűrű gyümölcslevesféleket is előszeretettel fogyasztanak; a csipkebogyóleves és az áfonyaleves különösen közkedvelt, akár hidegen, akár melegen. A vaj, illetve margarin az elsődleges zsírforrás, noha az utóbbiakban népszerűsödött az olívaolaj is. Továbbá erős a cukrászkultúra, melyben kulcsszerepet töltenek be a különböző, igen magas cukortartalmú kekszek, torták, és fánkok.[1]

Modern étkezési idők[szerkesztés]

Reggeli (frukost)[szerkesztés]

Egy tipikus svéd reggeli vagy rozskenyérből vagy knäckebröd-ből áll, sajttal, kaviárral, tojással vagy felvágottal. Gyakran esznek reggelire havregynsgröt-öt, vagyis zabkását, amire tejet öntenek és lekvárt tesznek a tetejére. Az italok, amiket reggelire fogyasztanak kávéból és gyümölcsléből vagy tejből vagy teából állnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]