Jumanji (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jumanji
1995-ös amerikai film
Rendező Joe Johnston
Producer
Vezető producer
  • Larry J. Franco
  • Robert W. Cort
  • Ted Field
AlapműChris Van Allsburg: Jumanji
Műfaj kaland, vígjáték, fantasy
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene James Horner
Operatőr Thomas E. Ackerman
Vágó Robert Dalva
Gyártás
Gyártó Interscope Communications
Ország
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 104 perc
Költségvetés 65 000 000 USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 262 800 000 USD
Kronológia
KövetkezőJumanji – Vár a dzsungel (2017)
Kapcsolódó film Zathura – Az űrfogócska (2005)
Kapcsolódó műsor Jumanji (1996–1999)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Jumanji témájú médiaállományokat.

A Jumanji 1995-ben bemutatott amerikai film, amely Chris Van Allsburg azonos című könyve alapján készült. A rendezője Joe Johnston, a producerei Scott Kroopf és William Teitler, a forgatókönyvírói Jonathan Hensleigh, Greg Taylor és Jim Strain, a zeneszerzője James Horner. A főszerepekben Robin Williams, Kirsten Dunst, Bonnie Hunt és Bradley Pierce láthatóak. A mozifilm az Interscope Communications gyártásában készült, a TriStar Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve kalandfilm. Az Egyesült Államokban 1995. december 15-én, Magyarországon 1996. március 7-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

A film kezdetén 1869-ben két tizenéves elás egy lelakatolt ládát, azzal a szándékkal, hogy senki soha ne találja meg. Azonban száz évvel később, 1969-ben a gazdag, cipőgyáros Parrish családból származó 12 éves Alan (Adam Hann-Byrd) egy építkezésen rátalál a dobozra, és benne egy régi társasjátékra, a Jumanji-ra.

Otthon Alan összeveszik a szüleivel, mert nem akar elköltözni az apja Samuel (Jonathan Hyde) által választott Cliffside bentlakásos fiúiskolába. Végül az apja dühösen otthagyja, Alan pedig utánakiált, hogy többet nem akar beszélni vele és összecsomagol, hogy megszökjön otthonról. Ezután Sarah Whittle (Laura Bell Bundy) Alan "szerelme" visszahozza Alan kerékpárját, amit Billy (aki azért lopta el a biciklit, mert féltékeny volt Alan és Sarah barátságára) korábban elvett tőle. Sarah és a fiú játszani kezdenek a Jumanji-val és meglepődve tapasztalják, hogy a játék bábui magától mozognak, ha a játékos dob a dobókockákkal. Ráadásul minden lépésnél egy versike jelenik meg a játék ablakában. Sarah verse: "Dőreség a bőregérrel kikezdened, főleg éjjel."

Erre egy csapatnyi denevér hangját hallják. Alan el akarja tenni a játékot, de véletlenül dob, és ez a vers jön ki: "A dzsungelben várni fogsz, amíg ötöt, nyolcat dobsz." Ekkor Alan hirtelen eltűnik a házból, Sarah-t pedig a kandallóból kiviharzó bőregércsapat kergeti ki az utcára.

A Parrish-ház, melyben Alan eltűnt, 26 éve üresen áll, mikor egy testvérpár, Judy (Kristen Dunst) és Peter (Bradley Pierce) Shepherd költözik oda. A testvérek szülei Kanadában, egy autóbalesetben meghaltak, a gyerekekkel nagynénjük, Nora (Bebe Neuwirth) törődik. Peter denevéreket vél látni a ház padlásán, de az állatfelügyelő nem talál semmit. Elmeséli viszont, hogy 26 évvel ezelőtt a Parrish apuka meggyilkolta Alan-t, majd befalazta. A helyi legenda nem igaz, de a gyerekek elhiszik. Mikor Nora néni dolgozni megy, a padláson rátalálnak a Jumanji-ra, és játszani kezdenek. Először egy rajnyi moszkitó jelenik meg, majd egy oroszlán. A következő alkalommal Peter ötöt meg nyolcat dob, és visszatér az immár felnőtté vált Alan (Robin Williams). A gyerekek megijednek a Tarzan-ruhába öltözött férfitól, aki a szüleit kezdi keresni a házban. Végül rádöbben, hogy az apja által vezetett cipőgyár rég bezárt, szülei is halottak. Az elmúlt 26 évben Alan dzsungelben raboskodott, mert a játszmát nem folytatta senki.

