Sötétségben – Star Trek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sötétségben – Star Trek
(Star Trek Into Darkness)
2013-as amerikai 3D-s film

Rendező J. J. Abrams
Producer J. J. Abrams
Bryan Burk
Damon Lindelof
Alex Kurtzman
Roberto Orci
AlapműGene Roddenberry: Star Trek
Műfaj
Forgatókönyvíró Roberto Orci
Alex Kurtzman
Damon Lindelof
Főszerepben John Cho
Benedict Cumberbatch
Alice Eve
Bruce Greenwood
Simon Pegg
Chris Pine
Zachary Quinto
Zoë Saldana
Karl Urban
Peter Weller
Anton Yelchin
Zene Michael Giacchino
Operatőr Daniel Mindel
Vágó Maryann Brandon
Mary Jo Markey
Jelmeztervező Michael Kaplan
Díszlettervező Scott Chambliss
Gyártás
Gyártó Bad Robot Productions
K/O Paper Products
Skydance Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+magyar szinkron
Forgatási helyszín
 • Izland
 • Los Angeles
 • National Ignition Facility
 • Grand Avenue
 • J. Paul Getty Museum
 • Sony Stage 15
 • Vasquez Rocks
 • Getty Center
 • Crystal Cathedral
 • Lawrence Livermore National Laboratory
 • Greystone Park
 • Reynisfjall
 • Spruce Goose Hangar
Játékidő 133 perc
Költségvetés 185 millió USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
magyar UIP-Duna Film
Bemutató2013. április 23. (Sydney)
2013. május 16. (világpremier)
KorhatárPG-13, Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
 • 467 381 584 $ (világszerte)
 • 228 778 661 $ (amerikai dollár)
Kronológia
ElőzőStar Trek
Kapcsolódó műsor Star Trek
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Sötétségben – Star Trek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sötétségben – Star Trek vagy Star Trek – Sötétségben (eredeti cím: Star Trek Into Darkness) 2013-ban bemutatott amerikai sci-fi-akciófilm. A Star Trek franchise tizenkettedik nagyjátékfilmje, a 2009-es Star Trek folytatása. J. J. Abrams rendezte, a forgatókönyvet Roberto Orci, Alex Kurtzman és Damon Lindelof írta Gene Roddenberry azonos című televíziós sorozata alapján. A film producere Lindelof, Orci, Kurtzman és Abrams mellett Bryan Burk, míg főszereplői Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoë Saldana, Anton Yelchin, Simon Pegg, John Cho és Bruce Greenwood az előző filmbeli szerepeikben, míg Benedict Cumberbatch, Peter Weller és Alice Eve újonnan csatlakoztak a szereplőgárdához.

A Star Trek bemutatója után Abrams, Burk, Lindelof, Kurtzman és Orci aláírtak a következő filmre. Cumberbatch, Weller és Eve szereplését 2011-ben jelentették be. A forgatás 2012 januárjában kezdődött, és teljes egészében Kaliforniában zajlott. A film vizuális effektusaival az Industrial Light & Magicet bízták meg.

A filmet az utómunkálatok során konvertálták 3D-be.

Bemutatója a sydney-i Event Cinemasban volt 2013. április 23-án,[2] majd május 9-én bemutatták Ausztráliában, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában, Európa némely más országában és Peruban.[3] A magyar bemutató május 16-án, míg az IMAX- és 4DX-változatokéi május 9-én volt.[4] A film észak-amerikai bemutatója május 16-án, míg az IMAX-változaté egy nappal korábban volt.[5][6]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az USS Enterprise-t a Nibiru bolygóra küldik, hogy megfigyeljenek egy űrutazás előtti civilizációt. Kirk és Spock megpróbálják megmenteni a lakosokat egy közelgő vulkánkitöréstől, amely mindannyiukat megölhetné. Amikor Spock élete veszélybe kerül, James T. Kirk kapitány megszegi az Elsődleges irányelvet, és a helyiek meglátják a Spock megmentésére igyekvő Enterprise-t. Távoztuk után a lakosság istenként kezdi tisztelni a csillaghajót. Miután visszahívják őket a Földre, Kirköt elsőtisztté fokozzák le, míg Christopher Pike admirális visszaveszi az Enterprise parancsnokságát. Londonban John Harrison, a Csillagflotta ügynöke felrobbantja a titkos 31-es szekció épületét. San Franciscóban, a Csillagflotta főhadiszállásán Pike és elsőtisztje vészhelyzeti ülésre gyűlnek össze a többi magas rangú tiszttel. Harrison egy vadászgéppel a megbeszélőkre támad, és megöli Pike-ot. Kirk megsemmisíti a gépet, de Harrison elmenekül.

