Ugrás a tartalomhoz

Transformers – Az alakváltók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Transformers (alakváltók) az amerikai Hasbro és a japán Takara játékgyártó cégek által 1984-től kezdve forgalmazott, járművekké, fegyverekké és hasonló technikai eszközökké átalakítható robot-makettszerű játékok, akciófigurák köré épített, világhírűvé vált franchise-a.

A Takara, majd a vállalkozásba betársult Hasbro által kiadott játékok után először a képregény jelent meg, később rajzfilmsorozatokat és különálló rajzfilmeket készítettek belőle, a kétezres években pedig egy több részes mozifilm-sorozatot is. A történet olyan földönkívüli robotokról szól, melyek többé-kevésbé antropomorf (emberszabású) alakjuk mellett képesek más (általában jármű-) alakot is felvenni. A képregények és filmek különböző szerzők művei, akik általában nem igyekeznek a cselekményt, szereplőket stb. teljes mértékben összehangolni, így számos történetváltozat és szereplőgárda, ún. kontinuitás alakult ki, melyek csak kisebb-nagyobb részben közösek, ezek együtt alkotják a Transformers „multiverzumot”.

Az alapfelállás minden sorozatban, kontinuitásban megegyezik: jóságos és gonosz alakváltók harcolnak egymással, a legtöbb történetben pedig a Föld és az emberiség is központi tényezővé válik. A jók frakcióját a legtöbb képregényben, rajzfilmben, filmben és azok magyar szinkronjaiban autobotoknak, hívják, a rosszakét pedig decepticon-oknak, amit magyarul általában álcáknak fordítanak. Néhány – főként japán gyártású – termék, valamint szinkron (így pl. a Transformers: The Movie magyar szinkronjai is) azonban eltérhet ezektől az elnevezési szokásoktól.

Az autobot szónak nincs egyezményes eredeztetése, de kapcsolatban van a robot szóval. A Michael Bay által készített mozifilmsorozatban, valamint a Transformers: Prime c. rajzfilmsorozatban az autobot szót mozaikszóként értelmezik, mégpedig az autonóm robot(ikus) organizmus, azaz „önirányított/független gépi lény” kifejezés összevonásaként.

Az álcák angol neve, a decepticon viszont egyértelműen az angol deception (álcázás, megtévesztés, tévedés) szóból ered, egyébként maga Megatron, az álcavezér is ebből eredezteti a Transformers: Prime c. rajzfilmsorozat egyik részében (II. évad 1. rész, Orion Pax I.).

A multiverzum

[szerkesztés]

A Transformers-nek annyi különféle változata létezik, hogy képtelenség lenne egy folytonos történetbe belesűríteni ezeket. Ebből az okból a Hasbro előállt a multiverzum, vagyis a különböző univerzumok halmazának ötletével.

Legalább hat alapvető Transformers univerzum (klaszter) létezik, ám számuk évről évre nő. A helyzetet bonyolítja, hogy általában mindegyik legalább két formában is létezik: japán és nyugati változatban, ugyanis a Transformers sorozatok japán változatai gyakran már eleve tervezetten számos változtatást tartalmaznak a nyugaton (USA, Amerika, Európa) kiadott változathoz képest. Az is előfordul, hogy egyetlen rajzfilmepizódon vagy képregényszámon belül is új kontinuitások nyílnak meg (felhasználva pl. az olyan sci-fi kliséket, mint az időutazások által eltérített alternatív idővonalak vagy más technológia által átjárhatóvá tett párhuzamos univerzumok). Mindezek a történet- és szereplőváltoztatások rengeteg „folytonossági hibát” eredményeznek.

