Vadászat (film, 2020)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vadászat
(The Hunt)
2020-as amerikai film
Rendező Craig Zobel
Producer Jason Blum
Damon Lindelof
AlapműThe Most Dangerous Game
Műfaj
Forgatókönyvíró Nick Cuse
Damon Lindelof
Főszerepben Ike Barinholtz
Betty Gilpin
Amy Madigan
Emma Roberts
Ethan Suplee
Hilary Swank
Zene Nathan Barr
Operatőr Darran Tiernan
Vágó Jane Rizzo
Gyártás
Gyártó Blumhouse Productions
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 90 perc[1]
Költségvetés 14 millió $[2]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Universal Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2020. március 13.
Egyesült Királyság 2020. március 11.
Magyarország 2020. április 16.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 9,7 millió $[2]
További információk

A Vadászat (eredeti cím: The Hunt) 2020-ban bemutatott amerikai horror-thrillerfilm, melyet Craig Zobel rendezett, valamint Nick Cuse és Damon Lindelof írt. A főszereplők Betty Gilpin, Ike Barinholtz, Amy Madigan, Emma Roberts, Ethan Suplee és Hilary Swank.

A filmet először 2018 márciusában jelentették be, majd a szereplők egy évvel később csatlakoztak a projekthez. A forgatásra New Orleansban került sor. A film eredeti megjelenése tervek szerint 2019. szeptember 27-én lett volna. Azonban a 2019. augusztus eleji Dayton-i és az El Paso-i tömeges lövöldözést követően az Universal Pictures úgy döntött, hogy elhalasztja a premiert.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2020. március 13-án debütált, Magyarországon április 16-án mutatták be szinkronizálva, az UIP-Dunafilm forgalmazásában.

A film általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, világszerte mindössze 9 millió dollárt tudott termelni. A film pénzügyi hiányosságait nagyrészt a COVID-19 koronavírus-járvány okozta, amely miatt világszerte be kellett zárni a mozikat. Az Universal a filmet egy héttel a mozikiadás után tette elérhetővé digitálisan.

Cselekmény[szerkesztés]

Athena Stone (Hilary Swank) és az általa vezetett társaság közelgő nagy embervadászatukat ünnepli. Amikor magánrepülőjükön utaznak a vadászatra, a rakománytérből előtámolyog egy korábban elkábított, felpeckelt szájú férfi, akit a társaság meggyilkol.

Tizenegy ember ébred fel az erdőben, mindannyian felpeckelt szájjal. A közeli tisztáson egy hatalmas ládát látnak. Miután kinyitják, kézifegyvereket találnak benne, valamint a szájpeckük kinyitásához való kulcsokat. Hirtelen azonban láthatatlan ellenség fegyvertüze zúdul rájuk, öten perceken belül meghalnak. Hárman sikeresen átmásznak a területet körbevevő szögesdrótkerítésen, és eljutnak egy közeli töltőállomásra. A benzinkút tulajdonosa egy idős házaspár. A három üldözött megtudja tőlük, hogy Arkansas-ban vannak, beszélgetésükből az is kiderül, hogy mindhármukat elrabolták, az Amerikai Egyesült Államok különböző államaiból. A trió egyik tagja mérgezett fánkot eszik, majd az idős házaspár (akikről így kiderül, hogy a vadászok közé tartoznak) mérges gázzal öli meg a másik két embert. Ezután eltüntetik a holttesteket és a nyomokat, hogy felkészüljenek a következő szökevény fogadására.

Megérkezik a vadászok körében csak Hógolyónak nevezett nő, az afganisztáni veterán Crystal Creasey (Betty Gilpin). Miután ő is megtudja, hogy Arkansas-ban vannak, egy doboz cigarettát kér. Az idős házaspár azonban felkelti gyanúját, megtámadja és megöli őket a pult alá rejtett fűrészelt csövű puskával. Odakinn megvizsgálja a kisteherautót és észreveszi a hamis Arkansas-i rendszámtáblát, ami egy horvát rendszámtáblára van ragasztva, valamint egy bombát fedez fel, amely a vezető ajtó felé van drótozva. Ezt követően megérkezik egy újabb fogoly; egy Gary nevű összeesküvés-elméleti podcaster, és figyelmezteti a bedrótozott teherautóról. Felszállnak egy menekültekkel teli vonatra, akiket Gary válságszereplőknek lát; a vonatot horvát katonák támadják meg. Amikor Gary megpróbálja meggyőzni a katonákat a Manorgateről és az álmenekültekről, az egyik bevándorló, "Crisis Mike" bevallja Garynek, hogy ő is csak egy színész, bár azt állítja, hogy a támadást nem tervezték meg. Gary gránáttal felrobbantja a színészt, Crystalt viszont menekülőtáborba viszik.

Szereplők[szerkesztés]

(Magyar hangok a szereposztás mellett feltüntetve)

További magyar hangok: Mikecz Estilla, Kelemen Kata, Mentes Júlia, Ács Norbert, Vida Péter, Sörös Miklós, Fellegi Lénárd, Oroszi Tamás

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Who's The Target In 'The Hunt' (2020). Cape Cod Times , 2020. március 13. (Hozzáférés: 2020. március 24.)
  2. a b The Hunt (2020). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2020. július 17.)

További információk[szerkesztés]