Minthogy Pike halott, Alexander Marcus admirális felhatalmazza Kirköt, hogy vadászatot indítson Harrison ellen, aki a klingonok anyabolygójára, a Kronosra transzportálta magát. Mivel a Kronos a klingon területek mélyén van, és a Föderáció és a Klingon Birodalom a háború szélén állnak, az Enterprise-t felfegyverzik 72 nagy hatótávolságú fotontorpedó-prototípussal. Azt az utasítást kapják, hogy lőjék őket Harrisonra, amint megtalálják. Montgomery „Scotty” Scott – mivel veszélyesnek tartja azokat a hajóra nézve – nem engedi fel a fegyvereket és felmond, így Pavel Chekovot léptetik elő főgépésszé. Marcus admirális lánya, a tudós Carol Marcus meghamisított személyazonossággal csatlakozik a legénységhez.

A klingonok otthonához közeledve az Enterprise térhajtóműmagja meghibásodik. Amíg javítják, Kirk, Spock és Uhura egy korábban elkobzott kereskedőhajóval mennek a Kronosra. Miután klingon járőrök észreveszik őket, kénytelenek leszállni. Bár Uhura tárgyalást próbál kezdeményezni velük, a klingonok a hármas ellen fordulnak. Harrison megtisztítja a klingonoktól a terepet, de megadja magát Kirkéknek, miután megtudja a rá irányított torpedók számát.

Harrison – mikor már visszatértek az Enterprise-ra – felfedi valós kilétét: ő Khan Noonien Singh, egy genetikailag módosított emberfeletti ember, aki háromszáz évig hibernációban aludt társaival, miután elbukott az emberfelettiek világuralmáért folytatott háborújuk. Azt tanácsolja Kirknek, hogy vizsgálja meg a 72 prototípust, valamint egy bizonyos helyet, amelynek megadja koordinátáit. Kirk a torpedók vizsgálatával az orvos(!) Leonard McCoyt bízza meg, míg a koordinátákat a Földön maradt Scotty ellenőrzi. A torpedókban Khan társait, a többi génmódosított, hibernált embert találják. Khan elmondja, hogy Marcus admirális ébresztette fel, hogy felsőbbrendű intellektusával és agresszivitásával segítsen olyan fejlett fegyvereket kifejleszteni, amelyekkel szembeszállhatnak a klingonokkal. Az együttműködést szavatolva, Khan társait túszként tartotta. Kirk rájön, hogy az Enterprise térhajtóműmagját Marcus admirális utasítására tették tönkre, hogy a küldetés során elpusztuljanak.

Scotty megérkezik a megadott koordinátákra, ahol egy titkos Csillagflotta-dokkot talál, ahova be is megy. Az Enterprise hajtóműmagját megjavítják, de a hajó szembekerül egy regisztrálatlan, a Föld felől érkező föderációs csatahajóval, a USS Vengeance-szel, amely mellett az Enterprise eltörpül. A Vengeance parancsnoka, Marcus admirális követeli Khan átadását Kirktől. Kirk visszautasítja, és a Föld felé indul, hogy bíróság elé állíttassa Khant.

A Vengeance üldözőbe veszi az Enterprise-t és rátámad a Föld mellett. A támadástól a hajó súlyosan megsérül. Kirk felajánlja Khan és a 72 hibernált átadását legénysége életéért cserébe. Marcus elutasítja, míg lányát saját hajójára sugározza, és parancsot ad az Enterprise megsemmisítésére, ám a Vengeance energiaellátása megszűnik Scottynak köszönhetően, aki a titkos dokkban szállt a hajóra. Minthogy az Enterprise már nincs olyan állapotban, hogy harcolni tudjon, tudva, hogy Khan tervezte a Vengeance-t, Kirk szövetkezik vele, és átszállnak a másik hajóra, ahol Scotty is csatlakozik hozzájuk, majd elfoglalják a hidat. Eközben Spock felveszi a kapcsolatot idősebb önmagával, akitől megtudja Khan történetét, és legyőzésének módját. Khan elárulja Kirköt, átveszi a Vengeance irányítását, és megöli Marcus admirálist. Khan egyezkedik Spockkal, aminek eredményeképp Kirköt és társait az Enterprise-ra, míg a 72 torpedót a Vengeance-re sugározzák.