A főbb univerzumok (klaszterek):

 1. Generation 1 (G1) (Primax klaszter) – Ide tartozik az eredeti rajzfilm és Marvel képregény, a Beast Korszak sorozatai, valamint ezek japán folytatásai; s ezeken kívül egyéb, újabb (a Dreamwave és IDW kiadók által indított reboot[1] jellegű) képregények. Ezek nagy része kölcsönösen kizárja egymást, így a G1 univerzum számos kontinuitásra bontható. 1984-ben indult, és napjainkig tart, a Prime Wars Trilogy és a Háború Kibertron bolygójáért trilógia online rajzfilm sorozatokkal bővülve. Igazából több univerzum együttese és idővonalaik együttese. A legnagyobb "klaszter". A japán G1 rajzfilmuniverzum hatalmas, G1 rajzfilm, The Headmasters, Super-God Masterforce, Victory, Zone, Beast Wars, Beast Wars II, Beast Wars Neo, Beast Machines, Car Robots/Robots in Disguse rajzfilmek, s továbbá rengeteg manga ezekre épülve, az 1986-2005 közötti űrbe is írtak történeteket és 2005-2010 közé a G1 film és az eredeti rajzfilm japán szinkronja között, ami 2010-ben játszódott, az amerikaival ellentétben, ami 2006-ban.
 2. Robots in Disguise (Viron klaszter) – A Transformers első újrakezdése, amely 2001-ben történt, és mindössze egy sorozatot foglal magába. A japán változatot a Takara a utólag a G1-be retconolta.
 3. Unikron Trilógia (Aurex klaszter) – A második radikális átalakítás, amely 2002-ben indult, és 2005-ben zárult le. Három sorozat gyűjtőneve: Armada, Energon és Cybertron.
 4. A filmek (Tyran klaszter)Michael Bay rendező élőszereplős mozifilmjei egy külön világba tartoznak. Ez az univerzum 2007-ben indult, és 2017-ben fejeződött be. Az Űrdongó film ide tartozik, de új idővonal.
 5. Animated (Malgus klaszter) – A 2007-től 2009-ig tartó rajzfilmsorozat és a köré épülő média szintén egy külön univerzum, habár számos utalást tartalmaz elődeire.
 6. Aligned (Uniend klaszter) – A 2010-es War for Cybertron videójáték és Transformers: Prime sorozat összefoglaló neve, a 2010-es évek elején a fő Transformers univerzum, amelyre a Hasbro a továbbiakban építeni akart. A War for Cybertron sokak szerint azonban egy külön univerzumnak tekinthető amelynek a Prime csak az egyik lehetséges folytatása. A Transformers Prime folytatása a Transformers: Robots in Disguise, Transformers Mentő Botok és a Transformers: Mentő Bot Akadémia is idetartozik.
 7. Cyberverse2018-tól 2021-ig tartó 3 évadot és 2 különkiadást megélt rajzfilmsorozat ami leginkább a Transformers: Robots in Disguise helyére készült, számos utalásai vannak korábbi sorozatokra: az eredeti G1-re, a Prime-ra és a Robots in Disguise-ra is.
 8. EarthSpark2022-ben bemutatásra kerülő sorozat, ami egy külön univerzum.


A sok külön univerzumot sokan összezavarónak tarthatják. Japánban ezért erőfeszítéseket tettek arra, hogy mindet egy egységes világba zsúfolják. Nyugaton eltekintenek ettől.

G1 Képregény

[szerkesztés]

A G1 („első generáció”) egy utólagosan kreált (retroaktív), több játék-, képregény- és rajzfilmsorozatot magában foglaló kifejezés, amelyet azért alkottak, hogy ezen sorozatokat megkülönböztessék a később kiadott, az alakváltók történetét újrakezdő és máshogy elmesélő kiadványoktól. Az első, a Marvel képregénykiadó angol részlegének (Marvel UK) kiadásában megjelent képregénysorozat alaptörténetét Jim Shooter és Dennis O'Neil dolgozták ki a Hasbro játékgyár megbízásából, az egyes képregénytörténetek (a szöveg) zömének írója (az 5. számtól kezdve) Bob Budiansky, rajzolói számonként változtak. A helyzetet bonyolítja, hogy az amerikai kiadás mind szerzőiben, mind történeteiben és hangvételében kisebb eltéréseket tartalmazott az angoltól, így már az első (kettő) Transformers képregénysorozatban megjelentek az egymáshoz képesti kontinuitási problémák. A magyar kiadást a Semic Kft. végezte, a kiadvány címe Transformer – az alakváltók lett (ez a kiadás során többször változott), az amerikai kiadásra épült, a számok nagy részében a szöveg fordítója Tiborszky Péter, illetve (a 18. számtól kezdve) Bárány Péter volt. Anyagi okok miatt a Semic nem tudta hűen követni az eredeti kiadás minden részletét: néhány számot kihagytak vagy az eredetihez képest más sorrendben adták ki, azonban a füzetekben ezt szerkesztői jegyzetekben mindig jelezték.

