Vadászat (film, 2020)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vadászat
(The Hunt)
2020-as amerikai film
RendezőCraig Zobel
ProducerJason Blum
Damon Lindelof
Műfaj
ForgatókönyvíróNick Cuse
Damon Lindelof
FőszerepbenIke Barinholtz
Betty Gilpin
Amy Madigan
Emma Roberts
Ethan Suplee
Hilary Swank
ZeneNathan Barr
OperatőrDarran Tiernan
VágóJane Rizzo
Gyártás
GyártóBlumhouse Productions
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő90 perc[1]
Költségvetés14 millió $[2]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2020. március 13.
Egyesült Királyság 2020. március 11.
Magyarország 2020. április 16.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel9,7 millió $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vadászat (eredeti cím: The Hunt) 2020-ban bemutatott amerikai horror-thrillerfilm, melyet Craig Zobel rendezett, valamint Nick Cuse és Damon Lindelof írt. A főszereplők Betty Gilpin, Ike Barinholtz, Amy Madigan, Emma Roberts, Ethan Suplee és Hilary Swank.

A filmet először 2018 márciusában jelentették be, majd a szereplők egy évvel később csatlakoztak a projekthez. A forgatásra New Orleansban került sor. A film eredeti megjelenése tervek szerint 2019. szeptember 27-én lett volna. Azonban a 2019. augusztus eleji Dayton-i és az El Paso-i tömeges lövöldözést követően az Universal Pictures úgy döntött, hogy elhalasztja a premiert.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2020. március 13-án debütált, Magyarországon április 16-án mutatták be szinkronizálva, az UIP-Dunafilm forgalmazásában.

A film általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, világszerte mindössze 9 millió dollárt tudott termelni. A film pénzügyi hiányosságait nagyrészt a COVID-19 koronavírus-járvány okozta, amely miatt világszerte be kellett zárni a mozikat. Az Universal a filmet egy héttel a mozikiadás után tette elérhetővé digitálisan.

Cselekmény[szerkesztés]

Athena Stone (Hilary Swank) és az általa vezetett társaság közelgő nagy embervadászatukat ünnepli. Amikor magánrepülőjükön utaznak a vadászatra, a rakománytérből előtámolyog egy korábban elkábított, felpeckelt szájú férfi, akit a társaság meggyilkol.

Tizenegy ember ébred fel az erdőben, mindannyian felpeckelt szájjal. A közeli tisztáson egy hatalmas ládát látnak. Miután kinyitják, kézifegyvereket találnak benne, valamint a szájpeckük kinyitásához való kulcsokat. Hirtelen azonban láthatatlan ellenség fegyvertüze zúdul rájuk, öten perceken belül meghalnak. Hárman sikeresen átmásznak a területet körbevevő szögesdrótkerítésen, és eljutnak egy közeli töltőállomásra. A benzinkút tulajdonosa egy idős házaspár. A három üldözött megtudja tőlük, hogy Arkansas-ban vannak, beszélgetésükből az is kiderül, hogy mindhármukat elrabolták, az Amerikai Egyesült Államok különböző államaiból. A trió egyik tagja mérgezett fánkot eszik, majd az idős házaspár (akikről így kiderül, hogy a vadászok közé tartoznak) mérges gázzal öli meg a másik két embert. Ezután eltüntetik a holttesteket és a nyomokat, hogy felkészüljenek a következő szökevény fogadására.

Megérkezik a vadászok körében csak Hógolyónak nevezett nő, az afganisztáni veterán Crystal Creasey (Betty Gilpin). Miután ő is megtudja, hogy Arkansas-ban vannak, egy doboz cigarettát kér. Az idős házaspár azonban felkelti gyanúját, megtámadja és megöli őket a pult alá rejtett fűrészelt csövű puskával. Odakinn megvizsgálja a kisteherautót és rájön, hogy az arkansas-i rendszámtábla valójában egy horvát rendszámtáblára ragasztott, valamint felfedezi a vezetőajtóhoz bekötött bombát is. Amikor megérkezik egy újabb fogoly, Gary, az összeesküvés-elméleti podcaster, Hógolyó figyelmezteti a bedrótozott teherautóra. Felszállnak egy menekültekkel teli vonatra, akiket Gary válságszereplőknek gondol. Miután a vonatot horvát katonák rohanják le, Gary igyekszik meggyőzni őket arról, hogy a menekültek csak színészek. A migránsok egyike, „Crisis Mike” elárulja Garynek, hogy valóban színész, de Gary gyanút fog, hogy az embervadászok közé tartozik, így egy gránáttal felrobbantja őt.

Szereplők[szerkesztés]

(Magyar hangok a szereposztás mellett feltüntetve)

További magyar hangok: Mikecz Estilla, Kelemen Kata, Mentes Júlia, Ács Norbert, Vida Péter, Sörös Miklós, Fellegi Lénárd, Oroszi Tamás

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Who's The Target In 'The Hunt' (2020). Cape Cod Times , 2020. március 13. [2020. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  2. a b The Hunt (2020). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2020. július 17.)

További információk[szerkesztés]