Vidámpark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A budapesti Vidám Park műemlék körhintája

A vidámpark, szórakoztató park vagy témapark tömegek szórakoztatására egybegyűjtött attrakciók (mutatványok) és más szórakoztató tevékenységek együttes megnevezése. Egy vidámpark komplexebb, mint egy városi park vagy játszótér, általában gyerekek, tinédzserek és felnőttek szórakoztatására is alkalmas.

A legrégebbi vidámpark az 1583-ban megnyílt Dyrehavsbakken (Bakken) Klampenborgben, Koppenhága (Dánia) északi részén.[1][2] A legtöbb vidámpark helyhez kötött, míg léteznek utazó vidámparkok. Ez utóbbiak néhány napig vagy hétig működnek egy-egy helyen, majd továbbköltöznek. Az Egyesült Államokban a világkiállítások, expók is befolyást gyakoroltak a vidámparkipar fejlődésében.[1]

Kialakulása[szerkesztés]

Dyrehavsbakken, az első vidámpark

Az időszakos vásárok, mint például az 1543-ban Angliában indult Bartholomew Fair voltak a mai modern vidámparkok ősei. Az Erzsébet-kori időkben a vásárok bővültek a szórakozással, játékokkal, étellel, karneváli műsorokkal.[1] Az Oktoberfest sem egy egyszerű sörfesztivál, de vidámparki elemei is vannak azóta, amióta Münchenben első alkalommal tartották 1810-ben. Az Egyesült Államokban a vidéki és állami vásárok szintén a vidámparkok kialakulásának részei. Ezek az évente megrendezett események általában egy vagy két hetesek voltak, melyekkel a jó termést ünnepelték meg. A vásárokon állatbemutatók, sütő- és főzőversenyek is voltak.[3]

A legtöbb vidámpark állandó helyszínen található, ellentétben a karneválokkal, utazó vidámparkokkal. Ezek az átmeneti szórakoztató parkok évente néhány napra vagy hétre nyitnak ki, mint a farsangi mutatványosok, bazárok vagy az egyesült államokbeli, gyakran üres telkeken vagy parkolókban megnyitott átmeneti vásárhelyek. Ezeknek a vásároknak az átmeneti jellege is azt az üzenetet közvetíti a látogatók felé, mintha más korban, más helyen járnának.

Témaparkok[szerkesztés]

Csipkerózsika kastélya az anaheimi Disneyland Parkban

Az angol köznyelvben a témaparkot gyakran a szórakoztató park szinonimájaként használják. Valójában a témapark a vidámpark egy sajátos formája: a témapark terepe, épületei és attrakciói egy vagy több központi téma köré szerveződnek.[4][5]

A témaparknak nem kell feltétlenül több téma köré épülnie. A szórakoztató parkok hosszú története során számos park folyamatosan fejlődő dizájnjába és működésébe vegyítettek tematikus elemeket, így témaparkká fejlesztve azokat; ennek ellenére az első, kimondottan témaparknak tervezett vidámparkot, az Indiana állambeli Santa Claus Landet (jelenleg Holiday World & Splashin' Safari néven üzemel) csak 1946-ban nyitották meg.[6][7] A kaliforniai Anaheimben működő, több témaparkot egyetlen vidámparkba foglaló Disneylandről hiszik sokan tévesen, hogy az volt a világ első tematikus szórakoztató parkja.

Vidámparkok Magyarországon[szerkesztés]

A Hullámvasút a budapesti Vurstliban 1928-ban

Napjainkban egyetlen önálló létesítmény sincs Magyarországon. A Debreceni Vidámpark 1961-től a Debreceni Állatkert része.

A legtöbb vidámpark a rendszerváltás környékén zárt be. Jelentősebb vidámpark működött például Budapesten, Pécsett és Székesfehérvárott is. A Budapesti Vidám Parkot lebontották és a területet a Budapesti Állatkerthez csatolták. A pécsi park területe ma teljesen elhagyatott, ezzel szemben az egykori fehérvári vidámpark helyén 2014 óta a Koronás Parknak nevezett nagy területű játszótér található.

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b c Adams, Judith A.. The American Amusement Park Industry: A History of Technology and Thrills. Boston: Twayne Publishers (1991). ISBN 0805798218 
  2. 'Bakken'. Roller Coaster Database. (Hozzáférés: 2011. március 15.)
  3. Judy Alter: Amusement Parks. New York: Franklin Watts. 1997. ISBN 0531203042  
  4. Definition of Theme Park. Dictionary.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 2.)
  5. Definition of Theme Park. merriam-webster.com. (Hozzáférés: 2010. szeptember 2.)
  6. A Town Named Santa Claus. (Hozzáférés: 2010. szeptember 2.)
  7. History of the Town of Santa Claus, Indiana. (Hozzáférés: 2010. szeptember 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Amusement park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.