Az alaptörténet szerint az Alfa Centauri egyik bolygóján, a Kibertronon értelmes gépi életet eredményezett a törzsfejlődés, az így létrejött fejlett és élő gépek, az autobotok, édeni életet éltek, mígnem megjelent Megatron és nagyszámú követője, a kezdetben titokban tevékenykedő álcák, akik háborút kezdtek, mert az autobotok nem voltak hajlandóak elfogadni, hogy a bolygót bázissá alakítsák a világegyetem leigázásához. Számbeli fölényük ellenére az autobotok kezdetben sok veszteséget szenvedtek, mígnem élükre állt Optimusz fővezér, aki megállította az álcák előrenyomulását. A csatákban mindkét fél alakváltó képességekre tett szert, harci járművekké (inkább az autobotok) vagy fegyverekké és vadászgépekké (inkább az álcák) tudtak alakulni. A háború kitaszította a Kibertront pályájáról, és a Naprendszer felé sodorta. Optimusz egy űrhajó, a Bárka fedélzetén válogatott embereivel elindult, hogy a bolygót pusztulással fenyegető aszteroidaövben megtisztítsa az utat, de munkájuk végeztével az álcák rájuk támadtak, és győzelmet arattak a kimerült autobotokon, ezért vezérük az akkor még élettelen (vagy annak tűnő) Földbe csapódásra programozta a Bárkát, hogy ellenségeik is elpusztuljanak. A Bárka a mai Oregon állam területén csapódott be egy vulkán oldalába. 4 millió év múlva felébredtek, és a Földön kezdték újra harcukat (Transformers 1. szám). A későbbi számok az egyszerű evolúciós eredettörténetet a Prímusz és Unikron harcára épülő eredettörténettel helyettesítették.

Rajzfilmek

[szerkesztés]

A játékok, a képregény, valamint az első rajzfilm sikere számos további sorozatot szült, továbbá 1986-ban egy úgy másfél órás, animációs mozifilmet, amely a rajzfilm második és harmadik évada közt történik. A rajzfilm egy teljesen eltérő megközelítést választott, mint a képregény, és máshogy mondta el történetét. Több szereplő jellemét, sőt magát az eredetmítoszt is átalakította. Noha a '86-os mozifilm képregény-adaptációja kísérletet tett a két cselekmény összekötésére, továbbra is elmondható, hogy külön világokról van szó.

Összefoglaló nevük a Generation 1, röviden G1. A legtöbb Transformers sorozat, képregény, film és websorozat ezt veszi alapjul.

