Leonard McCoy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dr. Leonard Horatio McCoy
Star Trek-szereplő
DeForest Kelley, Dr. McCoy, Star Trek.jpg
Megszemélyesítője DeForest Kelley
Dr. Leonard Horatio McCoy adatai
Faja ember
Neme férfi
Foglalkozása orvosi tiszt, az orvosi gárda vezetője
Anyabolygó Föld
Elkötelezettség Csillagflotta
Szolgálati hely USS Enterprise és a USS Enterprise-A
Rendfokozat parancsnokhelyettes
parancsnok
admirális
A Wikimédia Commons tartalmaz Dr. Leonard Horatio McCoy témájú médiaállományokat.

Dr. Leonard Horatio McCoy a Star Trek első sorozatának egyik szereplője, akit DeForest Kelley alakít. Dr. McCoy volt az eredeti Star Trek sorozat három legfontosabb szereplője közül az egyik. Ő volt a hajóorvos, a sorozat legemberibb szereplője, aki gyakran humoros összetűzésekbe került a hűvösen logikus Mr. Spockkal. Alapvetően jó szándékú, de olykor hirtelen haragú, szarkasztikus, néha aggodalmaskodó. Kedveli a mentakoktélt, és tart a transzportálástól.

Háttere[szerkesztés]

Leonard McCoy 2227-ben született és a Mississippi Egyetemre járt. 2266-ban lett az Enterprise űrhajó főorvosa parancsnokhelyettesi rangban. 2270-ben visszavonul a Csillagflottától, 2271-ben azonban a V'Ger-krízis idején visszatér az Enterprise fedélzetére (ez a Csillagösvény c., első Star Trek mozifilmben látható), és ott is marad. Spock, mikor a II. film végén hősi halált hal, McCoynak adja át emlékezetét, melyet később sikerül újraegyesíteniük Spock regenerált testével.

Az ötödik mozifilmben érdekes mozzanat derül ki McCoy múltjából: mikor apja, David McCoy gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, McCoy segített neki meghalni. Nem sokkal később azonban felfedezték a betegség gyógymódját, ezért McCoyt évtizedeken át gyötörte a bűntudat.

2293-ban McCoyt meggyanúsítják, hogy bűnös a klingon Gorkon kancellár elleni merényletben, és Kirkkel együtt a Rura Penthe börtönbolygóra száműzik, ahonnan megszökik, később tisztázza magát a vád alól.

McCoy volt az első az eredeti sorozat szereplői közül, aki feltűnt a The Next Generation-ben is, az első epizódban (Encounter at Far Point). A történet szerint ekkor már 137 éves volt.

Rangja[szerkesztés]

  • Az eredeti sorozatban és a rajzfilmsorozatban parancsnok-helyettes, az Enterprise hajóorvosa
  • Az I.-VI. mozifilmben parancsnok
  • Az Új nemzedék pilot epizódjában nyugalmazott admirális

További információk[szerkesztés]