Judy-val és Peterrel keresni kezdik Sarah-t, mert nélküle nem vethetnek véget a játékból kiszabadult borzalmaknak, melyek már a várost veszélyeztetik. A felnőtt Sarah (Bonnie Hunt) traumát szenvedett, mikor Alan eltűnt, és sokan őrültnek tartják, mert annak idején elmesélte, hogy Alan-t felszippantotta egy játék. Sarah csak vonakodva egyezik bele a játszma folytatásába, mivel tíz évig kellett különleges terápiára járnia, amíg elhitte, hogy a Jumanji nem létezik. Megjelenik egy Van Pelt nevű vadász, egy pelikán elveszi a játékot, majd Van Pelt is megszerzi magának, és egy áruházat felfordítva sikerül csak visszakapniuk.

Visszatérnek a Parrish-házba, melyet elleptek a játékból kiszabadult rinocéroszok, oroszlánok, szúnyogok, majmok és más esőerdei állatok népesítenek be. Van Pelt már épp lelőné Alan-t mikor Alan megnyeri a játékot, kimondja: Jumanji és minden visszamegy a játékba.

Ismét 1969-et írunk, Alan és Sarah újra gyerekek és megint ott vannak, ahol 26 éve. Alan és Sarah beledobják a Jumanji-t a folyóba, és megcsókolják egymást. Ezután ismét eltelik 26 év, Alan és Sarah összeházasodtak, Alan szülei még élnek, Judy és Peter szülei pedig munkába állnának náluk, és Parrishék meggyőzik őket, hogy mondjanak le a kanadai kirándulásról, megakadályozva ezzel a halálukat.

A film végén látni lehet, hogy két francia lány megtalálja a Jumanji-t, amit a tenger partra vetett...

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Alan Parrish Robin Williams Mikó István
Sarah Whittle Bonnie Hunt Kovács Nóra
Judy Shepherd Kristen Dunst Vadász Bea
Peter Shepherd Bradley Pierce Előd Álmos
Samuel Parrish, Van Pelt Jonathan Hyde Végvári Tamás
Anne Parrish Patricia Clarkson Borbás Gabi
Carl Bentley David Alan Grier Vass Gábor
Nora Shepherd Bebe Neuwirth Prókai Annamária
Alan Parrish, fiatalon Adam Hann-Byrd Hamvas Dániel
Sarah Whittle, fiatalon Laura Bell Bundy Csondor Kata

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
1996 Saturn Award Legjobb különleges effektusok Stan Parks Elnyerte
Legjobb női mellékszereplő Bonnie Hunt
Legjobb színész Robin Williams Jelölve
Legjobb rendező Joe Johnston
Legjobb fantasy film
Legjobb fiatal színésznő Kirsten Dunst
Legjobb fiatal színész Bradley Pierce
C.A.S. Award Kiemelkedő hangkeverés játékfilmben Randy Thom
Gary Summers
Shawn Murphy
Rob Young
Jelölve
Blimp Award Kedvenc film színész Robin Williams Jelölve
Young Artist Award Legjobb családi, akció, kalandfilm Tristar Elnyerte
Legjobb fiatal főszereplő - játékfilm Kirsten Dunst Jelölve

Filmzene[szerkesztés]

  1. Agnes Baltsa, The Vienna Symphony Orchestra and Chorus "Una Voce Poco Fa" (1816)
  2. Jethro Tull "Locomotive Breath" (1971)
  3. "Night and Day" (1932)
  4. The Academy of St. Martin-in-the-Fields "Serenade in D, Op.44" (1878)
  5. "The Ballad of Gilligan's Isle (Theme from Gilligan's Island)" (1964)
  6. "Hark! the Herald Angels Sing" (pub. 1856)
  7. "We Wish You a Merry Christmas"

Források[szerkesztés]