Harlan Ellison

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harlan Ellison
Harlan Ellison at the LA Press Club 19860712.jpg
Élete
Született 1934május 27. (83 éves)
Cleveland
Nemzetiség amerikai amerikai
Pályafutása
Irodalmi irányzat sci-fi
Kitüntetései
Harlan Ellison weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Harlan Ellison témájú médiaállományokat.

Harlan Ellison (Cleveland, 1934. május 27. –) amerikai sci-fi-szerző.

Élete[szerkesztés]

Louis Ellison és Serita Rosenthal második gyermekeként született 1934-ben. Testvére Beverly 1928-ban látta meg a napvilágot. A környék egyetlen zsidó családja voltak, így gyerekkorában sok megaláztatást kellett elviselnie. Harlan tizenhárom éves korában megszökött otthonról, ésy egy utazócirkuszhoz csatlakozott. A következő hat évben volt favágó, halász, színész, sőt még dinamitszállító teherautó vezetője is. Később az Ohiói Egyetem hallgatója lett, amit ott kellett hagynia, mert megütötte egy tanárát (azt mondta róla, hogy tehetségtelen) New York-ba költözött, hogy író legyen. Besorozták és a seregben fejezi be első regényét a Web of the City-t.

Munkássága[szerkesztés]

Disszonáns erőszakos írások születtek tollából. Ez a stílus az 1969-ben írt A fiú és kutyája (A Boy and His Dog) című novellájában csúcsosodott ki. Igen termékeny író – több, mit 1000 novellát írt. Ezenkívül számtalan esszé és jópár forgatókönyv is fűződik a nevéhez.

Nyolc Hugo-díjat nyert sci-fi regényeiért, két Nebulát, egy Edgart az Amerikai Horrorírók Szövetségétől és háromszor nyerte el a legjobb tévé-forgatókönyvért járó Writers Guild of America-díjat.

Forrás[szerkesztés]