Harlan Ellison

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harlan Ellison
Élete
Született1934. május 27.
Cleveland, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt2018. június 28. (84 évesen)
Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok
Házastársa
  • Lory Patrick (1966–1966)
  • Lori Horwitz (1976–1977)
  • Susan Ellison (1986–2018)
Kitüntetései
Harlan Ellison weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Harlan Ellison témájú médiaállományokat.

Harlan Ellison (Cleveland, Ohio, 1934. május 27.Los Angeles, Kalifornia, 2018. június 28.) amerikai sci-fi-szerző.

Életpályája[szerkesztés]

Louis Ellison és Serita Rosenthal második gyermekeként született 1934-ben. Testvére, Beverly 1928-ban született. Az egyetlen zsidó család volt a környéken, ezért gyerekkorában sok megaláztatást kellett elviselnie. Harlan tizenhárom éves korában megszökött otthonról, és egy utazócirkuszhoz csatlakozott. A következő hat évben volt favágó, halász, színész, sőt még dinamitszállító teherautó vezetője is. Később az Ohiói Egyetem hallgatója lett, amit ott kellett hagynia – mert megütötte egy tanárát, aki azt mondta róla, hogy tehetségtelen – New Yorkba költözött, hogy író legyen. Besorozták és a seregben fejezte be első regényét, a Web of the Cityt.

Munkássága[szerkesztés]

Disszonáns erőszakos írások születtek tollából. Ez a stílus az 1969-ben írt A fiú és kutyája (A Boy and His Dog) című novellájában csúcsosodott ki. Igen termékeny író – több mint 1000 novellát írt. Ezenkívül számtalan esszé és jó pár forgatókönyv is fűződik a nevéhez.

Nyolc Hugo-díjat nyert sci-fi regényeiért, két Nebulát, egy Edgart az Amerikai Horrorírók Szövetségétől és háromszor nyerte el a legjobb tévé-forgatókönyvért járó Writers Guild of America-díjat.

Források[szerkesztés]