Pearl Harbor – Égi háború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pearl Harbor – Égi háború
(Pearl Harbor)
2001-es amerikai film

Pearlharbor-logo.svg
Rendező Michael Bay
Producer Jerry Bruckheimer
Michael Bay
Vezető producer Randall Wallace
Műfaj
Forgatókönyvíró Randall Wallace
Főszerepben Ben Affleck
Josh Hartnett
Kate Beckinsale
Cuba Gooding Jr.
Jon Voight
Alec Baldwin
Tom Sizemore
Zene Hans Zimmer
Diane Warren (dalszerző)
Operatőr John Schwartzman
Vágó Roger Barton
Díszlettervező Nigel Phelps
Gyártás
Gyártó amerikai Touchstone Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv amerikai angol
Forgatási helyszín
Játékidő 183 perc
Költségvetés 140 000 000 $[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó amerikai Touchstone Pictures
magyarország InterCom
Bemutatóamerikai 2001. május 21.
magyarország 2001. augusztus 9.
Díj(ak) Oscar-díj (2002)
a legjobb hangeffektus vágás (George Watters II, Christopher Boyes)
Korhatáramerikai PG-13
magyarország 12
Bevétel 449 200 000 amerikai dollár (világszerte)
További információk

A Pearl Harbor – Égi háború (eredeti cím: Pearl Harbor) Michael Bay 2001-ben bemutatott háborús filmje. A forgatókönyvet Randall Wallace írta. A film főszereplői Ben Affleck és Josh Hartnett.

Történet[szerkesztés]

1941. december 7. A második világháború fordulópontja, a történelem egyik legvéresebb csatája: a japán légierő megtámadta Amerika csendes-óceáni flottáját. A támadás számtalan áldozattal járt, hatalmas pusztítást vitt végbe: sokáig tartott, míg az amerikai hadsereg kiheverte a csapást, és felkészült a visszavágásra. Ez a film e támadás és csata története, de egyben három fiatal története is. Akik, miközben a történelem a szörnyű, véres események közepébe sodorja őket, a saját életüket élnék – azt sem könnyű. Rafe (Ben Affleck) és Danny (Josh Hartnett) a legjobb barátok: gyerekkoruk óta együtt szeretnének pilóták lenni. Mindketten katonák, mindketten Pearl Harborban állomásoznak. És mindketten ugyanazt a lányt (Kate Beckinsale) szeretik. A japán gépek pedig elindultak Pearl Harbor felé.

A filmről[szerkesztés]

A készítők[szerkesztés]

A film készítői fiktív sztorit akartak a közönség elé vinni – hétköznapi emberekről, akik egy valóság szülte, nem hétköznapi szituációban hőssé válnak. Az alkotók fontosnak tartják leszögezni, hogy nem dokumentum jellegű mozit csináltak, csupán tisztelegni kívántak azok előtt az emberek előtt, akik átélték a második világháború szörnyűségeit. Michael Bay rendező minden igyekezetét arra fordította, hogy emberi motivációk szemszögéből láttassa a történteket. A film éppúgy emléket akar állítani a japánok dicsőségének, mint az amerikaiak hősiességének.

Michael Bay rendező[szerkesztés]

"Mindannyian olvastunk Pearl Harborról, de az iskolai tankönyvek csak érintőlegesen tárgyalták. Ezért is foglalkoztatott a gondolat, hogy egyszer filmet készítsek Pearl Harborról. Akkor kaptam igazán megerősítést, amikor San Diegóban találkoztam egy csoport veteránnal. Belenéztem ezeknek a nyolcvan esztendős férfiaknak a szemébe, és láttam, hogy rengeteget tanulhatnánk tőlük. Amikor elmesélték, hogyan élték meg a támadást, lassan megértettem, miért mondják, hogy Pearl Harborral Amerika elveszítette az ártatlanságát. Minden férfi és nő, aki részt vett a háborúban, valóságos hős volt." – nyilatkozta a rendező.

Randy Wallace forgatókönyvíró[szerkesztés]

"A film nem elsősorban politikai szemszögből vizsgálja a történteket, sokkal inkább emberi sorsokra, barátságra és szerelemre fókuszál. Ha ez a mozi a washingtoni politikusok rendelésére íródott volna, semmiképpen sem vállaltam volna a közreműködést Édesapám és édesanyám sokszor emlegették azokat az időket, és tudom, hogy a háború mennyire megváltoztatta a sorsukat. Őszintén szólva azonban nem hiszem, hogy a történelem alakítja az egyes emberek életét. Szerintem ez fordítva igaz: mi magunk – e bolygó valamennyi lakója – formáljuk sorsunkat és az emberiség történetét."

Wallace munkamódszere kissé szokatlannak tűnt. Már a forgatókönyv vázlatait is megmutatta Bay-nak és a többi producernek, illetve a Pearl Harbor-i veteránoknak, majd az anyag minden egyes állapotában újra meg újra kikérte a véleményüket. Ezzel a módszerrel ugyan sokkal lassabban haladt, és egyesek szerint megfosztotta magát az írói szabadságtól, de így jóval precízebben rekonstruálhatta a valóságot.

A szereplők[szerkesztés]

Ben Affleck egy hetet töltött az Amerikai Egyesült Államok kommandós kiképzőtáborában és újraolvasta a második világháborús történelemkönyveket. Számtalan órát szánt rá, hogy alaposan kikérdezze a hadászati repülőpilóták oktatóit és a Pearl Harbor-i veteránokat.

"Nem vállaltam volna szerepet, ha a film nacionalista propaganda lett volna. Megpróbáltunk őszinték és korrektek lenni. A japánok tetteit éppúgy elfogulatlanul tárgyalja a film, mint az amerikaiakéit. A japánok fenyegetve érezték magukat az Egyesült Államoktól, és azt tették, amit jónak láttak. Az ő hősiességüket és érdemeiket honfitársaink dicsőségével egyenrangúnak tekintettük." – mondta.

Josh Hartnett játssza a másik pilótát, Rafe legjobb barátját. A legénység kedvence, Hartnett megtestesíti az 1940-es évek lelkes önkénteseit.

"Kissé különös érzés volt olyan figurát alakítani, aki ma már a saját nagyapám lehetne – meséli a huszonkét éves színész. – Édesapám nagybátyja tiszt volt a háborúban. Ő akkor nálam is fiatalabb volt. Eleinte fel sem fogtam, mi mindenen kellett keresztülmenniük ezeknek a katonáknak. A veteránokkal való beszélgetés után viszont gondolatban magam is átéltem rettenetes kalandjaikat."

Kate Beckinsale a többiekhez hasonlóan alapos kutatómunkával készült fel szerepére. Idős asszonyokkal találkozott, akik ápolónőként dolgoztak a Pearl Harbor-i támadás idején.

"A hawaii kórházban megengedték, hogy beadjak pár injekciót néhány önként vállalkozónak, persze nem gyógyszerrel, hanem infúziós oldattal teli fecskendővel – meséli a színésznő. – Ott álltam az »áldozatok« meztelen feneke előtt, és sorra beadtam nekik az oltást. A jelenet végére egész magabiztos lettem, ám az utolsó döfést elszúrtam… szegény statiszta akkorát ugrott fájdalmában, hogy feldöntötte az asztalt. Azt hiszem, elveszítettem egy potenciális rajongót."

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Oscar-jelölés és díj[szerkesztés]

Golden Globe-jelölés[szerkesztés]

Stáblista[szerkesztés]

Színfalak mögött[szerkesztés]

Színészek a filmben[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]