Leonard McCoy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dr. Leonard Horatio McCoy
Star Trek-szereplő
LeonardMcCoy.jpg
Megszemélyesítője DeForest Kelley
Dr. Leonard Horatio McCoy adatai
Faja ember
Neme férfi
Foglalkozása orvosi tiszt, az orvosi gárda vezetője
Anyabolygó Föld
Elkötelezettség Csillagflotta
Szolgálati hely USS Enterprise és a USS Enterprise-A
Rendfokozat parancsnokhelyettes
parancsnok
admirális

Dr. Leonard Horatio McCoy a Star Trek első sorozatának egyik szereplője, akit DeForest Kelley alakít. Dr. McCoy volt az eredeti Star Trek sorozat három legfontosabb szereplője közül az egyik. Ő volt a hajóorvos, a sorozat legemberibb szereplője, aki gyakran humoros összetűzésekbe került a hűvösen logikus Mr. Spockkal. Alapvetően jó szándékú, de olykor hirtelen haragú, szarkasztikus, néha aggodalmaskodó. Kedveli a mentakoktélt, és tart a transzportálástól.

Háttere[szerkesztés]

Leonard McCoy 2227-ben született és a Mississippi Egyetemre járt. 2266-ban lett az Enterprise űrhajó főorvosa parancsnokhelyettesi rangban. 2270-ben visszavonul a Csillagflottától, 2271-ben azonban a V'Ger-krízis idején visszatér az Enterprise fedélzetére (mint azt a Csillagösvény c. első Trek-mozifilmből megtudhattuk), és ott is marad. Spock, mikor a II. film végén hősi halált hal, McCoynak adja át emlékezetét, melyet később sikerül újraegyesíteniük Spock regenerált testével.

Az ötödik mozifilmben érdekes mozzanatot tudunk meg McCoy múltjából: mikor apja, David McCoy gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, McCoy segített neki meghalni. Nem sokkal később azonban felfedezték a betegség gyógymódját, ezért McCoyt évtizedeken át gyötörte a bűntudat.

2293-ban McCoyt meggyanúsítják, hogy bűnös a klingon Gorkon kancellár elleni merényletben, és Kirkkel együtt a Rura Penthe börtönbolygóra száműzik, ahonnan megszökik, később pedig tisztázza magát a vád alól.

McCoy volt az első az eredeti sorozat szereplői közül, aki feltűnt a The Next Generation-ben is, az első epizódban (Encounter at Far Point). A történet szerint ekkor már 137 éves volt.

Rangja[szerkesztés]

  • Az eredeti sorozatban és a rajzfilmsorozatban parancsnok-helyettes, az Enterprise hajóorvosa
  • Az I.-VI. mozifilmben parancsnok
  • Az Új nemzedék pilot epizódjában nyugalmazott admirális

További információk[szerkesztés]