Rajzfilmsorozatok időrendben

[szerkesztés]
Sorozat Évad Epizódok Eredeti sugárzás Eredeti adó Magyar sugárzás Magyar adó Epizódok Száma
premier finálé premier finálé Amerikában Magyarországon
Transformers: Generation 1
Transformers: Generation 1 4 98 1984. szeptember 17. 1987. november 11. First-run syndication 98/98
The Transformers 1986. augusztus 8. De Laurentiis Entertainment Group Televideo (VHS, 1992)
Mirax (DVD, 2004)
Mirax
Beast Era (Beast Korszak)
Beast Wars: Transformers 3 52 1996. szeptember 16. 1999. március 7. Kanada YTV
USA Cartoon Network
52/52
Beast Machines: Transformers 2 26 1999. szeptember 18. 2000. november 18. Kanada YTV
USA Fox Kids
26/26
Robots in Disguise
Transformers: Robots in Disguise 1 39 2000. április 5. 2000. december 27. TV Tokyo 39/39
Unicron Trilogy (Unikron Trilógia)
Transformers: Armada 1 52 2002. augusztus 23. 2003. december 12. 2011. május 14. 2011. július 4. Megamax
Kiwi TV (Ismétlés)
52/52 52/52
Transformers: Energon 1 51+1 2004. január 31. 2005. június 1. 2004. november 1. 2005. május 17. 51/51 51/51
2013. április 9. 2013. május 29. Megamax
Transformers: Cybertron 1 52 2005. július 2. 2006. október 2. 2005. szeptember 5. 2006. június 30. 52/52 52/46
2014. április 13. 2014. június 4. Megamax 52/52
Animated
Transformers: Animated 3 42 2007. december 26. 2009. május 23. 42/42
Film Univerzum
Transformers: Cyber Missions 1 13 2010. január 21. 2010. szeptember 29. 13/13
Go!
Transformers Go! 1 10 2013. július 1. 2014. április 1. 10/10
Aligned continuity family
Transformers: Prime 3 65 2010. november 29. 2013. július 26. 2012. január 9. 2013. szeptember 18. ,
RTL Klub (Ismétlés)
65/65 65/65
Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising 2013. október 4. Kimaradt
Transformers Mentő Botok 4 104 2012. február 18. 2016. október 29. (2012–14)
(2014–)
2013. február 7. 104/104 104/78
Transformers: Robots in Disguise 4 71 2015. február 9. 2017. november 11. 2015. március 16. 2018. január 14. 71/71 71/71
Transformers: Mentő bot Akadémia 2 104 2019. január 5. 2021. június 5. 2019. június 17. 104/104 104/26
Transformers: Prime Wars Trilogy
Transformers: Combiner Wars 3 8 2016. augusztus 2. 2016. szeptember 20. go90 8/8
Transformers: Titans Return 10 2017. november 14. 2018. január 9. 10/10
Transformers: Power of the Primes 10 2018. május 1. 2018. július 3. 10/10
Cyberverse
Transformers: Cyberverse 3 64 2018. szeptember 1. 2021. december 22. 2018. október 27. 64/64 64/18
Transformers: War for Cybertron Trilogy (Transformers: Háború Kibertron bolygójáért trilógia)
Ostrom 3 6 2020. július 30. 2020. július 30. 6/6 6/6
Földkelő 6 2020. december 30. 2020. december 30. 6/6 6/6
Királyság 6 2021. május 30. 2021. május 30. 6/6 6/6
BotBotok
Transformers: BotBotok 2022. március 25. 2022. március 25.
EarthSpark
Transformers: FöldSzikra 2022. november 11. Paramount+,
2022. november 28.
Összesen 41 évad 976 epizód 1984. szeptember 17. Jelen 12 Amerikai Adó 2004. november 1. Jelen 8 Magyar Adó

Japán rajzfilmsorozatok időrendben

[szerkesztés]
Sorozat Évad Epizódok Eredeti sugárzás Eredeti adó
premier finálé
Japán Transformers Sorozatok
Transformers: Scramble City 1986. április 1. Toei Animation
Transformers: The Headmasters 1 35 1987. július 3. 1988. március 28. Nippon TV
Transformers: Super-God Masterforce 1 42 1988. április 12. 1989. március 7.
Transformers: Victory 1 32 1989. március 14. 1989. december 19.
Transformers: Zone 1990. július 21 Takara
Beast Wars II 1 43 1998. április 1. 1999. január 27. TV Tokyo
Beast Wars II: Lio Convoy's Close Call! 1998. december 19. Toei Company
Beast Wars Neo 1 35 1999. február 3. 1999. szeptember 29. TV Tokyo
Összesen 5 Évad 199 epizód 1986. április 1. 1999. szeptember 29.