Khan az Enterprise elpusztítását tervezi, ám Spock felfedi, hogy az átsugárzott torpedók élesek, míg a hibernált emberek az Enterprise-on maradtak. A torpedók felrobbannak és harcképtelenné teszik a Vengeance-t, míg Khan, aki azt hiszi, odaveszett 72 társa, feldühödik. Mindkét hajó a Föld felé kezd zuhanni. Kirk bemegy a sugárzó mag zónájába és az élete árán helyreállítja a térhajtóműmagot, így az Enterprise újra irányíthatóvá válik, míg a Vengeance San Franciscóra zuhan. Khan túléli a földet érést és megpróbál meglépni a felfordulásban, de Spock követi. McCoy rájön, hogy Khan vére újra életre keltheti Kirköt, így Uhura megakadályozza Spockot Khan megölésében – helyette újra fogságba ejtik.

Kirk újraéled, és ismét az Enterprise kapitánya lesz. Khant újra hibernálják. A film végén a helyreállított Enterprise az ötéves felfedezőútjára indul, melyről a Star Trek: The Original Series szól.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
James T. Kirk parancsnok / kapitány,
az Enterprise csillaghajó parancsnoka, korábban elsőtisztje.
Chris Pine Zámbori Soma
Spock elsőtiszt, parancsnok és tudományos tiszt. Zachary Quinto Széles Tamás
John Harrison parancsnok, akiről később kiderül, hogy Khan,
egy genetikailag felerősített ember, aki az elmúlt háromszáz évet hibernálva töltötte.
Benedict Cumberbatch Anger Zsolt
Dr. Leonard „Bones” McCoy alparancsnok, tiszti főorvos. Karl Urban Crespo Rodrigo
Hikaru Sulu hadnagy, pilóta. John Cho Pálmai Szabolcs
Nyota Uhura hadnagy, kommunikációs tiszt. Zoë Saldana Pikali Gerda
Dr. Carol Marcus[7]/ Carol Wallace tudományos tiszt. Alice Eve Peller Anna
Pavel Chekov zászlós, navigátor. Anton Yelchin Gacsal Ádám
Montgomery „Scotty” Scott, másodtiszt és főgépész. Simon Pegg Görög László
Christopher Pike admirális (ellentengernagy).[8] Bruce Greenwood Kőszegi Ákos
Alexander Marcus a Csillagflotta admirálisa, Dr. Carol Marcus apja. Peter Weller Jakab Csaba
Thomas Harewood, a Csillagflotta munkatársa, aki a 31-es szekcióban dolgozik. Noel Clarke Maday Gábor
Klingon Sean Blakemore Csak klingonul
Idős Spock Leonard Nimoy Szélyes Imre

Joseph Gatt, Nazneen Contractor, Anjini Taneja Azhar,[9] Nolan North, Sean Blakemore[10] és Heather Langenkamp[11][12] kisebb szerepeket játszanak a filmben.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Star Trek Into Darkness című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Fowler, Tara: JJ Abrams: 'Movie budgets are preposterous and embarrassing'. Digital Spy
 2. Ong, Thuy: New Star Trek boldly voyages to Australia for premiere. Reuters, 2013. április 23. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 27.)
 3. 'Star Trek Into Darkness May 9 in Peru (in spanish). [2013. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 8.)
 4. Zalaba Ferenc: sötétségben: premier előtt a star trek. aeon flux. Blog.hu, 2013. május 7. (Hozzáférés: 2013. május 15.)
 5. 'Star Trek Into Darkness Hits Imax Theaters In 3D On May 15. (Hozzáférés: 2013. február 5.)
 6. 'Star Trek Into Darkness Moves to May 16. (Hozzáférés: 2013. május 7.)
 7. Alice Eve's Star Trek Into Darkness Character Revealed. Comingsoon.net. [2014. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 12.)
 8. Roberto Orci Confirms There's a Part for Admiral Pike in Star Trek 2'. Blastr. [2012. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 2.)
 9. Gallagher, Brian. „Star Trek 2 Photos Reveal Simon Pegg and Anton Yelchin in New Starfleet Uniforms”, MovieWeb, 2012. június 4.. [2014. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2013. május 16.) 
 10. Soap News - Previews | ABC Soaps - Soaps In Depth. Abc.soapsindepth.com, 2012. április 3. [2012. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 27.)
 11. Uncle Creepy: Heather Langenkamp Heads Off on a Star Trek Into Darkness, 2012. október 24. (Hozzáférés: 2012. november 21.)
 12. Gallagher, Brian: Heather Langenkamp Joins Star Trek Into Darkness', 2012. október 24. [2013. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 21.)

További információ[szerkesztés]