Filmek

[szerkesztés]

Filmek időrendben

# Film Amerikai Bemutató Magyar Bemutató
1. Transformers 1986. augusztus 8. (VHS, 1992)
(DVD, 2004)
2. Transformers 2007. július 3. 2007. július 3.
3. Transformers: A bukottak bosszúja 2009. június 26. 2009. június 25.
4. Transformers 3. 2011. június 29. 2011. június 29.
5. Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising 2013. október 4.
6. Transformers: A kihalás kora 2014. június 27. 2014. június 26.
7. Transformers: Az utolsó lovag 2017. június 21. 2017. június 22.
8. ŰrDongó 2018. december 21. 2018. december 20.
9. Transformers: A Fenevadak Kora 2023. június 9. 2023. június 8.
10. Transformers Egy 2024. szeptember 13. 2024. október 10.

Mozifilmek

[szerkesztés]

2007-ben bemutatták a CGI technikával készült élőszereplős mozifilmeket. A filmet Michael Bay rendezte, a vezető producer Steven Spielberg. A főszereplők Shia LaBeouf (Sam 'Spike' Witwicky), Megan Fox (Mikaela), és Josh Duhamel (Lennox százados). A történetben a szereplők az Örök Szikrának nevezett, kocka alakú tárgyért harcolnak, amely minden alakváltó életének forrása. A történet (és a szereplők) nem követi szorosan egyik képregény, vagy rajzfilmsorozat eseményeit (és szereplőit) sem, bár sok tekintetben kapcsolódik azokhoz, összevegyítve őket válogat belőlük – főleg a G1 kontinuitással, valamint a Transformers: Prime rajzfilmsorozattal vannak jelentős egybeesések. Az első – mérsékelt, de határozott kritikai- és közönségsikert arató – rész után Michael Bay 2020-ig még négy, a rajongók és a kritikusok által is igen vitatott, számos problémát felvető részt rendezett. 2009 júniusában érkezett a folytatás: a Transformers: A bukottak bosszúja. 2011. június 29-én mutatták be a filmsorozat harmadik részét, a Transformers 3.-at (Transformers: A Hold sötétsége). A negyedik, szintén Bay rendezte Transformers: A kihalás kora (eredeti cím: Transformers: Age of Extinction), a negyedik rész magyar premierje 2014. június 26-án volt, melyben teljesen új főszereplők vannak. Az ötödik rész (Transformers: Az utolsó lovag) minden szinten és mindenhol egyértelmű és komoly – de csak keveseket meglepő – anyagi és szakmai bukás volt.

2018-ban egy Bay rendezéseitől független film, az Űrdongó indított egy új mozis kontinuitást (hivatalosan a Bay-féle filmek spin-offjaként, sőt prequeleként promotálták, ezt azonban a történet és a szereplők kinézete nem igazán támasztja alá). Az Űrdongó a rossz hírűvé vált mozifranchise tagjaként meglehetősen jól szerepelt.

A Bay-féle sorozat hatodik részének elkészülte eléggé bizonytalan, de a producerek aktuális nyilatkozatai nyomán egyelőre valószínűnek vehető.

Magyarul

[szerkesztés]
 • Simon Furman: Transformers. Rajongói kézikönyv; ford. Bottka Sándor Mátyás; Egmont-Hungary, Budapest, 2007
 • Transformers. Alan Dean Foster regénye; Roberto Orci és Alex Kurtzman forgatókönyve alapján, Roberto Orci, Alex Kurtzman, John Rogers történetéből; ford. Novák Gábor; Gold Book, Debrecen, 2007 Transformers. A múlt árnyai; David Cian története alapján; ford. Békési József; Gold Book, Debrecen, 2007
 • Alan Dean Foster: Transformers. A történet; szöveg Kate Egan, ill. Marcelo Matere, forgatókönyv Roberto Orci, Alan Kurtzman, John Rogers története alapján Roberto Orci és Alan Kurtzman, ford. Bottka Sándor Mátyás; Egmont, Budapest, 2007
 • Jim Sorenson: Transformers. Képes útmutató; ford. Beke Péter; Fumax, Budapest, 2021

Hivatkozások

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Wikipedia: Reboot

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]